Η αρρενωπότητα ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο καίρια ζητήματα μαζί με τον φεμινισμό. Αν με τον φεμινισμό επιζητούμε ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ξέρω πολλούς άντρες που θέλουν να κάνουν το ίδιο για τους εαυτούς τους. Γιατί καμία φορά δεν είναι δεδομένο, κι αυτοί οι φωτογράφοι το απέδειξαν.

Αυτό είναι και το κεντρικό θέμα της έκθεσης φωτογραφίας Masculinities: Liberation Through Photography”.

Συνολικά 60 φωτογράφοι λαμβάνουν μέρος και δείχνουν πόσο περίπλοκο είναι τελικά να είσαι άντρας και συγκεκριμένα αρρενωπός. Η έκθεση αποτελείται από σχεδόν 300 έργα, ανάμεσα τους και κάποια videos τα οποία δημιουργήθηκαν σε διάρκεια 60 χρόνων. Κάπου εκεί στα ’60s και ’70s, οι άντρες είχαν την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν τον ανδρισμό τους έχοντας ως όπλα την ελευθερία και την αγάπη. Κατέπνιξαν όμως την ανάγκη αυτή για χάρη μιας κοινωνίας που τους επέβαλε το πώς ακριβώς θα έπρεπε να είναι. Σήμερα, η ανάγκη αυτή μοιάζει πιο δυνατή από ποτέ. Για όλους εκείνους τους άντρες που δεν αισθάνονται άνετα με όλα αυτά τα στερεότυπα που τους έχουν επιβληθεί.

Το θέμα του toxic masculinity ίσως να έπρεπε να λάβει τις διαστάσεις του #MeToo κινήματος

Γι’αυτό και στη συγκεκριμένη έκθεση συμμετείχαν και αρκετές γυναίκες φωτογράφοι. Σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι τα δύο φύλα δεν βρίσκονται σε μια “μάχη” για το ποιο αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Άλλωστε τα στερεότυπα που έχουν επιβληθεί στους άντρες για τη δύναμη και την αρρενωπότητα που πρέπει πάντοτε να επιδεικνύουν, τα έχουν επωμιστεί κυρίως οι γυναίκες. Στην έκθεση υπάρχει μια φωτογραφική σειρά με τίτλο “Gentlemen” της Karen Knorr. Εκεί μπορεί να δει κανείς τους άντρες κατά την περίοδο της πατριαρχίας των 80s. Υπάρχουν όμως και οι φωτογραφίες της Laurie Anderson η οποία ήθελε να σταματήσει τις προσβλητικές συμπεριφορές των αντρών. Έτσι φωτογράφιζε όσους την φώναζαν με διάφορα “κοπλιμέντα” στο δρόμο, πριν και αφού εκείνη τους απαντούσε. Φαντάζεσαι ότι η αντίδραση τους δεν ήταν και τόσο καλή.

Άλλες φωτογράφοι απλά παρατηρούν την αντρική φύση κι άλλες μέσα από το έργο τους την επικρίνουν

Όλες όμως στόχο έχουν να αποδείξουν τo πολύπλευρο πρόσωπο της αρρενωπότητας. Και τελικά καταλήγουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αρρενωπότητα και ο ανδρισμός αλλά το πως αυτά έχουν “εξελιχθεί” ανά τις δεκαετίες. Για να φτάσουν σήμερα σε αυτό που τελικά λέμε “toxic masculinity”. Kι όπως ανέφερε για την έκθεση και η Jane Alison, υπεύθυνη των εικαστικών τεχνών:

“Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η έκθεση είναι, εν μέρει, ένα εγκώμιο της αρρενωπότητας – η πατριαρχία και η κατάχρηση της αρσενικής δύναμης δεν είναι συνώνυμα με την αρρενωπότητα.”

Κι αυτό είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να έχουμε κατά νου, συμπληρώνουμε εμείς.

Featured Image: Adi Nes, Untitled