Η ρετινόλη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο επαναστατικά συστατικά αντιγηραντικής φροντίδας του δέρματος. Παρόλα αυτά, ένα άλλο vegan συστατικό φυσικής προέλευσης έχει κάνει την εμφάνιση του και από ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει στο skincare: Αυτό δεν είναι άλλο από το bakuchiol.

Τι είναι το bakuchiol;

Το bakuchiol προέρχεται από το φυτό Psoralea Corylifolia ή αλλιώς babchi. Το συγκεκριμένο φυτό καλλιεργείται στην Ανατολική Ασία και είναι αρκετά πλούσιο σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις καθώς και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδικής Αγιουρβέδα και πλέον αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φυτά της. Οι καρποί του περιέχουν υψηλές ποσότητες σε κουμαρίνη και ψωραλένιο, συστατικά που χρησιμοποιούνται κυρίως σε θεραπείες κατά του εκζέματος και της λεύκης.

Πώς να εντάξεις τη ρετινόλη στη ρουτίνα ομορφιάς σου αν έχεις ευαίσθητο δέρμα
annunblurredlady.com

Ρετινόλη ή bakuchiol;

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ρετινόλη αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στα κύτταρα του δέρματος και ενισχύει τη μάχη ενάντια στα σημάδια της αντιγήρανσης. Το κολλαγόνο αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σώμα και βοηθάει το δέρμα στο να διατηρεί την σταθερότητα και την ελαστικότητα του. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο κολλαγόνο υπάρχει στα κύτταρα του δέρματος σου, τόσο νεότερη φαίνεσαι.

Παρόλα αυτά, η ρετινόλη δεν ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος. Στις ευαίσθητες επιδερμίδες παρουσιάζει ερεθισμό και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Από την άλλη, το bakuchiol φαίνεται να λειτουργεί παρόμοια με τη ρετινόλη, χωρίς όμως να είναι ερεθιστικό για την επιδερμίδα. Εκεί που στοχεύει κυρίως είναι στη μείωση των σημαδιών της γήρανσης, τις λεπτές γραμμές και τη χαλάρωση .

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες μελέτες, διαπιστώθηκε πως η εφαρμογή του ήταν εξίσου αποτελεσματική με εκείνη της ρετινόλης. Παρατηρήθηκαν σημάδια βελτίωσης στη λείανση των ρυτίδων, ενώ μείωσε σημαντικά και την υπερχρωματοποίηση της επιδερμίδας. Και όλα αυτά, χωρίς να προκαλέσει τσούξιμο, ξηρότητα ή αίσθηση φαγούρας ακόμα και στα πιο ευαίσθητα δέρματα.