Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως η κάνναβη έχει εισέλθει στην καθημερινότητα μας, μιας που ακόμη και μία βόλτα να κάνεις στο κέντρο της πόλης σου, σίγουρα θα πετύχεις κάπου ένα κατάστημα που διαθέτει προς πώληση προϊόντα με αυτή ως κύριο συστατικό τους (είτε πρόκειται για καλλυντικά, είτε για ποτά ή τρόφιμα).

Το φυτό της κάνναβης (Cannabis sativa L.) καλλιεργείται από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα και το όνομα του έχει συνδεθεί με την ψυχαγωγική του χρήση ή καλύτερα με τις ψυχεδελικές του ιδιότητες.

Θα σου έλεγα, λοιπόν, πως από τη φύση του είναι ένα παρεξηγημένο φυτό, καθώς εκτός από αυτές τις ιδιότητες έχει, παράλληλα, και μεγάλη θρεπτική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες. Θα ενθουσιαστείς, λοιπόν, όταν μάθεις για την ποικιλία των προϊόντων που την περιέχουν και κυκλοφορούν ήδη στην αγορά: αρτοπαρασκευάσματα, μπάρες δημητριακών, ζυμαρικά, σοκολάτες, σκόνη πρωτεΐνης, καφέ, τσάι, φυτικά ροφήματα, έλαια, παγωτά, αναψυκτικά. Μέχρι και λιχουδιές για το σκυλάκι σου θα βρεις (Ναι, καλά διάβασες!).

Βασικές δραστικές ουσίες της κάνναβης είναι το THC (τετραϋδροκανναβινόλη) και το CBD (κανναβιδιόλη), με την δεύτερη να μην εμφανίζει τις ιδιότητες της γνωστής μαριχουάνας όταν καταναλώνεται.

Στα εδώδιμα προϊόντα, τρεις είναι οι μορφές της που μπορούν να αξιοποιηθούν και παράγονται όλα από τη βιομηχανική καλλιεργήσιμη κάνναβη, γνωστή και ως hemp:

Φύλλα Κάνναβης

Ποιος είπε πως οι σαλάτες πρέπει να είναι βαρετές; Τα φύλλα κάνναβης μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ως φυλλώδη λαχανικά σε σαλάτες ή σε smoothies και χυμούς. Περιέχουν 5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από ό,τι το μαρούλι, καθώς και φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες C, K και συμπλέγματος Β.

Σπόροι Κάνναβης

Αν ακολουθείς μια vegetarian ή vegan διατροφή, το να ενσωματώσεις αυτά τα τοσοδoύλικα θρεπτικά σποράκια στη διατροφή σου φαίνεται να είναι μία άμεση λύση. Τους συναντάμε πλέον με πολλές μορφές, από ωμούς, σε μορφή αλεσμένου αλεύρου, αλλά και ως σκόνες πρωτεΐνης. Αναφερόμαστε σε μια μορφή πλήρους πρωτεΐνης, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας. Και το καλύτερο; Δεν περιέχει γλουτένη και είναι πολύ εύπεπτη.

Έλαιο Κάνναβης

To έλαιο κάνναβης λαμβάνεται από τους σπόρους του φυτού. Χρησιμοποιείται στα τρόφιμα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Είναι υψηλό σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.α.) και αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε). Καλό είναι να καταναλώνεται ωμό, καθώς η θερμική επεξεργασία μειώνει τη διατροφική του αξία. Τip: To έλαιο της κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου ως conditioner στα μαλλιά και για ενυδάτωση της επιδερμίδας σου.

Πηγές: 
Borgelt, L. M., Franson, K. L., Nussbaum, A. M. and Wang, G. S. (2013) ‘The Pharmacologic and Clinical Effects of Medical Cannabis
Maria Angeles Fernández-Arche et al “Hemp (Cannabis sativa L.) Seed Oil: Analytical and Phytochemical Characterization of the Unsaponifiable Fraction,” Journal of Agricultural and Food Chemistry
Health Benefits of Hemp Seeds By Ginger Hultin, MS, RDN, CSO, Today’s Dietitian, Vol. 20, No. 5, P. 44
featured photo: Twenty20.com/LittleIvan