Μπορεί τα μήλα να μονοπωλούν τις πίτες αυτήν την περίοδο αλλά ήρθε η ώρα να δεις και μια πιο ασυνήθιστη πίτα, με αχλάδια!

Αυτή η αχλαδόπιτα από το blog thecookinyou είναι νόστιμη, εύκολη, υγιεινή αφού δεν περιέχει ζάχαρη, και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μηλόπιτες της εποχής.

Υλικά:

για τη ζύμη:

  • 320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο αλάτι
  • 20 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
  • 220 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο
  • 120-150 ml παγωμένο νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι

για το σιρόπι μελιού:

  • 80 γραμμάρια βούτυρο
  • 70 ml μέλι
  • 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 ml νερό

για τη γέμιση:

  • 7-8 αχλάδια
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια (ή 1 βανιλίνη)
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
  • σιρόπι μελιού
  • 1 αβγό για επάλειψη

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Ετοίμασε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίξε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη καρύδας. Ανακάτεψε με ένα πιρούνι. Πρόσθεσε το βούτυρο σε κομμάτια και με το πιρούνι ένωσέ το με το αλεύρι. Ρίξε το ξύδι και το νερό λίγο λίγο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα χέρια. Σταμάτα να προσθέτεις νερό όταν η ζύμη αρχίζει να ενώνεται. Μετάφερέ τη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσέ τη ελαφρά. Χώρισέ τη στα δύο, τύλιξέ τη με μεμβράνη και βάλε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείς.

Βήμα 2: Φτιάξε το σιρόπι μελιού. Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία ζέστανε το βούτυρο και πρόσθεσε το αλεύρι. Ανακάτεψε για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια πρόσθεσε το νερό και το μέλι και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 °C. Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο.

Βήμα 3: Κόψε τα αχλάδια και ετοίμασε τη γέμιση. Καθάρισε τα αχλάδια και κόψε τα σε κομμάτια περίπου 1×1 εκατοστό. Ρίξε τα σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και τέλος το σιρόπι μελιού. Ανακάτεψε απαλά.

Βήμα 4: Συναρμολόγησε και ψήσε. Σε αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε και τα δύο κομμάτια ζύμης σε κύκλους διαμέτρου 35 εκατοστών. Βουτύρωσε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατοστών και τοποθέτησε το ένα κομμάτι. Με ένα πιρούνι κάνε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Ρίξε πάνω όλη τη γέμιση.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψε λωρίδες, το δεύτερο κομμάτι, και κάλυψε τη γέμιση.

Άλειψε με αβγό και ψήσε για 15 λεπτά, ενώ στη συνέχεια μείωσε τη θερμοκρασία στους 180 °C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Άφησε να κρυώσει καλά, πριν σερβίρεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το τέλειο κέικ για να συνοδέψεις τον εσπρέσο σου