Αν ψάχνεις μια σειρά που θα σε κάνει να νιώσεις όποιο πιθανό συναίσθημα μπορείς να σκεφτείς, διάλεξε το Babylon Berlin. Όσα χρώματα λείπουν από τις σκηνές του, άλλα τόσα αποτυπώνονται στο μυαλό σου όταν την παρακολουθείς. Αν οι λέξεις “Βερολίνο, 1929, μυστήριο, ναζισμός, φτώχεια, σκηνή των gender-queer και ρομαντισμός” συνδυαστικά σε ιντριγκάρουν, επίλεξε την.

Τι αφορά το Babylon Berlin

Η σειρά είναι μια Γερμανική neo-noir σειρά. Αφορά ένα ιστορικό δράμα για την εποχή Weimar στο Βερολίνο. Η περίοδος Weimar είναι μια ιστορική στιγμή όπου πολλά διαφορετικές απόψεις συντρέχουν και εξελίσσονται στον ίδιο αναπτυσσόμενο, ζωντανό, αλλά ασταθή αστικό χώρο. Οι ιδέες συμπεριλαμβάνουν τη φτώχεια, την πρωτοποριακή καινοτομία, τον Σουρεαλισμό, τις ιδέες των Gender-queer, τον εθνικισμό και τον πολιτιστικό συντηρητισμό. Όλα αυτά πλέκουν το σκηνικό για αυτή τη σειρά. Η σειρά “Babylon Berlin” βασίζεται σε μια σειρά από βιβλία μυστηρίου του Volker Kutscher, περιέχει όλα τα ανωτέρω. Η ιστορία αρχίζει με έναν ντετέκτιβ που ονομάζεται Gereon Rath, ο οποίος έρχεται στο Βερολίνο από ένα πιο επαρχιακό τμήμα της χώρας, ώστε να μπορέσει να εντοπίσει ένα δαχτυλίδι εκβιασμού.

Όλες αυτές οι ιδέες της εποχής εκφράζονται σε κάθε κίνηση και κάθε σκηνή της σειράς. Κάθε επεισόδιο είναι αρκετά σύνθετο για να σε προβληματίσει, ενώ η ροή της σειράς είναι εντελώς αδιάκοπη. Πρέπει να δεχθείς όλες αυτές τις σκηνές και να προχωρήσεις στο επόμενο σοκαριστικό γεγονός. Εξάλλου αυτή είναι μόνο μια γεύση από το πώς ήταν αυτή η περίοδος για τα άτομα που ζούσαν τότε στο Βερολίνο. Έτσι όσο το μυαλό προσπαθεί να επεξεργαστεί όλες αυτές τις ιδέες, προετοιμάζεσαι να δεχθείς να παρακολουθήσεις μια περιπέτεια μυστηρίου που εξελίσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Όπως και να προσπαθήσει κανείς να παρουσιάσει τη σειρά, σίγουρα δεν θα καταφέρει να παρουσιάσει όλους τους λόγους που αξίζει να τη δεις.

Πού θα την βρεις;

Πρόσφατα ανέβηκε η τρίτη season της στο Netflix.

featured image: Monopol | Magazin für Kunst und Leben