Αυτοί οι φωτογράφοι μπορούν να σου δείξουν από που ξεκίνησε το toxic masculinity

Αυτοί οι φωτογράφοι επιχειρούν να απεικονίσουν το toxic masculinity απορρίπτοντας τη μάχη των δύο φύλων

Η αρρενωπότητα ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο καίρια ζητήματα μαζί με τον φεμινισμό. Αν με τον φεμινισμό επιζητούμε ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ξέρω πολλούς άντρες που θέλουν να κάνουν το ίδιο για τους εαυτούς τους. Γιατί καμία φορά δεν είναι δεδομένο, κι αυτοί οι φωτογράφοι το απέδειξαν.

Αυτό είναι και το κεντρικό θέμα της έκθεσης φωτογραφίας Masculinities: Liberation Through Photography”.

Συνολικά 60 φωτογράφοι λαμβάνουν μέρος και δείχνουν πόσο περίπλοκο είναι τελικά να είσαι άντρας και συγκεκριμένα αρρενωπός. Η έκθεση αποτελείται από σχεδόν 300 έργα, ανάμεσα τους και κάποια videos τα οποία δημιουργήθηκαν σε διάρκεια 60 χρόνων. Κάπου εκεί στα '60s και '70s, οι άντρες είχαν την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν τον ανδρισμό τους έχοντας ως όπλα την ελευθερία και την αγάπη. Κατέπνιξαν όμως την ανάγκη αυτή για χάρη μιας κοινωνίας που τους επέβαλε το πώς ακριβώς θα έπρεπε να είναι. Σήμερα, η ανάγκη αυτή μοιάζει πιο δυνατή από ποτέ. Για όλους εκείνους τους άντρες που δεν αισθάνονται άνετα με όλα αυτά τα στερεότυπα που τους έχουν επιβληθεί.

View this post on Instagram

Masculinities Through the medium of film and photography, this major exhibition considers how masculinity has been coded, performed, and socially constructed from the 1960s to the present day. Examining depictions of masculinity from behind the lens, the Barbican brings together the work of over 50 international artists, photographers and filmmakers including Laurie Anderson, Sunil Gupta, Rotimi Fani-Kayode, Isaac Julien and Catherine Opie. In the wake of #MeToo the image of masculinity has come into sharper focus, with ideas of toxic and fragile masculinity permeating today’s society. This exhibition charts the often complex and sometimes contradictory representations of masculinities, and how they have developed and evolved over time. Touching on themes including power, patriarchy, queer identity, female perceptions of men, hypermasculine stereotypes, tenderness and the family, the exhibition shows how central photography and film have been to the way masculinities are imagined and understood in contemporary culture. ‘Masculinities: Liberation through Photography’ February 20 — May 17, 2020 at the ’Barbican Art Gallery’. #neonurchin #neonurchinblog #dedicatedtothethingswelove #suzyurchin #ollyurchin #art #music #photography #fashion #film #words #pictures #neon #urchin #exhibition #patriarchy #power #queeridentity #race #class #sexuality #hypermasculinestereotypes #MeToo #mentoo #masculinitiesliberationthroughphotography #barbican #barbicanartgallery

A post shared by neon urchin (@neonurchin) on

Το θέμα του toxic masculinity ίσως να έπρεπε να λάβει τις διαστάσεις του #MeToo κινήματος

Γι'αυτό και στη συγκεκριμένη έκθεση συμμετείχαν και αρκετές γυναίκες φωτογράφοι. Σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι τα δύο φύλα δεν βρίσκονται σε μια "μάχη" για το ποιο αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Άλλωστε τα στερεότυπα που έχουν επιβληθεί στους άντρες για τη δύναμη και την αρρενωπότητα που πρέπει πάντοτε να επιδεικνύουν, τα έχουν επωμιστεί κυρίως οι γυναίκες. Στην έκθεση υπάρχει μια φωτογραφική σειρά με τίτλο "Gentlemen" της Karen Knorr. Εκεί μπορεί να δει κανείς τους άντρες κατά την περίοδο της πατριαρχίας των 80s. Υπάρχουν όμως και οι φωτογραφίες της Laurie Anderson η οποία ήθελε να σταματήσει τις προσβλητικές συμπεριφορές των αντρών. Έτσι φωτογράφιζε όσους την φώναζαν με διάφορα "κοπλιμέντα" στο δρόμο, πριν και αφού εκείνη τους απαντούσε. Φαντάζεσαι ότι η αντίδραση τους δεν ήταν και τόσο καλή.

Άλλες φωτογράφοι απλά παρατηρούν την αντρική φύση κι άλλες μέσα από το έργο τους την επικρίνουν

Όλες όμως στόχο έχουν να αποδείξουν τo πολύπλευρο πρόσωπο της αρρενωπότητας. Και τελικά καταλήγουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αρρενωπότητα και ο ανδρισμός αλλά το πως αυτά έχουν "εξελιχθεί" ανά τις δεκαετίες. Για να φτάσουν σήμερα σε αυτό που τελικά λέμε "toxic masculinity". Kι όπως ανέφερε για την έκθεση και η Jane Alison, υπεύθυνη των εικαστικών τεχνών:

"Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η έκθεση είναι, εν μέρει, ένα εγκώμιο της αρρενωπότητας - η πατριαρχία και η κατάχρηση της αρσενικής δύναμης δεν είναι συνώνυμα με την αρρενωπότητα."

Κι αυτό είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να έχουμε κατά νου, συμπληρώνουμε εμείς.

Featured Image: Adi Nes, Untitled
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.