Η Gwyneth Paltrow το έχει ονομάσει «το αφέψημα του χειμώνα», ο Kobe Bryant ορκίζεται σε αυτό για αύξηση της ενέργειας και αποτελεί το πρωινό της Shailene Woodley.

Τι είναι το Bone Broth;

Κάθε μέρος του ζώου που δεν χρησιμοποιείται για κρέας (όπως οστά, μυελός, σύνδεσμοι, τένοντες ακόμη και το δέρμα ή τα πόδια) μπορεί να βραστεί και να δημιουργήσει ένα θρεπτικό ζωμό πλούσιο σε γεύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ζωμός αυτός χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες ως μέθοδος θεραπείας. Το σιγανό βράσιμο κάνει τα θρεπτικά συστατικά όπως η προλίνη, η γλυκίνη, η γλουταμίνη και το κολλαγόνο να απελευθερωθούν. Ο ζωμός αυτός περιέχει, επίσης, και πιο γνωστά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και θείο σε μορφές που είναι εύκολο για το σώμα να τις απορροφήσει.

Ποια τα πλεονεκτήματα;

Το bone broth (ή ζωμός από οστά ζώου) είναι το νούμερο ένα πράγμα που μπορείς να καταναλώσεις για να ανακουφιστείς από πόνους στο έντερο και το στομάχι (χάρη στα αμινοξέα που περιέχει), να βελτιώσεις την υγεία των αρθρώσεων και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Περιέχει κολλαγόνο στην πλέον απορροφήσιμη μορφή του και ξέρεις πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους μύες, τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα σου.

Πώς τρώγεται;

Μπορείς να το φτιάξεις μόνη σου, αλλά μπορείς να το βρεις και έτοιμο είτε σε μορφή ζωμού ή σκόνης. Μπορείς να το πιεις ζεστό σαν ρόφημα, να το χρησιμοποιήσεις σαν βάση σε οποιαδήποτε σούπα ή αντί για νερό όταν φτιάχνεις κινόα, κεχρί ή πλιγούρι.

Είναι καλό τελικά;

Έχει κάποια εκπληκτικά οφέλη αλλά όπως συμβαίνει με όλα, δεν είναι για όλους. Όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή στη διατροφή, καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν το δοκιμάσεις. Αν αποφασίσεις να του δώσεις μια ευκαιρία, βεβαιώσου ότι πρόκειται για φυσικό ζωμό χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, όπως τεχνητά χρώματα ή ενισχυτικά γεύσης. Τα μόνα συστατικά που πρέπει να περιέχει είναι κρέας, νερό, οστά και αλάτι. Αν είσαι vegan, όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι κατάλληλο για εσένα.

Δες ακόμα: Τι είναι το lucuma και γιατί θα γίνει το νέο αγαπημένο σου superfood


featured photo: Cooking Light