H Billie Eilish ήταν μόλις 13 ετών όταν κυκλοφόρησε με τον αδερφό της το τραγούδι Ocean Eyes. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα τίποτα στη ζωή της δεν έμεινε το ίδιο – μολονότι η ίδια το προσπάθησε αρκετά. Το νέο ντοκιμαντέρ διά χειρός R.J. Cutler, The World’s a Little Blurry, καταγράφει την πορεία της από τα 13 της μέχρι σήμερα, φέρνοντας για άλλη μία φορά στην επιφάνεια το κόστος της διασημότητας.

Πρόκειται για μία πολύ ειλικρινή απεικόνιση της πορείας της καριέρας της Billie Eilish

Όταν εκείνη ξεκίνησε να γίνεται γνωστή, αποφάσισε ότι τους φανς της δεν θα τους βλέπει απλώς σαν φανς. Ήθελε να φερθεί σε εκείνους, όπως ακριβώς θα ήθελε να της έχουν φερθεί τα δικά της ποπ είδωλα. Σε μία από τις πρώτες συναυλίες της, ο φακός τη δείχνει να φωνάζει στο κοινό: Είστε καλά; Θέλω να νιώθετε πραγματικά καλά, γιατί εσείς είστε ο λόγος που είμαι εγώ καλά.

Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, δεν σου περνά ούτε μία στιγμή από το μυαλό ότι πρόκειται για ένα κορίτσι που “έχει καβαλήσει το καλάμι”. Εξακολουθεί για πολλά χρόνια να δημιουργεί τα τραγούδια της στο παιδικό δωμάτιο με τον αδερφό της, οι γονείς της είναι πάντοτε σε όλες τις συναυλίες της και το πρώτο πολύ ακριβό πράγμα που αποκτά είναι το αμάξι των ονείρων της στα 16.

Η πορεία της Billie Eilish έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με προηγούμενα ανερχόμενα αστέρια

Πάρε για παράδειγμα την Britney Spears, τη Miley Cyrus ή τον Justin Bieber, που ήταν και το είδωλο της Billie μεγαλώνοντας. Στις καριέρες όλων αυτών κάτι πήγε τρομερά λάθος και αυτά τα -τότε- παιδιά δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τη φήμη και τη διασημότητα. Τα ναρκωτικά, οι παπαράτσι και όλη η κουλτούρα γύρω από τους διάσημους δε λογάριαζε την ηλικία των παιδιών αυτών.

Όπως φαίνεται, όμως, οι γονείς της Billie Eilish ήξεραν πώς να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση. Γιατί πολύ απλά δε γίνεται κανείς να περιμένει από ένα 13χρονο κορίτσι να διαχειριστεί τα πάντα μόνο του. Για τους γονείς της Billie, το βασικότερο λάθος όλων των προηγούμενων ήταν η απουσία της οικογένειας.

Κι αυτό ακριβώς προσπάθησαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο. Έχοντας μία υπέροχη σχέση με τα παιδιά τους από μικρή ηλικία, στάθηκαν δίπλα τους σε κάθε βήμα της καριέρας τους. Ακόμη κι αν αυτό ήταν συναυλίες, συνεντεύξεις και γυρίσματα βίντεο κλιπ. Όπου κι αν δεις την Billie και τον Finneas, ξέρεις ότι αν η κάμερα γυρίσει, οι γονείς τους θα είναι κάπου εκεί γύρω.

Τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ ίσως βοηθήσουν την κοινή γνώμη να μετατοπίσει το φταίξιμο από τους καλλιτέχνες κάπου άλλου

Αυτό το “αλλού” μπορεί εύκολα να μεταφραστεί ως “γονείς”, “δισκογραφικές” και “παπαράτσι”. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, αυτοί είναι που προσπάθησαν να βγάλουν κέρδος από τα “αστέρια” τους, χωρίς καν να σκέφτονται τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην πορεία. Και όπως έδειξε η ιστορία, πρόκειται για τις χειρότερες.

Φαινομενικά, για τους φανς και όλους τους υπόλοιπους, η Billie είναι το κορίτσι που τα έχει όλα. Στην πραγματικότητά, όμως, είναι άλλο μία έφηβη, με αγωνίες, κατάθλιψη και στρες που πιστεύει ότι μία μέρα θα ξυπνήσει και τίποτα από όλα αυτά δεν θα υπάρχει. Φοβάται πως το hate που έρχεται μαζί με τη διασημότητα μια μέρα θα καταστρέψει την καριέρα της και η ίδια δε θα μπορεί πια να ακολουθήσει το όνειρό της. Ενοχλείται όταν σχολιάζουν διαρκώς την εμφάνιση της ή τα κιλά της ξεχνώντας το ποια πραγματικά είναι. Το κυριότερο όμως είναι ότι μιλά για όλα αυτά και δεν τα προσπερνά.

Δίνοντας το βήμα και το παράδειγμα και σε άλλα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν, λοιπόν, ήρθε η εποχή να μιλήσουμε επιτέλους για υγιή πρότυπα, ας γίνει η Billie ένα από αυτά.

featured image: Apple TV+