Με την τηλεργασία και την πανδημία, το εργασιακό burnout έγινε βασικό θέμα συζήτησης σε παρέες και οικογένειες. Κάτι που προηγουμένως απασχολούσε ελάχιστους, τώρα έγινε η πραγματικότητα για πολλούς. Και σαν μην έφτανε αυτό, άλλο ένα σύμπτωμα του lockdown έρχεται να προστεθεί στη λίστα με όλα όσα βιώνουμε. Αυτή τη φορά ακούει στο όνομα “brain fog”.

To brain fog είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει: Μία συνεχόμενη ομίχλη στο μυαλό

Αυτή μπορεί να προκαλείται τόσο από το στρες των ημερών όσο και από την κούραση που βιώνεις καθημερινά. Με αφορμή την πανδημία έμαθες ότι το χειρότερο είδος κούρασης είναι αυτό της ψυχικής και συναισθηματικής. Τώρα, το να εντοπίσεις το brain fog που βιώνει ο νους σου είναι σχετικά απλό. Το πιο πιθανό είναι ότι δε μπορείς να επεξεργαστείς γρήγορα πληροφορίες, αισθάνεσαι ότι δε μπορείς να συγκεντρωθείς και το μυαλό σου λειτουργεί σε slow motion. Όταν το βιώνεις για πρώτη φορά είναι αρκετά τρομακτικό και αγχωτικό, κυρίως γιατί μία τέτοια κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Υπάρχουν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν σε πρώτη φάση να αποφύγεις το brain fog

Το να καταναλώνεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ένα πρώτο βήμα. Φρόντισε, ωστόσο, να μάθεις όσο γίνεται περισσότερο για τα οφέλη της εποχικής διατροφής που θα σε ωφελήσει περισσότερο. Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής έχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μπορούν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά για το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι να κάνεις συχνά διαλείμματα από τη δουλειά. Όταν αισθάνεσαι ότι το μυαλό σου δεν μπορεί να υπομείνει άλλη πίεση, σήκω από το γραφείο. Πιες αρκετό νερό ή κάνε λίγο stretching. Σε καμία περίπτωση μην πιέζεις το μυαλό σου να αποδώσει, αν βλέπεις ότι δυσκολεύεται. Αυτό είναι το βασικότερο σημάδι ότι χρειάζεσαι άμεσα ξεκούραση. Κι σε αυτό το σημείο έρχεται και ο απαραίτητος ύπνος. Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου σου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητά σου την επόμενη μέρα. Φρόντισε, λοιπόν, να τα προσέχεις αναλόγως.

Αν πάλι, αντιμετωπίζεις το brain fog στην καθημερινότητά σου, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το ανακουφίσεις

Αν αυτή η ομίχλη στο μυαλό σου είναι ήδη εκεί για καιρό, το τελευταίο που έχεις να κάνεις είναι να αφεθείς στο έλεος της. Αντίθετα, πέρα από όσα αναφέραμε παραπάνω, δοκίμασε την άσκηση ή να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό. Τα σημάδια του brain fog σίγουρα δεν πρέπει να τα αγνοήσεις, γιατί μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν. Δεδομένης της κατάστασης που διανύουμε, προσπάθησε όσο μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου και να μην είσαι αυστηρή μαζί του.

featured image: @doodiebearz via Twenty20