Αλλιώς θα λέγαμε πως η Bisa Butler είναι καλλιτέχνης υφασμάτων. Δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο υλικό για να πει οποιαδήποτε ιστορία, αλλά κυρίως αυτή των προγόνων της και της καταγωγής της.

Ίσως και καλλιτέχνης-ακτιβίστρια, η ενασχόληση ξεκίνησε όταν άρχισε να βλέπει ασπρόμαυρες φωτογραφίες Αφροαμερικανών προγόνων της από σκηνικά που θύμιζαν σπίτι και εργασία. Σε αυτά τα ασπρόμαυρα σκηνικά, όμως, εκείνη έβλεπε χρώμα και ζωντάνια. Αυτά θέλησε να αποτυπώσει και πάνω στα υφάσματά της. Συνέχισε να δημιουργεί αποτυπώνοντας και πραγματικούς ανθρώπους της τωρινής της καθημερινότητας. Ανθρώπους που θαυμάζει, που ξέρει και αγαπά.

Στα έργα της θα δεις κυρίως πορτραίτα. Αυτά δημιουργούνται συνήθως από διαφορετικά υφάσματα, υφές και χρώματα και κάνουν κάθε επόμενο έργο διαφορετικό από το προηγούμενο. Είναι επιλεγμένα κάθε φορά για να αντικατοπτρίζουν την ιστορία και την προσωπικότητα του ανθρώπου που απεικονίζεται. Για την Butler, η αύρα κάθε ανθρώπου αποπνέει κι ένα διαφορετικό χρώμα. Οι “έγχρωμοι” Αφροαμερικανοί χαρακτηρίστηκαν έτσι γιατί πολύ απλά οι ζωές και το πνεύμα τους ήταν γεμάτα χρώμα, κι όχι ένα βαρετό και ανούσιο άσπρο ή μαύρο.

https://www.instagram.com/p/BqLU-AolLCf/

Η ίδια πλέον ζει στο New Jersey, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεχνά τους ανθρώπους και την ιστορία που φέρει πίσω της. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε διάφορα σημεία όπως το Μουσείο Αμερικανικής Ιστορία Σμιθσόνιαν. Και στα πλαίσια της δημιουργίας έργων εμπευσμένων από αληθινούς ανθρώπους, από τη λίστα της δεν λείπουν και διάσημα πρόσωπα. Το 2008, δημιούργησε το “One Vote Can Change The World” έχοντας στο μυαλό της τον Μπαράκ Ομπάμα και την εκλογή του ως πρόεδρος. Οι ουρές που έκαναν οι άνθρωποι για να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα της θύμισε για άλλη μια φορά πόσο δυνατοί είναι οι άνθρωποι τελικά. Ειδικά, όταν άνθρωποι της δικής της ιστορίας δεν θεωρούσαν καν κάποτε το δικαίωμα της ψήφου δεδομένο.

Κι όταν η Bisa Butler δεν δημιουργεί, φροντίζει να δημιουργούν οι άλλοι. Γι’αυτό ταξιδεύει στη χώρα, επισκέπτεται διάφορες σχολές και πανεπιστήμια και οργανώνει εργαστήρια και μαθήματα για το fiber art και πως αυτό μπορεί να πιο ευρέως γνωστό.


Featured Image: claireoliver.com