Σε αυτό το άρθρο αποτίουμε «φόρο τιμής» στο φωτογράφο θρύλο Bill Cunningham, με αφορμή το πέρας της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης αλλά και τον πρόσφατο σχετικά θάνατό του στα τέλη Ιουνίου 2016.

«Τα καλύτερα fashion shows διαδραματίζονται αδιαμφισβήτητα στο δρόμο. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα συνεχίσει να είναι» είχε δηλώσει ο ίδιος και πράγματι με το φακό του απαθανάτιζε αληθινούς (εκτός fashion shows) ανθρώπους σε real time καθημερινά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, καθώς η street style φωτογραφία αποτελούσε το πάθος του μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, στα 87 του έτη. Η Anna Wintour της αμερικάνικης Vogue έφτασε να πει «We all dress for Bill – όλοι ντυνόμαστε για τον Bill».

Άνθρωπος απλός, χαμογελαστός, ταπεινός, αν και εξαιρετικά ταλαντούχος και ενδιαφέρων, πάντοτε με το αγαπημένο του ποδήλατο και το χαρακτηριστικό μπλε γαλλικού κοψίματος τζάκετ, απαθανάτιζε τις καλύτερες στιγμές της μόδας μέσα από κλικς που δημιούργησαν τη δική τους ιστορία για σχεδόν πενήντα ολόκληρα χρόνια. Τον γοήτευε το παράξενο, το εκκεντρικό, το «ξαφνικό», ενώ λάτρευε όσους έφταναν με το στυλ τους στα άκρα και τη μόδα στα όριά της (εάν υπάρχουν βέβαια τέτοια).

Μη έχοντας το παραμικρό ενδιαφέρον για τα χρήματα, ο ίδιος έζησε σε όλη του τη ζωή σε ένα μικρό στούντιο και δούλευε μόνος του, ως freelance φωτογράφος μέχρι το 1994 οπότε ένα φορτηγό χτύπησε το ποδήλατό του. Μετά από αυτό ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα New York Times (περισσότερο για την ασφάλιση υγείας που προσέφερε η θέση, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος αργότερα). Με βραβεία στο ενεργητικό του, καθώς η προσφορά της «οπτικής» του στο χώρο της φωτογραφίας της μόδας αναγνωρίστηκε νωρίς, «κλίκαρε» το υπέροχο και του προσέφερε μια θέση στην αιωνιότητα.

bill-cunningham5

Μπορείτε να μάθετε το κάτι παραπάνω για τον Bill Cunningham στο «ντοκιμαντέρ» Bill Cunningham – New York (trailer του οποίου υπάρχει στο youtube) και καταδεικνύει δύο πράγματα: πρώτον πόσο εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό ήταν το δείγμα της δουλειάς του Bill και πάνω απ’ όλα κατάλληλο να εκφράσει τι επικρατούσε σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο ως τάση, και δεύτερον ποιο ήταν το προφίλ του αφοσιωμένου εκείνου καλλιτέχνη με την ευγενική φυσιογνωμία, την ταπεινότητα και την ανεπιτήδευτη χάρη στις φωτογραφίες street style που τόσο αγαπάμε.