«Όχι. Δε θέλω να σκέφτομαι τη συνέχεια. Προς το παρόν είμαι εδώ. Ακούω. Και σήμερα είμαι ζωντανή κι έτσι θέλω να παραμείνω.»

Το Είμαι ακόμα εδώ της Clélie Avit, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις mamaya, είναι μια τρυφερή ιστορία αγάπης και έρωτα που γεννιέται σε ένα στεγνό από συναισθηματισμούς περιβάλλον, μέσα στο οποίο για να κρατηθεί κάποιος όρθιος η ύπαρξη της ελπίδας κρίνεται αν μη τι άλλο, απαραίτητη.

Είμαι ακόμα εδώ_7-2016

Η μοίρα, παίζει συχνά παράξενα παιχνίδια και επιλέγει να διασταυρώνει τις ζωές κάποιων ανθρώπων με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Στο μυθιστόρημα αυτό, οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές, συναντιούνται μέσα στον αποστειρωμένο χώρο ενός νοσοκομείου εξαιτίας κάποιας άτυχης στιγμής που θα εκτροχιάσει την πορεία της ζωής τους. Η Ελζά, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δικό της ατύχημα ενώ ο Τιμπό, συμπαρασύρεται σαν μια παράπλευρη απώλεια, από το δυστύχημα ενός πολύ κοντινού του προσώπου. Οι συνθήκες κάθε ατυχήματος διαφέρουν όπως και ο βαθμός επίδρασης που κάθε ένα από αυτά, έχει στις ζωές τους. Το μόνο κοινό σημείο που υπάρχει είναι το νοσοκομείο στο οποίο θα οδηγηθούν και οι δύο και μάλιστα σε πολύ κοντινά δωμάτια. Ο Τιμπό, βρίσκεται στο νοσοκομείο ως επισκέπτης του τραυματισμένου αδερφού του που νοσηλεύεται στο δωμάτιο 55, μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο. Η Ελζά, νοσηλεύεται στο δωμάτιο 52, σε βαθύ κώμα και αναπνέει με μηχανική υποστήριξη. Σύμφωνα με τους γιατρούς δεν έχει καμία αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και οι πιθανότητες να ανακάμψει είναι μηδενικές. Όμως, χωρίς κανείς από το ιατρικό προσωπικό να το έχει αντιληφθεί, η Ελζά έχει μόλις ξεκινήσει να ακούει και όταν ο Τιμπό τρυπώνει κατά λάθος στο δωμάτιό της μια δυνατή και ιδιόρρυθμη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Η πρωτοεμφανιζόμενη γαλλίδα συγγραφέας Clélie Avit, τοποθετεί έντεχνα κάτω από την ομπρέλα μιας τρυφερής -όσο παράδοξης και αν φαντάζει- ερωτικής ιστορίας, έναν εξαιρετικά δύσκολο όγκο προβληματικών πάνω στους φυσικούς περιορισμούς του έρωτα, τον κυνισμό της ιατρικής, το ηθικό δίλημμα μιας απόφασης που καθορίζει την ίδια τη ζωή, την οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ και τις ολέθριες συνέπειές της. Η Avit, βγάζει τους ήρωές της από την τροχιά του ορθολογισμού για να μεταφέρει τις σκέψεις, τις φοβίες, τις ανάγκες, τις ελπίδες και τα όνειρα του σήμερα. Με γλώσσα σύγχρονη και απλή καταφέρνει άλλοτε να συγκινήσει τον αναγνώστη, άλλοτε να τον προβληματίσει, άλλοτε να τον ταρακουνήσει και άλλοτε να τον κάνει να χαμογελάσει. Όλα όσα μας μεταφέρει η βραβευμένη συγγραφέας, χρησιμοποιώντας ως δίαυλο τους ήρωές της, τα κάνει να μοιάζουν ρεαλιστικά γιατί τα βάζει να κινούνται μέσα στα πλαίσια όχι μόνο του πιθανού αλλά και του επιθυμητού. Η Clélie Avit, καταφέρνει να εντοπίσει και να καταγράψει αυτή την άσβυστη ελπίδα που πυροδοτεί η δίψα για ζωή, της οποίας την ύπαρξη όλοι ίσως κάπου έχουμε ανάγκη να νοιώθουμε γύρω μας, έστω και σαν μια απειροελάχιστη πιθανότητα για να κρατηθούμε από πάνω της όταν μπροστά μας υψώνεται ένα αδιέξοδο.

Το μυθιστόρημα της Clélie Avit, είναι ιδιαίτερο σε πολλά επίπεδα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τραβήξει το ενδιαφέρον μερικών από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους στον κόσμο. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες και έχει κερδίσει το αναγνωστικό κοινό. Μοιάζει με παραμύθι για μεγάλους. Είναι μια σύγχρονη ιστορία ελπίδας όπου η αξία της ανθρώπινης επαφής απογειώνεται ξεδιπλώνοντας με τον τρυφερότερο τρόπο το μεγαλείο της.

Video του βιβλίου:

https://www.youtube.com/watch?v=WJYqkl0CLwM