Ο ξεχωριστός κύριος Hawking

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη «Θεωρία των Πάντων» δεν αξίζει βραβείο Όσκαρ, αλλά Νόμπελ. Γεννημένος στην τριακοσιοστή επέτειο του θανάτου του Γαλιλαίου, ο Hawking είναι σήμερα στα 72 του, ένας ρόκ σταρ της επιστήμης. Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά και παλεύοντας με την ασθένεια του Lou Gehrig, που παραλύει σταδιακά νεύρα και μύες,  κατάφερε να ζήσει μια γεμάτη ζωή. Έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, έχει βρεθεί στο βυθό της θάλασσας με υποβρύχιο, ψηλά στον αέρα με αερόστατο, σε μια πτήση μηδενικής βαρύτητας και έχει κλείσει θέση για ταξίδι στο διάστημα με την Virgin Galactic.

1

Με δείκτη ευφυΐας 160, είναι σήμερα από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που υπάρχουν στον κόσμο, ενώ συνεχίζει να αναζητάει την «θεωρία των πάντων», μια μοναδική εξίσωση δηλαδή που θα ενώσει τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης. Και ενώ ασχολείται με το σύμπαν, τις μαύρες τρύπες, το χρόνο και τη κβαντική βαρύτητα, ένα πράγμα δεν μπορεί να εξηγήσει ακόμα. Τις γυναίκες. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο της γυναίκας του Stephen Hawking, Jane και στην αρχή δε βρήκε τον επιστήμονα σύμφωνο με όσα λέγονται εκεί. Τελικά, και αφού είδε ολοκληρωμένη την ταινία ο Hakwing δήλωσε ότι υπήρχαν στιγμές που μπερδεύτηκε, που νόμιζε ότι όντως ήταν αυτός και όχι κάποιος ηθοποιός που τον υποδύεται στο σινεμά.

Τι από αυτά που συμβαίνουν στην ταινία όμως συνέβη στα αλήθεια, και τι είναι φαντασία;

 • Η φωνή του χαρακτήρα του Hawking στην ταινία είναι όντως η πραγματική φωνή του επιστήμονα, όπως βγαίνει από το μηχάνημα που είναι συνδεδεμένο πάνω του. Ο Hawking έδωσε την άδεια στους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν τον χαρακτηριστικό του ήχο. Αυτό έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ταινία.
 • Ο Stephen Hawking συμμετείχε όντως στην ομάδα κωπηλασίας στο κολλέγιο! Ήταν αυτός που οργάνωνε την ομάδα, αφού δε φημιζόταν για την αθλητική του φιγούρα.
 • Η Jane και ο Stephen γνωρίστηκαν όντως σε ένα ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς, αλλά αυτό που δεν αναφέρεται στην ταινία είναι ότι η Jane ήταν στην πραγματικότητα φίλη της αδερφής του Stephen.
 • Στην ταινία βλέπουμε ότι ο Hawking επισκέπτεται γιατρό μετά από μια πτώση του στο προαύλιο του πανεπιστημίου. Στην πραγματικότητα είχε πέσει ξανά σε ένα τρένο σπάζοντας όλα τα μπροστινά του δόντια, και στο σπίτι του από τις σκάλες. Παρόλα αυτά, δεν επισκεπτόταν γιατρό. Τελικά, τον έπεισε ο πατέρας του, αφού παρατήρησε ότι η ομιλία του είχε αλλάξει. Η διάγνωση ήταν αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS) και του έδωσαν δύο με τρία χρόνια ζωής.
 • Στην ταινία η Jane μαθαίνει από ένα φίλο του Stephen για την ασθένεια του. Στην πραγματικότητα, η Jane το έμαθε κατά τύχη από φίλους της που το ανέφεραν σε μια κουβέντα. Η Jane δεν έβγαινε ακόμα με τον Stephen αλλά τον είχε γνωρίσει και είχε ενθουσιαστεί από την εκκεντρική του προσωπικότητα.
 • Η Jane παντρεύτηκε τελικά τον Stephen όταν ξεκίνησαν τα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας του. Η αλήθεια είναι πως πίστευε ότι σύντομα θα μείνει χήρα, αλλά δεν την ένοιαζε τόσο. Τη δεκαετία του 60 η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου ήταν πάνω από όλα! Αυτό έκανε και την Jane να ακολουθήσει τον άντρα της σε αυτό το δύσκολο δρόμο.
 • Όπως και στην ταινία, οι γονείς του Stephen αγόρασαν ένα εξοχικό σπίτι που όμως ήταν αδύνατο να το πλησιάσει κάποιος με αναπηρικό καροτσάκι. Η Jane εκνευρίστηκε και οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν.
 • Στην πραγματικότητα, η Jane έδινε στέγη σε φοιτητές του Hakwing που βοηθούσαν την οικογένεια. Ο ίδιος ήταν πάντα αντίθετος στην εξωτερική βοήθεια όπως και στην ταινία, και ήθελε να τον βοηθούν μόνο άνθρωποι που ήθελαν εθελοντικά.
 • Το κομμάτι της ταινίας όπου η Jane είναι εκδρομή για κάμπινγκ και ο Hawking πέφτει σε κώμα είναι σχεδόν κατά γράμμα ίδιο με την πραγματικότητα. Το ζευγάρι συνήθιζε να κάνει χωριστά ταξίδια. Η αλήθεια είναι πως ο Stephen δεν ήταν στην όπερα. Αυτό θα γινόταν την επόμενη μέρα και η Jane με τα παιδιά θα τον συναντούσαν για να πάνε όλοι μαζί. Η Jane αρνήθηκε να σταματήσει τη μηχανική υποστήριξη όταν έμαθε ότι είναι σε κώμα. Τελικά ο Hawking επανήλθε, αλλά αυτό του στοίχησε τη φωνή του.
 • Ο Stephen και η Jane Hawking έμειναν παντρεμένοι για 30 χρόνια ακριβώς. Χώρισαν όταν ο Stephen ανακοίνωσε πως θα έφευγε με τη νοσοκόμα του, όπως γίνεται και στην ταινία.  Στην πραγματικότητα αυτό συνέβη γιατί ο Stephen ήταν εκνευρισμένος από το πόσο κοντά ήταν η γυναίκα του με τον δάσκαλο της χορωδίας και ήθελε να φύγει από το σπίτι.
 • Στα χρόνια που ακολούθησαν η Jane θα κατηγορήσει πολλές φορές το Stephen ότι η διασημότητα και τα λεφτά τον άλλαξαν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Stephen περιφρονούσε τα καθολικά της πιστεύω, ενώ στην ταινία βλέπουμε ότι διαφωνούν φυσιολογικά.
 • Ο Hawking παντρεύτηκε τη νοσοκόμα του το 1995. Ενώ ο ίδιος περιγράφει τη σχέση αυτή σαν παθιασμένη, η αλήθεια είναι πως η Elaine κακοποιούσε τον Stephen, του επιτιθόταν λεκτικά και ήθελε να τον ελέγχει. Το ζευγάρι χώρισε το 2006. Τίποτα από αυτά δεν εμφανίζεται στην ταινία.
 • Η Jane παντρεύτηκε όντως τον δάσκαλο της χορωδίας  όπως και στην ταινία δύο χρόνια αφού χώρισε με τον Stephen. Ισχυρίζεται πως η σχέση τους άνθισε όταν χώρισε, και πως δεν είχαν ποτέ βρεθεί ερωτικά γιατί ήταν κάτι που ήταν αντίθετο στα καθολικά τους πιστεύω. 

2 3

4 5

7

8

9

“Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία” – Stephen Hawking

6