Τι είναι τα carbomers που συναντάς σε χιλιάδες skincare προϊόντα και ποια η δράση τους;

Αν έχεις μελετήσει ετικέτες skincare προϊόντων, σίγουρα έχεις εντοπίσει τα carbomers στη λίστα των συστατικών τους. Είναι ασφαλή συστατικά και έχει εγκριθεί η χρήση τους σε προϊόντα περιποίησης, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους.

Μιας και είναι γνωστό ότι είναι ασφαλή για όλους τους τύπους δέρματος, τα carbomers είναι λευκές σκόνες που επιτρέπουν σε άλλα συστατικά στα προϊόντα skincare να συνεργάζονται μεταξύ τους για να δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Τι είναι τα carbomers;

Ανήκουν στην κατηγορία των πολυμερών και στα βασικά τους χαρακτηριστικά εντάσσονται ο πηκτικός παράγοντας, η αναστολή στερεών συστατικών σε υγρά και η ικανότητα να αποτρέψουν το διαχωρισμό λαδιού και νερού. Ταιριάζουν με όλα τα προϊόντα και δουλεύουν άψογα με όλους τους συνδυασμούς. Σε αντίθεση με τα ενεργά συστατικά που προσφέρουν αποτελέσματα με βάση την ποιότητα ενός προϊόντος, τα carbomers είναι ανενεργά συστατικά που βοηθούν ακριβώς αυτά τα δραστικά συστατικά να λειτουργούν καλύτερα.

Σε ότι αφορά τη συχνότητα που μπορείς να τα εφαρμόζεις, θα εξαρτηθεί από το συγκεκριμένο προϊόν που χρησιμοποιείς και τα περιλαμβάνει. Ωστόσο τα carbomers είναι γνωστό ότι είναι ασφαλή και δεν συσσωρεύονται βιολογικά, οπότε η υπερβολική χρήση δεν θα είναι πρόβλημα για τους περισσότερους.

Από μόνα τους χρησιμοποιούνται συχνά ως gel σε μια μεγάλη ποικιλία καλλυντικών και προϊόντων skincare κατασκευασμένα για το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τη στοματική υγιεινή. Tα carbomers αναφέρονται επίσης συνήθως ως carbomer 934, carbomer 934 P, carbomer 941, carbopol 910 και carboxyvinyl polymer στις ετικέτες των προϊόντων.

Τα οφέλη των carbomers στο δέρμα

Ενώ τα carbomers από μόνα τους δεν θα κάνουν πολλά για να βελτιώσουν την κατάσταση του δέρματός σου ή να αντιμετωπίσουν ένα υπάρχον πρόβλημα ή κάποια ανησυχία, μπορούν να προσφέρουν οφέλη όταν περιλαμβάνονται σε ορισμένα προϊόντα.

Ποιες είναι οι ιδιότητές τους όταν βρίσκονται σε ένα προϊόν;

  • πυκνώνουν ή εξισορροπούν την πυκνότητα
  • αποτρέπουν τον διαχωρισμό και
  • βελτιώνουν την υφή τους

Παρενέργειες των carbomers

Σύμφωνα με το Environmental Working Group, θεωρούνται πολύ ασφαλή συστατικά. Δεν σχετίζονται με την πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με κυβερνητικές, βιομηχανικές ή ακαδημαϊκές μελέτες ή αξιολογήσεις και δεν έχουν επίσης συνδεθεί με τοξικότητα για την ανάπτυξη ή την αναπαραγωγή. Επιπλέον, τα carbomers δεν έχουν αποδειχθεί ότι θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα ή προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Κατά την ανασκόπηση στοματικών και δερματικών μελετών, διαπίστωσαν ότι έχουν χαμηλή πιθανότητα φωτοτοξικότητας, αλλεργιογένειας, φωτοεπαφής, ερεθισμού του δέρματος και ευαισθητοποίησης σε συγκεντρώσεις έως και 100%.

Οπότε αν χρησιμοποιείς ένα προϊόν που περιέχει carbomers και έχεις μια ανεπιθύμητη ή αλλεργική αντίδραση, ίσως φταίει κάποιο άλλο συστατικό.

Πως να τα χρησιμοποιήσεις

Επειδή είναι συστατικά που επιτρέπουν στα αμέτρητα προϊόντα στα οποία βρίσκονται, να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμά τους, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση τους. Όπως μπορεί να υπάρχουν για παράδειγμα για το γλυκολικό οξύ.

Eίναι από τα πιο ευπροσάρμοστα πολυμερή στη βιομηχανία, των καλλυντικών και τα φαρμακευτικών προϊόντων, ακόμη και σε προϊόντα στοματικής φροντίδας. Εάν χρησιμοποιείς ένα προϊόν που βασίζεται σε carbomers, φρόντισε να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος, για να μειώσεις ή να διακόψεις τη χρήση του εάν παρατηρήσεις αρνητικές παρενέργειες, όπως εξάρσεις σπυριών ή ερεθισμό.

featured photo: byrdie.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.