Αν αγαπάς τη γεύση του μήλου, της κανέλας και παράλληλα σε ενθουσιάζει η ιδέα ενός cheesecake τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα. Μπορείς να γαρνίρεις με σιρόπι καραμέλας και να σερβίρεις μαζί με σαντιγί.

Το μόνο μειονέκτημα της παρακάτω συνταγή είναι ότι χρειάζεται υπομονή αφού θέλει μία ώρα ψήσιμο και τέσσερις ώρες στο ψυγείο.

Τι θα χρειαστείς:

για τη βάση:

12 μπισκότα graham (βουτύρου) θρυμματισμένα 6 κουταλιές λιωμένο βούτυρο 1 κουταλάκι κανέλα 1/4 της κούπας ζάχαρη 1/4 από ένα κουταλάκι αλάτι

για το cheesecake: 

250γρ cream cheese 1/4 της κούπας caramel sauce, και λίγο παραπάνω για το topping 1/4 της κούπας ζάχαρη 3 αυγά 1/4 της κούπας sour cream 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κουταλάκι αλάτι 1/4 κουταλάκι κανέλα

για το topping: 

1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 της κούπας βρώμη 1/2 κουταλάκι κανέλα 1/4 απο ένα κουταλάκι αλάτι 4 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 μήλο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο προαιρετικά σαντιγί

Πως θα το φτιάξεις:

Προθέρμανε τον φούρνο τους 220 βαθμούς. Βουτύρωσε μία φόρμα για το cheesecake.

Για να κάνεις τη βάση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε μαζί τα μπισκότα, το λιωμένο βούτυρο, την κανέλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά μετάφερε το μείγμα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσεις και πίεσε καλά στον πάτο του ταψιού και στα πλαϊνά. Σε ένα μπολ χτύπησε την κρέμα τυριού, την καραμέλα και τη ζάχαρη. Πρόσθεσε τα αυγά, ένα τη φορά, και πρόσθεσε και την sour cream και τη βανίλια. Βάλε το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα και δούλεψε λίγο ακόμα το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο ρίξε το πάνω από την βάση στο ταψί. Σε ένα μεσαίο μπολ χτύπησε μαζί την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, τη βρώμη, την κανέλα και το αλάτι. Στη συνέχεια ένωσε με το μείγμα το βούτυρο που έχει κόψει σε κομμάτια και άφησε το στην άκρη.

Πάλι πίσω στο ταψί, ρίξε πάνω από την κρέμα τα ψιλοκομμένα μήλα και απο πάνω στρώσε το μείγμα που είχες αφήσει στην άκρη.

Ψήσε το γλυκό στους 220 βαθμούς για 1 ώρα, μέχρι να χρυσίσει καλά η επιφάνεια με το μείγμα της βρώμης. Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι να γίνει τραγανό. Μόλις περάσει ο χρόνος, οι ειδικοί λένε πως πρέπει να αφήσεις την πόρτα του φούρνου ανοιχτή και να το αφήσεις για άλλη μία ώρα μέσα. Στη συνέχεια βάλε το στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Όταν είσαι έτοιμη ρίξε από πάνω καραμέλα και σέρβιρε αν θες μαζί με σαντιγί.

featured photo: EMILY HLAVAC GREEN