Η Polly Markus εμπνεύστηκε από την ποικιλία καφέ Ispirazione Italiana της Nespresso και έφτιαξε cannoli με αρωματικό ξύσμα λεμονιού και φυστίκι Αιγίνης. -τη συνταγή είδαμε στο dish.co.nz.

Το cannoli είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό επιδόρπιο, ωστόσο, οι Ιταλοί το απολαμβάνουν όποια ώρα της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού. Τα υλικά είναι απλά, η παρασκευή θέλει λίγο μαεστρία και εμπειρία με τις ζύμες αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Τι θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη:

1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

1 & ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

1/3 λευκό κρασί

1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση: 

500 γρ ρικότα

200 γρ μασκαρπόνε

6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Ξύσμα από 2 λεμόνια

2 λίτρα ηλιέλαιο

½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης – ψιλοκομμένα

ζάχαρη άχνη

Πώς θα το φτιάξεις: 

Σε ένα μίξερ ανακάτεψε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Πρόσθεσε το βούτυρο και συνέχισε να χτυπάς μέχρι να ενωθούν καλά. Πρόσθεσε το κρασί και το αυγό. Ανακάτεψε καλά, ίσως χρειαστεί να προσθέσεις μια σταγόνα επιπλέον κρασί ώστε να έχεις μία μαλακή ζύμη.

Πλάσε σε μια ωραία στρογγυλή μπάλα. Σκέπασε με μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Ανακάτεψε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπλέντερ. Βάλε σε ένα σακουλάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο.

Κόψε τη ζύμη στη μέση. Ρίξε λίγο επιπλέον αλεύρι σε μία καθαρή επιφάνεια για να δουλέψεις τη ζύμη. Με έναν πλάστη, άνοιξε τη μισή ζύμη σε πάχος περίπου 2 mm.

Με ένα κουπάτ 10 εκ. κόψε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια. Τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα στρωμένο ταψί και χρησιμοποίησε αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Χρησιμοποιώντας τα καλούπια για cannoli, δίπλωσε τη ζύμη και έχε υπόψη σου πως η πιο μακριά άκρη θες να είναι ελαφρώς μικρότερη από τη φόρμα cannoli, να μην προεξέχει. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, άλειψε το 1/3 της μακρύτερης άκρης με το ασπράδι και μετά πίεσε την άκρη να κολλήσει.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προθέρμανε το ηλιέλαιο στους 180 βαθμούς. Ρίξε προσεκτικά τα cannoli στο λάδι και τηγάνισε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μόνο μερικά λεπτά. Κάνε το σε παρτίδες και φρόντισε κάθε φορά να μην γεμίζεις την κατσαρόλα. Πρόσεχε επίσης τη θερμοκρασία για να μην ζεσταθεί πολύ το λάδι και κάψει τα cannoli.

Μόλις ψηθούν χρησιμοποίησε μεταλλικές λαβίδες και μετάφερε σε μία επιφάνεια με χαρτί για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. 

Αφήσε τα cannoli να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια χτυπήσε απαλά το πάνω μέρος της φόρμας με ένα μαχαίρι για να απελευθερώσεις το cannoli από τη φόρμα.

Γέμισε τα cannoli με το μείγμα της ρικότα και μετά βούτηξε τη μια άκρη στα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης. Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και απόλαυσε.