Το μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο, απο τον προηγούμενο Απρίλη έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη έκθεση, με τις πιο εντυπωσιακές και περίεργες τσάντες που θα δούμε ποτέ, τη Bags: Inside Out.

Αν και η παγκόσμια πανδημία πήγε λίγο πίσω το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως άλλωστε συνέβη με σχεδόν οτιδήποτε είχε προγραμματιστεί για αυτήν τη χρονιά, από τις 12 Δεκεμβρίου οι λάτρεις του συγκεκριμένου αξεσουάρ έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια μοναδική εμπειρία.

Μερικά από τα πιο σπάνια εκθέματα φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη έκθεση, 300 κομμάτια, από σακίδια πλάτης έως κουτιά αποστολής, από τις πανάκριβες τσάντες Birkin έως τις αποσκευές της Louis Vuitton, από τσάντες-έργα τέχνης όπως της Τρέισι Έμιν ή το Αυγό Φαμπερζέ της Τζούντιθ Λάιμπερ.

Η έκθεση αποτελείται από τρείς ενότητες

Η πρώτη αφορά την χρηστική σημασία της τσάντας, που προστατεύει τα υπάρχοντά μας, στα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνεται μια θήκη για τη Μεγάλη Σφραγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, μια τσάντα που χρησιμοποιούσε η Βασίλισσα Μέρι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να φυλάσσει την αντισφυξιογόνο μάσκα της, το κόκκινο κουτί αποστολής του Γουίνστον Τσόρτσιλ, καθώς και ένα εντυπωσιακό μπαούλο του Louis Vuitton από τις αρχές του 1900.

Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης πραγματεύεται τον ρόλο της τσάντας στην κουλτούρα των διασημοτήτων καθώς και τη χρήση της από μια πολιτική, κοινωνική ή εικαστική ελίτ ως statement.

Σε αυτήν την ενότητα θα συναντήσουμε κομμάτια όπως την Hermès «Kelly» που πήρε το όνομά της από την Γκρέις Κέλι, τσάντα «Lady Dior» προς τιμή της πριγκίπισσας Νταϊάνα, την χρυσή Louis Vuitton «Monogram Miroir» σε σχέδιο του Marc Jacobs, την πρώτη τσάντα Hermès Birkin, που φτιάχτηκε ειδικά  για την Τζέιν Μπίρκιν, τις τσάντες Mulberry που κράτησαν οι Κέιτ Μος και Αλέξα Τσανγκ καθώς και την Fendi «Baguette» της Κάρι από το «Sex and the City». Στη Τρίτη και τελευταία ενότητα γίνεται αναφορά στην διαδικασία σχεδιασμού, κατασκευής και πώλησης μιας τσάντας. Σκίτσα, σχέδια, υλικά, δείγματα και συνεντεύξεις με σχεδιαστές αναλύουν την διαδικασία από την σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την τοποθέτηση της τσάντας στο ράφι του καταστήματος.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με πειραματισμούς σχεδιαστών προσαρμοσμένους στην νέα τάξη πραγμάτων και στην οικολογική συνείδηση που επιβάλλεται να υιοθετήσουμε όλοι μας, κεντρικό έκθεμα αποτελεί το σακίδιο «Ocean Legend» της Stella McCartney, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα που βρέθηκαν στους ωκεανούς.

Σε καιρούς που η τσάντα αρχίζει να φεύγει από την καθημερινότητα μας, λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών που ζούμε, οι «ειδικοί» επί του θέματος είναι εδώ για να μας θυμίσουν πως η τσάντα δεν είναι απλά ένα χρηστικό αντικείμενο, αλλά αποτελεί βασικό αξεσουάρ και πολλές φορές και ιδιαίτερο κόσμημα.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις πέντε δικές μας αγαπημένες και σου τις παρουσιάζουμε:

Gianni Versace, Safety-pin handbag, Spring-Summer 1994
www.elcycervintage.com

Τσάντα υψηλής ραπτικής Gianni Versace σε μαύρο δέρμα διακοσμημένο με ασημένιες καρφίτσες ασφαλείας από την άνοιξη του 1994. Το σύμβολο που είναι στενά συνδεδεμένο με τον σχεδιαστή, ξεκινώντας από το φόρεμα με τις παραμάνες, απογείωσε την συγκεκριμένη τσάντα.

Baguette’ bag, by Fendi, 2000, Italy

Ένα από τα αγαπημένα κομμάτια της Sarah Jessica Parker ως Carrie Bradshaw στην ταινία «sex and the city». Μια γυναίκα με ιδιαίτερη αισθητική και μεγάλη αγάπη για τον χώρο της μόδας.

Η τσάντα της Margaret Thatcher’s Nuovo Bidente, 1984

Δεν υπάρχουν πολλές τσάντες της Margaret Thatcher σε κυκλοφορία, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, αποτέλεσε ένα icon στον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι γυναίκες, υιοθετώντας ένα αυστηρό λουκ .

Stella McCartney x Parley for the Oceans, ‘Ocean Legend’

Μια τσάντα που δεν ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο στυλ ή την πρωτότυπη εμφάνισή της, αλλά για το μήνυμα που περνάει και τα ξεχωριστά υλικά κατασκευής της.

Chatelaine, 1863 – 1885

Τον 18ο αιώνα, οι γυναίκες δεν είχαν ραμμένες τσέπες στα φορέματά τους, έτσι δημιούργησαν τσέπες που ήταν προσαρτημένες στη μέση και τις φορούσαν κάτω από τα ρούχα. Έναν αιώνα αργότερα, οι γυναίκες φορούσαν τις εξωτερικές τις τσέπες τους πάνω από τα φορέματα σε μορφή κοσμημάτων.

featured photo: Mandatory Credit: Photo by John Redman Margaret Thatcher waves to members of the media on returning to No. 10 Downing Street from Buckingham Palace after a visit with Queen Elizabeth II