Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι μπορεί κι εσύ να θέλησες να στείλεις μήνυμα στον πρώην για να τα ξαναβρείτε. Η αίσθηση της μοναξιάς και του εγκλεισμού θα ήταν λιγότερη αν είχες παρέα, σκέφτεσαι. Αυτή η έντονη ανάγκη, λοιπόν,  να στείλεις ένα casual μήνυμα στον πρώην, ήταν το αντικείμενο μίας πρόσφατης έρευνας. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της ίσως να μη σου αρέσουν.

Η έρευνα απέδειξε ότι η ανάγκη αυτή για επανασύνδεση προέρχεται από την αίσθηση ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου

Το βλέπεις συχνά να συμβαίνει γύρω σου, ωστόσο ίσως να μην το αντιλαμβάνεσαι όταν βρίσκεσαι εσύ σε σχέση. Ορίζεις τον εαυτό σου με βάση το πώς σε βλέπει ο άνθρωπος απέναντι σου. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθώς αν τελικά χαθεί αυτός ο άνθρωπος από τη ζωή, εσύ δεν ξέρεις κυριολεκτικά ποια πραγματικά είσαι. Αναπόφευκτα, μετά από ένα χωρισμό, για να νιώσεις ξανά “ολοκληρωμένη”, το μόνο που αποζητάς είναι η επανασύνδεση. Ωστόσο, σε αυτή τη βαθιά επιθυμία είναι που πρέπει να αντισταθείς όσο περισσότερο γίνεται.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι πιθανότατα η σχέση αυτή δε σου έκανε καλό εξ αρχής. Ίσως να ήταν και περισσότερο μία εξάρτηση, παρά σχέση. Βάζοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου πολύ πιο πάνω από τις δικές σου, εσύ κάπου θα χαθείς, είναι λογικό. Κι όταν όλο αυτό τελειώσει, είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

Στην πραγματικότητα, είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου όταν είσαι ανεξάρτητη

Όταν δεν ορίζεις την προσωπικότητα του μέσα από τα μάτια ενός άλλου και όταν η ευτυχία σου δεν εξαρτάται από την ευτυχία του. Υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στο ερωτεύομαι και χάνομαι, πάνω στην οποία οι περισσότεροι ακροβατούν. Θα έχεις δει πολλούς φίλους και φίλες σου όταν μπαίνουν σε σχέση να υιοθετούν αμέσως τις συνήθειες των συντρόφων τους. Ωστόσο, σημασία έχει να το αναγνωρίσεις πριν πέσεις κι εσύ στην ίδια παγίδα.

Ένας χωρισμός εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης, ναι, μπορεί να είναι περίπλοκος. Η μοναξιά φαντάζει μεγαλύτερη και κανείς δεν θέλει να βγει περισσότερο έξω από το comfort zone του. Αυτό που θα έπρεπε, όμως, να σε προβληματίζει δεν είναι η σχέση σου με το σύντροφο σου, αλλά η σχέση με τον εαυτό σου. Γιατί το να αποζητάς διαρκώς τη συντροφιά κάποιου που ίσως να σε πλήγωσε στο παρελθόν, λέει πολλά. Προτού, λοιπόν, στείλεις αυτό το μήνυμα δήθεν για να μάθεις νέα του και επιδιώξεις κάποια επανασύνδεση, σκέψου το διπλά. Η λύση δε βρίσκεται εκεί που ψάχνεις, αλλά μέσα σου. Και δε το λέμε εμείς, οι έρευνες.

featured image: @JulieK via Twenty20