Ένα ακόμη επεισόδιο. Και μετά ένα ακόμα. Και μετά ένα τελευταίο και ύπνο. Και κάπως έτσι με την αυπνία να έχει γίνει η καλύτερή σου φίλη, έχεις τελειώσει μία ολόκληρη τηλεοπτική σειρά χωρίς καν να το έχεις καταλάβει. Ο εγκέφαλός σου βέβαια δεν το έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα. Εννοείται πως και το σώμα σου δεν πολυεκτιμά τις πολλές ώρες που θα ξαπλώσεις για να δεις τη σειρά, αλλά το σωματικό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι ειδικοί έχουν λόγο να πιστεύουν ότι η υπερβολική παρακολούθηση, μπορεί ταυτόχρονα να πυροδοτήσει συμπτώματα όμοια με αυτά της χρήσης ουσιών, ενώ θα σε αφήσει συναισθηματικά άδεια. Ορίστε τι πρέπει να ξέρεις για το τι μπορεί να κάνει ο μαραθώνιος σειρών και ταινιών στον εγκέφαλό σου.

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά εθιστικό να παρακολουθείς σειρές και ταινίες που σου αρέσουν

«Όταν συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, απελευθερώνεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο», εξηγεί η Tanvi Sardesai, κλινική ψυχολόγος στο Masina Hospital της Βομβάης. «Το μεσολυμβικό μονοπάτι της ντοπαμίνης παίζει βασικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής και ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά – σκεφτείτε το ως τον τρόπο επικοινωνίας του εγκεφάλου για να μας πει ότι κάτι είναι καλό και ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερο από αυτό. Αυτή η χημική απελευθέρωση στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όμοια με αυτά της χρήσης ουσιών» και συνεχίζει αναφέροντας πως: «Καθώς αρχίζουμε να λαχταρούμε την ντοπαμίνη που απελευθερώνεται παρακολουθούμε όλο και περισσότερα επεισόδια», εξηγεί.

Πώς η υπερβολική παρακολούθηση επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Μπορεί να είναι δύσκολο για τον εγκέφαλο να ηρεμήσει μετά από έναν μαραθώνιο παρακολούθησης, προκαλώντας έτσι διαταραχές στον κύκλο του ύπνου σου. Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη καταναλώνοντας παθητικά περιεχόμενο, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, αφήνοντάς σε με μία αίσθηση ζαλάδας και επιβραδύνοντας την ικανότητά σου να επεξεργαστείς πληροφορίες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση μιας τηλεοπτικής σειράς, μπορεί να μας οδηγήσει στο να θρηνήσουμε πραγματικά το τέλος της, ενώ η απουσία πρόσθετων επεισοδίων προκαλούν αισθήματα εγκατάλειψης, κενού και θλίψης. «Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται όλες τις εμπειρίες με παρόμοιο τρόπο—είτε πρόκειται για γεγονότα της πραγματικής ζωής, βιβλία ή φανταστικά περιστατικά στην οθόνη», διευκρινίζει η Tanvi Sardesai. Η Lucy Spicer, life coach με έδρα το Λονδίνο αναφέρει: «Εκτός από το να επενδύουμε συναισθηματικά στις ιστορίες των χαρακτήρων, η παρακολούθηση ταινιών με σασπένς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και ενσυναισθητικού στρες, αφήνοντάς μας συναισθηματικά κενούς μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο επεισόδιο».

Ίσως πρέπει να σκεφτώ ξανά τα σχέδια για μαραθώνιο Harry Potter το Σαββατοκύριακο.