Από απαραίτητο μεν, ταπεινό δε, underrated προϊόν της καθημερινής μας φροντίδας, το σαμπουάν, έχει αναδειχθεί σε cult προϊόν στις μέρες μας. Στο παιχνίδι έχουν μπει σαμπουάν μωβ χρώματος για να διορθώσουν λάθη βαφών σε ξανθά μαλλιά, μπλε σαμπουάν με σκοπό για να ανοίξουν το χρώμα των καστανών καθώς και μερικά εξαιρετικά που βοηθούν τα πολύ λεπτά και εύθραστα μαλλιά. Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο boom που έχει γίνει με τα ξηρά σαμπουάν ή εκείνα σε στέρεη μορφή.

Αλλά ενώ εφαρμόζεις και απλώνεις ελεύθερα όλων των ειδών προϊόντων στα μαλλιά μας, δεν σκεφτόμαστε ακριβώς τι μένει πίσω. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα πράγματα όπως το «σκληρό νερό», που κρύβεται στους σωλήνες μας και εγκαθίσταται στους θύλακες τις τρίχας, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και υφή των μαλλιών σου, χωρίς καν να το καταλάβεις.

Και εδώ έρχεται το clarifying ή καθαριστικό shampooΕπίσης γνωστό ως αποτοξινωτικό ή καθαριστικό σαμπουάν, αυτό το συγκεκριμένο προϊόν έχει δημιουργηθεί για την αποτοξίνωση του τριχωτού της κεφαλής και την μείωση της συσσώρευσης του επιπλέον προϊόντος. 

Τα καθαριστικά σαμπουάν καθαρίζουν βαθιά και επαναφέρουν τις ίνες των μαλλιών για να εξαλείψουν υπολείμματα από προϊόντα όπως τα ξηρά σαμπουάν, τα serum και προϊόντα styling. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καθαριστικά σαμπουάν απομακρύνουν το χλώριο και τα υπολείμματα σκληρού νερού από τα μαλλιά.

Ενώ το κανομικό σου σαμπουάν χρειάζεται ισχυρά απορρυπαντικά για να καθαρίσει τα μαλλιά, υπάρχουν πολλά διαφορετικά clarifying σαμπουάν στην αγορά που περιέχουν απαλά αλλά αποτελεσματικά για τον καθαρισμό των μαλλιών και του τριχωτού, φυσικά συστατικά με απίστευτες ιδιότητες αποτοξίνωσης. Επίσης, αποφεύγουν οποιαδήποτε πρόσθετα συστατικά που δεν προορίζονται αποκλειστικά για τον καθαρισμό των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Ενδείκνυνται επίσης για αμέσως μετά την κολύμβηση είτε σε χλώριο είτε σε αλμυρό νερό ή εάν έχεις κάνει έντονο styling. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα καθαριστικά θα αφαιρέσουν επίσης τις ορυκτές αποθέσεις από τα μαλλιά, αποτέλεσμα του σκληρό νερό, του χλώριου και άλλες σκληρές χημικές ουσίες που προσκολλώνται στα μαλλιά σου. Αυτοί οι ρύποι μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των μαλλιών σου καθώς και να κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται και να αισθάνονται ‘βαριά’, και στην τελική να φαίνονται θαμπά.

Υπάρχουν πολύ λίγα αρνητικά στην χρήση του clarifying shampoo, όπως η τάση του να αφήνει τα μαλλιά σου λίγο στεγνά. Χρειάζεσαι λίγη επιπλέον περιποίηση, απλά χρησιμοποίησε τη μαλλακτική σου μάσκα ή conditioner αμέσως μετά τη χρήση του καθαριστικού σου σαμπουάν.

Δες επίσης: Αυτό είναι το μοναδικό braid που θα κάνεις τα μαλλιά σου αυτό το καλοκαίρι
featured image: blog.nordstrom.com