Η κυριαρχία των φυτών στην εσωτερική διακόσμηση είναι γεγονός. Το πράσινο πρωταγωνιστεί σε όλες τις inspiring -από άποψη διακόσμησης- φωτογραφίες και το Instagram feed μας έχει γεμίσει με αφαιρετικά post με φυτά. Οι γνώσεις μας για αυτόν τον τομέα αυξάνονται προοδευτικά, και φυτά όπως το snake plant και τα παχύφυτα, λίγο πολύ ήδη τα έχουμε εντάξει στους προσωπικούς μας χώρους. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής όμως, στις περισσότερες φωτογραφίες είναι το cheese plant. Σίγουρα το έχεις δει στα post των περισσότερων influencers. Είτε υπάρχει ήδη στην πιο πράσινη γωνία του σπιτιού σου είτε απλά ως ιδέα στο υποσυνείδητό σου, παρακάτω θα διαβάσεις όσα χρειάζεται να ξέρεις για το cheese plant.

Τι είναι το cheese plant;

Είναι γνωστό και ως φιλόδεντρο (ή Swiss cheese plant), και η αρχική του προέλευση είναι από το Νότιο Μεξικό. Το πραγματικό του όνομα είναι Monstera Deliciosa και είναι από τα φυτά που ξεχωρίζεις και αναγνωρίζεις με την πρώτη ματιά. Έχει όμορφα, μεγάλα, πράσινα φύλλα που μοιάζουν λίγο -μάντεψε- ελβετικό τυρί. ΟΚ, στο περίπου.

Μπορεί να επιβιώσει και σε εξωτερικό χώρο;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου γενικά είναι φυτά που επιβιώνουν σε τροπικά κλίματα με αρκετή υγρασία και δεν θέλουν πολύ φως. Έτσι, και το cheese plant δεν αντέχει τον υπερβολικό ήλιο και τη ζέστη. Έχοντας πει αυτό, να αναφέρουμε πως σίγουρα θα επιβιώσει στο μπαλκόνι σου, αλλά για ένα διάστημα. Μην πάρεις αυτό το ρίσκο.

Πόσο συχνά πρέπει να το ποτίζεις;

Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Κάθε δυο εβδομάδες είναι ένα ιδανικό διάστημα. Είναι σημαντικό να προσέξεις ότι δεν υπερβάλλεις στην ποσότητα του νερού (μην το πνίξεις). Συνέχισε να ποτίζεις μέχρι να απορροφηθεί από το χώμα. Επιπλέον, τέσταρε με το χέρι σου σε τι κατάσταση βρίσκεται το χώμα. Αν είναι στεγνό, σχεδόν ξηρό, πότισε. Προφανώς, διψάει.

racked.com

Πόσο μεγαλώνει;

Μπορεί να γίνει μεγάλο, πραγματικά μεγάλο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το έχεις φροντίσει σωστά. Στο περίπου, μπορεί να φτάσει και στα 10 μέτρα ύψους, αλλά στην πραγματικότητα ενός διαμερίσματος, υπολόγισε 1.5-2 μέτρα, αλλιώς απλά θα κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον χώρο.

Είναι ασφαλές για σκύλους και γάτες;

Δυστυχώς, όχι. Σύμφωνα με την ASPCA (American Society For The Protection Of Cruelty To Animals), τα cheese plants είναι τοξικά και για τους σκύλους και για τις γάτες. Αν δεν είσαι σίγουρη για τις προθέσεις του ζώου σου, αλλά και για το κατά πόσο θα είναι απρόσιτο στο σημείο που θα το τοποθετήσεις, σκέψου το δύο φορές πριν το φέρεις στο σπίτι σου.

featured image: Shutterstock