Τελευταία ακούγεται παντού ο όρος capsule wardrobe και απ’ ότι φαίνεται αποτελεί και ένα από τα trends που θα κυριαρχήσουν στον κόσμο της μόδας το 2020. Μικρό intro προτού ξεκινήσουμε: Η έννοια“capsule wardrobe” συμπεριλαμβάνει τα ελάχιστα (συνήθως minimal/basic) κομμάτια -ρούχων, παπουτσιών ή αξεσουάρ- που μπορεί να έχει κάποιος. Και με αυτά να δημιουργεί με επιτυχία ολοκληρωμένα σύνολα. Στην περίπτωσή μας θα εξετάσουμε πώς μπορείς να δημιουργήσεις το συγκεκριμένο είδος ντουλάπας για τα κοσμήματά σου.

Τι συμπεριλαμβάνει μια capsule wardrobe

Παραπάνω, είδαμε τη σημασία του όρου. Πάμε τώρα να δούμε πιο πρακτικά τα κομμάτια που αντιστοιχούν στην κατηγορία. Όπως φανερώνει και το όνομά του, η capsule wardrobe αποτελείται από τα λιγότερα δυνατά αντικείμενα. Αυτά είναι και τα πιο σημαντικά / ευκολοσυνδύαστα για τα σύνολα που επιλέγεις κάθε μέρα.

Έτσι, μια ενδεικτική ντουλάπα-κάψουλα θα μπορούσε να περιέχει 1 δαχτυλίδι, 1 βραχιόλι, 2 ζευγάρια σκουλαρίκια διαφορετικού στυλ, 1 κολιέ και 1 ρολόι. Αν παρόλα αυτά, ο αριθμός των κομματιών σου φαίνεται μικρός, θα μπορούσες να τον διπλασιάσεις, προσθέτοντας πάντα βασικά και minimal κοσμήματα. Μια πρόταση είναι να έχεις παρόμοιο στυλ κομματιών, π.χ 2 ζευγάρια κρίκους σε διαφορετικό μέγεθος, ένα ασημένιο και ένα ροζ χρυσό.

Η capsule wardrobe δεν είναι το παν

Παρόλο που μιλάμε για ντουλάπες κάψουλες, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι το παν. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να ξεφορτωθείς όλα εκείνα τα κομμάτια που δεν “χωράνε” σε αυτή. Συνήθως, τα κοσμήματα που δεν μπαίνουν στην capsule σου, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: Τα “ιδιαίτερα” και εκείνα που δεν μπορείς απλά να αποχωριστείς.

Στα “ιδιαίτερα” κοσμήματα θα μπορούσες να κατατάξεις αυτά που ναι μεν φοράς, αλλά όχι σε καθημερινή βάση, λόγω του στυλ τους. Για παράδειγμα, ένα κολιέ-choker με κοχύλια ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αφού φοριέται κυρίως το καλοκαίρι. Αντίστοιχα, Χριστουγεννιάτικα σκουλαρίκια, ταιριάζουν την εποχή των Χριστουγέννων.

Από την άλλη, τα κοσμήματα που δεν μπορείς να αποχωριστείς. Είναι εκείνα τα items που παρόλο που δεν φοράς συχνά, έχουν για σένα συναισθηματική αξία. Όπως τα matching rings που έχετε με την κολλητή σου.

Μάθε να οργανώνεις τα κοσμήματά σου

Αν και κοινότυπη, είναι μια πολύ πρακτική λύση. Αφού έχεις ήδη κατηγοριοποιήσει τα κοσμήματά σου, οργάνωσέ τα ανάλογα, σε σταντ ή κουτάκια. Μείνε πιστή στις κατηγορίες που έχεις δημιουργήσει και διάλεξε έναν διαφορετικό χώρο για κάθε κομμάτι. Σίγουρα όταν τα κοσμήματά σου είναι όμορφα τακτοποιημένα, σου είναι πολύ πιο εύκολο να τα εντοπίσεις και κατ’ επέκταση να τα αξιοποιήσεις σωστά.