Αρχή εποχής. Άσχετα από το αν είναι να χειμώνας ή καλοκαίρι, ανεξάρτητα από το αν αλλάζουν όλα γύρω μας ή όχι, σίγουρα αλλάζουν όλα μέσα μας. Αλλαγές επέρχονται είτε με τη θέλησή μας, είτε χωρίς αυτή και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασκήσουμε την προσαρμοστικότητα της φύσης μας, ο καθένας ξεχωριστά . Οι περίοδοι αλλαγών, που ανά διαστήματα αντιμετωπίζουμε, στην αρχή, μας τρομάζουν, κι είναι απολύτως λογικό. Είναι γεγονός ότι κανένας δεν είναι προετοιμασμένος να δεχτεί την αλλαγή από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε και φυσικά διαθέτει τη νηφαλιότητα να αποτιμήσει εξ αρχής όσα έχει να του προσφέρει μία σειρά αλλαγών. Είναι μία διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο και υπομονή για να λειτουργήσει, όμως αν την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα μπορεί να φτάσουμε εκεί που θέλαμε και δε βρίσκαμε τον τρόπο.

Για να οδηγηθούμε σε μία αλλαγή συχνά σημαίνει ότι τα πράγματα μεταβάλλονταν εδώ και καιρό, σταδιακά και ίσως αγνοούσαμε την ροή των καταστάσεων (πλην ολίγων εξαιρέσεων). Συνήθως, όταν βιώνεις μία ρουτίνα είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τις αλλαγές που δίπλα σου τρέχουν και να υιοθετήσεις την κατάλληλη στάση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν μία αλλαγή φέρει θετικά αποτελέσματα, όπως ηρεμία και λιγότερη πίεση στη ζωή σου, τότε καλώς συνέβη. Ενδεχομένως όσα άλλαξαν να σε οδηγήσουν εκεί που ήθελες να φτάσεις, αλλά δε γνώρισες το δρόμο λίγο νωρίτερα. Οι αλλαγές αρχικά αποσυντονίζουν, τρομάζουν, κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου κάνοντας τους απολογισμούς σου και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Έπειτα, όμως , βρίσκεις την ενέργεια και τη διάθεση να τα φέρεις όλα εκεί που θέλεις να βρίσκονται , με μία απόλυτη σαφήνεια και διαύγεια νου , θαρρείς και σου έχουν δοθεί οδηγίες χρήσης.

Σε τέτοιες περιόδους αλλαγών, μπορείς να ανατρέξεις σε σταθερές αξίες στη ζωή σου, να εμπνευστείς και να αποσυμπιεστείς. Λίγος χρόνος για τον εαυτό σου, λίγες αλλαγές στον χώρο σου και ένα ταξίδι με δικούς σου ανθρώπους μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά το mindset. Γυρνώντας στην πραγματικότητα τώρα μπορείς να οργανώσεις την ημέρα σου καλύτερα. Ξεκίνα από αύριο. Ξύπνα νωρίς, κάνε καφέ, γυμνάσου, άκου το αγαπημένο σου τραγούδι, αν έχεις καιρό να διαβάσεις ένα βιβλίο κάνε το σήμερα, δεν είναι αργά. Τόλμησε όσα «βαριόσουν» να κάνεις. Όταν ορίσεις τι ζητάς και θέλεις να περιλαμβάνει η καθημερινότητά σου, θα δεις πως όλα είναι πιο λειτουργικά βοηθώντας εσένα και τους άλλους γύρω σου.

Κι όταν όλα ξανά αλλάξουν, repeat και σκέψου το εξής: «The secret of change is to focus all your energy, not on fighting the old, but building the new» -Socrates.

featured image: unsplash.com