“Everything that you think is weird is normal to me.”

Πριν από 20 χρόνια η Beth Ditto ήταν μια δυναμική, ευτραφής έφηβη με σεξουαλικές ανησυχίες, με περμανάντ στο μαλλί και σίγουρα δεν έχανε ποτέ τις πρόβες της χορωδίας του σχολείου ως κλασικό σπασικλάκι. Το Αρκάνσας τότε ήταν μια πόλη όπου τα κορίτσια έμεναν έγκυοι μόλις τελείωναν το γυμνάσιο, πράγμα που συνέβη και στη μαμά της Beth, αγνοώντας ακόμη και σήμερα την αλήθεια για το ποιος είναι ο βιολογικός της πατέρας. Η ανατροφή της διαμορφώθηκε μέσα από την αγροτική φτωχή και τη σκληρή δουλειά, ώσπου το αουτσάιντερ έγινε αρχηγός. Μια μουσική δύναμη, ιέρεια του στυλ και παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις υπερμεγέθεις προσωπικότητες.

Beth Ditto Η indie εκδοχη της μιας glamorous πριγκιπισσας savoir ville (4)

Η Beth Ditto είναι η frontwoman του τριμελές punk/indie/rock συγκροτήματος των The Gossip από το 1999, όταν έκανε το ντεμπούτο του. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ως το πιο κουλ άτομο της ροκ σκηνής. Παρά τις αναποδιές που της έφερε η ζωή (στα 24 διαγνώστηκε με σαρκοείδωση, πρόκειται για μια διαταραχή που προσβάλλει το ανοσοποιητικό και κατά την οποία χάνεις σταδιακά την όραση και την ομιλία σου), κατάφερε με την σωστή στρατηγική που ακολούθησε και με σκληρή δουλειά να γίνει μουσική δύναμη, μια απίθανη ποπ σταρ και παράδειγμα προς μίμηση για πολλά ευμεγέθη, και όχι μόνο, κορίτσια. Η Beth Ditto δε σταμάτησε εκεί. Το 2009 θέλοντας να αξιοποιήσει τη μεγάλη αγάπη της για τη μόδα, λάνσαρε για πρώτη φορά τη δική της συλλογή vintage ρούχων που απευθύνεται σε plus size κορίτσια. Η σειρά, που ονομάστηκε ‘’EVANS’’, έκανε διεθνής επιτυχία και χαρακτηρίστηκε από τα Guardian ότι χτύπησε νεύρο.

Beth Ditto Η indie εκδοχη της μιας glamorous πριγκιπισσας savoir ville (2)

Αναμενόμενο ή μη, η Ditto πέρασε μια μεγάλη περίοδο κατάθλιψης λόγω των σεξουαλικών της προτιμήσεων και των παραπανίσιων κιλών της. Πλέον και με τη βοήθεια του θεραπευτή της, είναι μια άκρως φεμινίστρια που δε φοβάται να κριθεί για τις ερωτικές της προτιμήσεις αλλά και για τη θερμή υποστήριξή της στους LGBT. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2013 παντρεύτηκε την επί χρόνια φίλη της Kristin Ogata σε μια τελετή στη Χαβάη. Οι δύο νύφες ήταν ντυμένες στα λευκά και ο Jean Paul Gaultier είχε φροντίσει γι΄αυτό. “Έμαθα πολλά για τον εαυτό μου”, θα πει αργότερα σε συνέντευξή της, “όχι τόσο για τη σεξουαλικότητά μου, αλλά κυρίως για την εικόνα των φύλων γενικότερα στον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για το μέγεθός μου. Θεωρώ πολύ cool να βρίσκεται η Adele στο εξώφυλλο της Vogue και του Rolling Stones και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μιλούν για το σώμα τους, διαφορετικά δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ αυτό το νοητό φράγμα που έχει δημιουργηθεί.”

Έξυπνη, απροσδόκητα λιτή, επιδεικτική αλλά και κομψή η Beth Ditto είναι μια από τις πιο αγαπημένες του κοινού και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής. Τραγουδά από τη ηλικία των 6 και πιστεύει πως η μαμά της, όταν ήταν μικρή ακόμη, της έριχνε περίεργα ξόρκια που θα την προστάτευαν στο πέρασμα των χρόνων.

“Μπορώ να είμαι αυθόρμητη για πάντα. Πάνω στη σκηνή δεν θέλω να ξέρω το setlist, δεν θέλω να ξέρω ποιο τραγούδι είναι το επόμενο. Θέλω μόνο να είμαι εκεί και να ζω τη στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για το στούντιο. Μπορεί να φαίνομαι αποδιοργανωμένη αλλά το “άγνωστο’’ κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα για ΄μένα.”

Beth Ditto Η indie εκδοχη της μιας glamorous πριγκιπισσας savoir ville