Όταν η Ava DuVernay "επιτέθηκε" στα Όσκαρ για την απόρριψη της Νιγηριανής ταινίας 'Lionheart'

Όταν η Ava DuVernay «επιτέθηκε» στα Όσκαρ για την απόρριψη της Νιγηριανής ταινίας ‘Lionheart’

Και γιατί μια τέτοια κίνηση ήταν απαραίτητη

Στην αρχή χαρήκαμε όλοι με τα νέα ότι η Νιγηρία υπέβαλε για πρώτη φορά μια ταινία στα Όσκαρ, με το όνομα Lionheart. Μετά όμως ήρθαν τα άλλα νέα. Αυτά του ότι η Ακαδημία απέρριψε το Lionheart για την κατηγορία της καλύτερης διεθνούς ταινίας, γιατί είναι αγγλόφωνη. Άραγε έμαθαν ποτέ ότι η Νιγηρία είναι γενικά μια χώρα με επίσημη γλώσσα της τα Αγγλικά;

Αρχικά, να πούμε ότι το Roma ήταν εκείνο που ετοίμασε το έδαφος ώστε να μετονομαστεί η συγκεκριμένη κατηγορία από Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία σε Καλύτερη Διεθνής Ταινία. Τυπικά, με τον νέο τίτλο δεν δίνεται τόσο βάση στην γλώσσα. Η απόρριψη του νιγηριανού φιλμ Lionheart όμως αυτό δείχνει. Και με αφορμή αυτό η Ava DuVernay βρήκε αφορμή να μιλήσει δημόσια εναντίον του θεσμού των Όσκαρ.

Από την πλευρά των Όσκαρ, η ταινία απορρίφθηκε γιατί δεν πληρούσε τα κριτήρια την γλώσσας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για μια ταινία για να γίνει δεκτή στην συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει η επίσημη γλώσσα της να μην είναι τα Αγγλικά. Κάπως έτσι φτάσαμε στο να φταίει η Νιγηρία που έχει επίσημη γλώσσα της την Αγγλική κι ας βρίσκεται μακριά από την Αμερική.

Η Ava DuVernay είναι μια γυναίκα σκηνοθέτιδα που πασχίζει ώστε τα Όσκαρ να γίνουν επιτέλους ένας θεσμός που υποστηρίζει τους καλλιτέχνες. Και που κυρίως δεν τους διακρίνει με βάση το χρώμα ή την γλώσσα τους. Δεν είναι τυχαίο πως εξαιτίας της μάθαμε ότι κάπου εκεί έξω κυκλοφορεί το hashtag #OscarsSoWhite. Εμείς νομίζαμε ότι την έχουμε ξεπεράσει κάπως αυτή την εποχή. Τα βραβεία Όσκαρ, όμως, έρχονται να μας διαψεύσουν ξανά.

Η σκηνοθέτιδα της ταινίας Lionheart, εκτίμησε τα λεγόμενα της DuVernay λέγοντας πως τα Αγγλικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας της. Στη Νιγηρία όπου υπάρχουν πάνω από 500 ομιλούμενες γλώσσες, τα Αγγλικά λειτουργούν ως η επίσημη που αποτελεί κοινό κώδικα επικοινωνίας για όλους. Άλλωστε, δεν το επέλεξαν αυτοί να γίνουν αποικία. Να τα λέμε κι αυτά.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.