Για κάποιες γυναίκες η μητρότητα είναι ένας στόχος που έχουν από νεαρή ηλικία. Διαβάζουν βιβλία, ενημερώνονται και όταν έρχεται επιτέλους εκείνη η ώρα θέλουν να τα κάνουν όλα σωστά. Αυτό που κάνουν ίσως άθελά τους είναι να “κρίνουν” ή να σχολιάζουν τις μέλλουσες μητέρες που δεν κάνουν το ίδιο. Εκείνες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, που ναι μεν θα ήθελαν παιδί, αλλά τρόμαξαν τη στιγμή που έμαθαν ότι είναι έγκυες γιατί δεν είναι έτοιμες. Η νέα ταινία Baby Done σού έχει μερικά νέα: Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι έτοιμες να γίνουν μητέρες – κι ας θέλουν να δείχνουν το αντίθετο.

Το Baby Done τα βάζει με τις μανούλες του Facebook και του Instagram που νομίζουν ότι τα κάνουν όλα σωστά

Αυτό που θέλει να δείξει είναι ότι καμία εμπειρία εγκυμοσύνης και μητρότητας δεν είναι ίδια με άλλη. Όταν η Zoe και ο Tim μαθαίνουν ότι θα γίνουν γονείς, αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. Ο Tim μολονότι δε νιώθει και πολύ έτοιμος, είναι αρκετά θετικός με όλο αυτό. Από την άλλη, η Zoe τρομάζει μόνο και στην ιδέα ότι θα πρέπει να αφήσει την ανέμελη ζωή που ήδη έχει. Έτσι, ετοιμάζει μία bucketlist για όλα όσα θέλει να κάνει προτού φέρει στον κόσμο το παιδί της και αλλάξει όλη της η ζωή.

Η Zoe, όμως, δε μένει έξω από τα σχόλια των μελλοντικών μαμάδων. Κι εκεί ξεκινά ένας αγώνας που λίγο πολύ είναι εμφανής αν κάνεις ένα σκρολάρισμα στο Instagram. Oι μαμάδες που νομίζουν ότι τα κάνουν όλα τέλεια, να κατηγορούν όλες τις υπόλοιπες για τα “λάθη” τους. Επιπλέον, υπάρχει και η πίεση από τον κοινωνικό περίγυρο ότι με το που φέρεις στον κόσμο το παιδί σου, σε κατακλύζει ένα κύμα ευτυχίας. Λίγες γυναίκες παραδέχονται, ωστόσο, τον φόβο, το άγχος και ίσως την κατάθλιψη που μπορεί να φέρει σε μία νέα μητέρα η γέννηση ενός παιδιού.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Vertigo Releasing (@vertigoreleasing)

Η σεναριογράφος της ταινίας, Sophie Henderson, είχε μία ανάλογη εμπειρία

Όταν η ίδια έμεινε έγκυος για πρώτη φορά, θυμήθηκε όλα όσα της είχαν μάθει οι ταινίες για την εγκυμοσύνη. Αμέσως, φυσικά, κατάλαβε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μέσα σε αυτό το είδος, δε μπορούσε να βρει μία ταινία που να καθησυχάζει τις γυναίκες. Mία που να δείχνει ότι η εγκυμοσύνη τους δε χρειάζεται να είναι η καλύτερη φάση της ζωής τους. Bασισμένη σε μερικά από τα δικά της βιώματα έγραψε το Baby Done, το οποίο σκηνοθέτησε ο σύζυγός της, Curtis Vowell.

Αυτό που έχουν ανάγκη να ακούσουν οι μελλοντικές μητέρες είναι πως είναι ΟΚ να φοβούνται ότι κάπου θα χαθούν οι ίδιες μέσα στην ανατροφή του παιδιού τους. Και είναι ακόμη περισσότερο ΟΚ να κάνουν πράγματα ώστε να αποφύγουν να διαγραφεί εντελώς η δική τους προσωπικότητα. Τώρα που η πίεση του να φαίνεται κάποια καλή μαμά είναι ακόμα μεγαλύτερη, έχουμε ανάγκη ταινίες σαν το Baby Done.

featured image: Vertigo Releasing