Η Μαρία υπήρξε για έντεκα χρόνια χορεύτρια. Ανακάλυψε το barre πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο και σήμερα είναι barre και pilates instructor. Ονειρεύεται να μεταφέρει και να μοιραστεί την ενέργεια του να αγαπάς αυτό που κάνεις. “Υπάρχουν πολλοί από εμάς που αγωνιζόμαστε με το άγχος και την εικόνα του σώματος μας, για αυτόν τον λόγο δημιούργησα το thebarrepro.” εξηγεί η ίδια.

Πως ξεκίνησε η δική σου ενασχόληση με αυτήν τη μέθοδο;

Το background μου είναι στον χορό, ήμουν 11 χρόνια χορεύτρια, 6 από αυτά ήταν μπαλέτο, δεν ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά τότε οπότε επέλεξα να κάνω άλλου είδους χορού. Η αλήθεια είναι πως το μετάνιωσα μεγαλώνοντας. Πάντα μου έλειπε το discipline που είχε το μπαλέτο και ότι με έκανε να νιώθω μοναδικά. Πήγαινα σε όπερες για να δω θιάσους και να ξανανιώσω αυτό το συναίσθημα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ανακάλυψα το barre στο Λονδίνο και το ερωτεύτηκα, με έκανε να θυμηθώ την παιδική μου ηλικία, τις όμορφες γραμμές μιας μπαλαρίνας και επειδή είμαι και λίγο τελειομανής αποφάσισα να γίνω certified instructor για να είμαι όσο πιο κοντά στο μπαλέτο γίνεται και να ξέρω ακριβώς τι είναι σωστό και λάθος για να αποφεύγω τους τραυματισμούς.

Ποιους μπορεί να ωφελήσει και τι έχει να προσφέρει ένα πρόγραμμα barre

Το Barre δημιουργήθηκε από μια Γερμανίδα μπαλαρίνα την Lotte Berk, στη δεκαετία του 1940 στην Βρετανία για να μπορεί κόσμος, όχι μόνο χορευτές να κάνουν tone, strengthen, increase range-of-motion and flexibility στο σώμα τους.

Βέβαια οι πρωτότυπες τεχνικές έχουν αναπτυχθεί, ενημερωθεί και εντατικοποιηθεί, ενσωματώνοντας εξελίξεις στις πρακτικές της φυσιοθεραπείας και επιρροές από τη σκηνή barre στη Νέα Υόρκη. Να φανταστείς ότι ακόμα και αθλητές ασχολούνται με το barre για να έχουν καλύτερη επίδοση στα αθλήματα τους.

Η λέξη barre προέρχεται από τη μπάρα που υπάρχει στις σχολές και στα στούντιο χορού, αλλά και μια σειρά ασκήσεων όπως stretching και strength building exercises βασική εκπαίδευση μιας μπαλαρίνας για να αυξηθεί η δύναμη στο σώμα αλλά και η σωστή τοποθέτηση του.

Ουσιαστικά η μπάρα του μπαλέτου είναι για να βοηθάει στην σωστή στάση του σώματος, ενδυνάμωση κοιλιακών και στην ενίσχυση ευθυγράμμισης του σώματος. Ένα μάθημα αυθεντικού barre δεν χρειάζεται κανένα είδος εξοπλισμού παρά μόνο το βάρος του σώματός μας, βέβαια για να το κάνουμε πιο αθλητικό χρησιμοποιούμε λάστιχα, βαράκια, μπάλες κ.λπ. Το θέμα είναι να καταφέρει η/ο μαθήτρια/ης να καταφέρει αυτό που λέμε την αίσθηση του resistance, το οποίο σημαίνει ότι το σώμα είναι τοποθετημένο σωστά και η μέση και η γοφοί, πρέπει να είναι πάντα σε σωστή θέση για να διαφυλάξουμε την μέση μας αλλά και να δυναμώσουμε τους κοιλιακούς μας.

Άρα λοιπόν άνθρωποι με σκολίωση, κύφωση και θέματα στην μέση μέσω του barre μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη του κορμού τους με αποτέλεσμα να μπορούν ευκολότερα να λειτουργούν και στην καθημερινότητα τους. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τους μυες και το μυοσκελετικό σύστημα για να μην σε κουράζω αλλά όποιος πραγματικά θέλει αυτό που λέμε long lean muscles και να χρησιμοποίει την ενέργεια του σώματος του σωστά αντί για να την σπαταλάει με το να συστέλλονται οι λάθος μυς για καθημερινές ενέργειες αλλά και αθλήματα πιστεύω πρέπει να το δοκιμάσει.

Χρειάζεται να κάνεις ή να έχεις κάνει κάποια στιγμή στη ζωή σου μπαλέτο;

Όχι κάθε άλλο, το ωραίο με το barre είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις καμία επαφή με το μπαλέτο η τον χορό γενικότερα. Απλώς αν έχεις θα ξέρεις τις βασικές τεχνικές που θα σε ωθήσουν στο να ξεκινήσεις σε πιο δύσκολο επίπεδο.

Μπορείς να γυμναστείς με αυτό το πρόγραμμα ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης;

Ναι βέβαια. Βοηθάει με τραυματισμούς, να εξισορροπήσεις τις δύο πλευρές του σώματος σου, να διορθώσεις την στάση του σώματος σου και να κάνεις σωστή ενδυνάμωση στους μυς χωρίς να επιβαρύνεις τις αρθρώσεις σου. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός η εγκυμοσύνη θέλει πρώτα την έγκριση του γιατρού μας και μετά ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του καθένα.

Ποια μέρη του σώματος γυμνάζονται περισσότερο με αυτό το πρόγραμμα;

Όλα! Ακόμα και τα δάχτυλα του ποδιού μας δυναμώνει και δημιουργεί μια αρμονική ισορροπία σε όλο μας το σώμα.

Πιστεύεις ότι τελικά υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος barre;

Αν έχεις καλή διάθεση και το αγαπάς πραγματικά, μπορούν να το κάνουν και άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Το θέμα είναι να σε ξεκουράζει πνευματικά και να σου δίνει χαρά.

Ποια είναι τα δικά σου όνειρα και οι προσδοκίες για το barrepro στην Ελλάδα;

Για μένα το barre είναι χόμπι και έτσι θέλω να συνεχίσω να το βλέπω διότι πραγματικά όσο κουρασμένη και να είμαι σωματικά και ψυχολογικά νιώθω καλύτερα μετά από κάθε φορά, είτε είναι 20 λεπτά είτε μια ώρα. Θέλω να μεταφέρω στον κόσμο την ίδια ενέργεια και να μοιραστώ μαζί τους αυτόν τον μοναδικό τρόπο άσκησης και την αγάπη που έχω για αυτό.

Υπάρχουν πολλοί από εμάς που αγωνιζόμαστε με το άγχος και την εικόνα του σώματος μας, για αυτόν τον λόγο δημιούργησα το thebarrepro. Είναι εδώ για να το αλλάξει αυτό. Είμαι εδώ για να μεταφέρω το πάθος μου για την κίνηση και να υποστηρίξω την ψυχική υγεία, καθοδηγώντας τον κόσμο σε προπονήσεις για να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους και το σώμα τους. Δεν χρειάζεται να είσαι χορευτής ή μπαλαρίνα για να κάνεις τις προπονήσεις, αυτή είναι η ομορφιά της, θετική διάθεση χρειάζεται, όρεξη για να ανακαλύψεις τι μπορεί να σου χαρίσει το σώμα σου, και το πιο σημαντικό να είσαι πρόθυμη να ιδρώσεις.

Αν πάνε όλα καλά με αυτό που όλοι ζούμε τώρα σκοπεύω να αναπτύξω τις σπουδές μου πάνω σε αυτό, παράλληλα με τις σπουδές που κάνω τώρα, αλλά έχω και μια έκπληξη για τώρα την άνοιξη που έχει να κάνει με το brand.

Περισσότερα στο thebarrepro.com  | instagram: @thebarrepro | youtube: thebarrepro