H Kλαίρη, η Μαριλένα και η Έλενα είναι οι τρεις γυναίκες πίσω από τη δημιουργία του Café Femenino, γνωστό για την άριστη ποιότητα τού καφέ του.

Αυτό που αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον των τριών ήταν η ιστορία πίσω από αυτόν τον καφέ. Το ίδρυμα Café Femenino συγκεντρώνει τα χρήματα από τις πριμοδοτήσεις της πώλησης του καφέ που παράγουν οι γυναίκες σε εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής. Με αυτά τα χρήματα οι γυναίκες – παραγωγοί καφέ οργανώθηκαν σε συνεταιρισμούς, πήραν πρωτοβουλίες στη διοίκηση διαχωρίζοντας τη δραστηριότητα τους από εκείνη των ανδρών. 

Έτσι, μέσα από την εργασία τους κατάφεραν να συνεισφέρουν στην οικονομία των οικογενειών τους αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, με έργα πού ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.

Αυτή η ιστορία, μαζί με την άριστη ποιότητα τού καφέ πού παράγουν, κάνουν το Café Femenino διαφορετικό, κάτι πού έλειπε μέχρι τώρα στη χώρα μας. Έτσι, με την υποστήριξη κι εμπιστοσύνη τού ιδρύματος Café Femenino τολμήσαμε να ανοίξουμε το πρώτο κατάστημα Café Femenino λιανικής πώλησης στον κόσμο με σκοπό να ανοίξουμε ανάλογα καταστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο” δηλώνουν η Μαριλένα, η Κλαίρη και η Έλενα. 

Και συμπληρώνουν: “Καθώς και οι τρείς συνεργάτιδες είμαστε εργαζόμενες και μητέρες, ήμασταν ήδη εξαιρετικά ευαισθητοποιημένες γύρω από τα θέματα της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ενδυνάμωσης των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο. Η μία από εμάς έτυχε να ασχολείται εδώ και χρόνια με τον κλάδο του καφέ, έναν κλάδο ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο, όπως μας περιέγραψε στην πορεία.

Τότε ήταν που η Μαριλένα μοιράστηκε μαζί τους όσα ήξερε για τη δράση του Café Femenino Foundation, το έργο του και τη δυναμική του καθώς και τις δυνατότητες που δίνει στις γυναίκες παραγωγούς καφέ να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν τη δίκαια αμοιβή για την εργασία τους. Πρόκειται για έναν κλάδο με παγκόσμιο εμπορικό τζίρο 102 δις ευρώ ανα έτος, και με προοπτική αυτός ο τζίρος να φτάσει τα 155 δις το 2026. Ένας κλάδος που εξακολουθούσε να αγνοεί την προσφορά της γυναίκας τόσο στο παραγωγικό όσο και στο εμπορικό του κομμάτι.

Έτσι, τον Ιούλιο του 2021 άνοιξε το πρώτο πανευρωπαϊκό κατάστημα λιανικής Café Femenino, στην Λεωφόρο Κηφισίας 324, Ν.Ερυθραία.

Ο στόχος της δράσης

To Café Femenino χρησιμοποιώντας ως όχημα την κατανάλωση καφέ, την αγαπημένη καθημερινή μας συνήθεια, διεκδικεί να επιφέρει μία κοινωνική αλλαγή στις ανθρώπινες αξίες ως προς έναν πιο δίκαιο κόσμο. Το τρίπτυχό είναι Ποιότητα-Ισότητα-Βιωσιμότητα.

Η κύρια έμφαση δίνεται στην ποιότητα του καφέ. Χωρίς υψηλή ποιότητα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί κανένας από στους στόχους του Café Femenino. O καταναλωτής πρέπει να αγαπήσει το brand μας και να απολαμβάνει την ποιότητα του καφέ, ο καλός σκοπός συμπληρώνει το εγχείρημα.” εξηγούν οι τρεις συνεργάτιδες.

Η υψηλή ποιότητα των καφέδων επιτυγχάνεται μέσα από την εκπαίδευση των γυναικών στις cooperatives, στις 9 διαφορετικές καφεπαραγωγικές χώρες. Οι γυναίκες καφεπαραγωγοί εκπαιδεύονται από το Café Femenino Foundation γύρω από τη συγκομιδή και επεξεργασία των καρπών του καφέ, ώστε να παράγουν τον βέλτιστο ποιοτικά καφέ που μπορούν, αναδεικνύοντας έτσι τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του terroir της περιοχής τους.

Το μήνυμα 

Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρχει το φαινόμενο του φανατισμού στις πεποιθήσεις των ανθρώπων. Όλες οι αλλαγές να γίνονται με γνώμονα τη λογική, την ισότητα και να είναι πάντα βασισμένες στις ανθρώπινες αξίες. Αυτό πρεσβεύει και το Café Femenino Foundation το οποίο δίνει την δυνατότητα σε γυναίκες με οργανωμένο τρόπο να διεκδικήσουν με την αξία τους αυτά που τους αντιστοιχούν.

Τι θα βρούμε στον χώρο στη Ν. Ερυθραία

Στο κατάστημά στην Ν. Ερυθραία θα βρείς εκτός από τις εξαιρετικές ποικιλίες καφέ του Café Femenino [Bolivia, Guatemala, Nicaragua, Peru, Colombia, Sumatra, Power Blend, Latin Blend] του και πολλά ακόμα προϊόντα όπως οικολογικά σκεύη καφέ με το λογότυπό, είδη και σκεύη τσαγιού, γεύσεις κακάου, sandwiches που να συνδέονται γευστικά με τον καφέ, πολύ ωραία χειροποίητα γλυκά και μπάρες με γνώμονα την ποιότητα και τα αγνά υλικά, σοκολάτες διαφόρων ειδών, ιταλικά γλυκά.

Σε λίγες μέρες θα μπορείς να βρεις και τις διάσημες COLOMBE, το ιταλικό πασχαλιάτικο κέικ.

Το καφέ επίσης αναλαμβάνει και τη δημιουργία καλαθιών για εταιρικά δώρα και επίσης και την παροχή επιλογής καφέ και συνοδευτικών για εταιρικές ή μη συγκεντρώσεις.