Η ανακοίνωση της επίσημης επιλογής του Φεστιβάλ Καννών βρήκε φέτος για πρώτη φορά και τη Mia Hansen-Løve στο διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ. Η ταινία Bergman Island φαίνεται πως ήταν έτοιμη εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο η σκηνοθέτιδα περίμενε υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή για την κυκλοφορία της μετά την πανδημία και τις κλειστές αίθουσες. Και όπως φαίνεται, είχε δίκιο.

Το Bergman Island αφορμάται από τη ζωή της Hansen-Løve και τη ζωή του Bergman

Στην ταινία, ένα ζευγάρι σκηνοθετών, η Κρις και ο Τόνι, πηγαίνει να ζήσει για ένα διάστημα στο νησί Φόρε της Σουηδίας. Στόχος τους είναι να αναθερμάνουν τη σχέση τους, αλλά και να ξαναβρεί ο καθένας τη χαμένη δημιουργικότητά του. Η επιλογή του μέρους βέβαια δεν είναι τυχαία. Εκεί έζησε για αρκετά χρόνια ο Ingmar Bergman και δημιούργησε πολλές από τις ταινίες του. Η παραμονή τους εκεί όμως φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η Κρις σταδιακά βυθίζεται στις αναμνήσεις του πρώτου της έρωτα και απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

Η Κρις και ο Τόνι δεν είναι το μόνο ζευγάρι που έχασε τις ισορροπίες του πάνω σε αυτό το νησί

Ο Bergman κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο νησί, ήρθε αντιμέτωπος με πολλαπλά διαζύγια. Αυτή η πληροφορία φαίνεται και να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των ηρώων στη ταινία. Αντίστοιχα, η ίδια η σκηνοθέτιδα, πριν μερικά χρόνια είχε επιλέξει να μείνει στο συγκεκριμένο νησί με τον σύντροφό της, Ολιβιέ Ασαγιάς. Κι εκείνοι, όμως, λίγους μήνες μετά την επιστροφή τους από το Φόρε της Σουηδίας, αποφάσισαν να χωρίσουν.

Οι θαυμαστές του έργου του Bergman και της Hansen-Løve θα ενθουσιαστούν εξίσου

Από τη μία πλευρά, όσοι αγαπούν την φιλμογραφία του Bergman θα χαρούν να δουν το νησί Φόρε ξανά στις οθόνες τους. Ο σκηνοθέτης δημιούργησε εκεί κάποια από τα σημαντικότερα έργα του. Από την άλλη, αυτή η ταινία τοποθετεί επίσημα την Hansen-Løve στο βάθρο με τους σκηνοθέτες που αξίζει κανείς να γνωρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέχρι λοιπόν η ταινία να κυκλοφορήσει επίσημα και στη χώρα μας, αξίζει να γνωρίζεις τα προηγούμενα έργα της.