Έχοντας ως βασικό hashtag το #endtoxicmasculinity, η ταινία μικρού μήκους Balloon εξερευνά τον τοξικό ανδρισμό σε μια πιο μικρή ηλικία. Σε εκείνη την ηλικία που τα αγόρια διδάσκονται πως να γίνουν “σωστοί άντρες” και που αν δεν γίνουν τελικά πρέπει να υποφέρουν από τους γύρω τους. Και είναι αυτή η στενόμυαλη ιδέα του τοξικού ανδρισμού που καθορίζει τι πάει να πει “σωστός άντρας”.

Στην ταινία Balloon, ένα αγόρι στο γυμνάσιο, ο Sam, ανέχεται τις συμπεριφορές των συμμαθητών εναντίον του μέχρι που ο θυμός του γίνεται υπερδύναμη. Δεν είναι καν τυχαίο που από το πρώτο κιόλας πλάνο ο Sam μας συστήνεται με μαυρισμένο μάτι. Μας βοηθά να καταλάβουμε τι έχει προηγηθεί και τι θα ακολουθήσει. Όταν όμως συνειδητοποιεί ότι έχει κάποιες υπερδυνάμεις, θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Θα τις χρησιμοποιήσει εναντίον των άλλων και θα μπει στο φαύλο κύκλο της βίας ή όχι;

Κάπου εκεί είναι που μπορούμε να κάνουμε τον παραλληλισμό με το Joker. Kαι στις δύο περιπτώσεις έχουμε δύο ανθρώπους σε διαφορετικές ηλικίες μεν, που έχουν υποφέρει πολύ από bullying. Ο Arthur Fleck αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με έναν τρόπο. Στο Balloon όμως ο Sam έχει δύο επιλογές. Αν θα παλέψει κι εκείνος ή αν θα χρησιμοποιήσει τις υπερδυνάμεις του για κάτι καλύτερο.

Το θέμα μάλιστα των υπερδυνάμεων είναι ένα που βλέπουμε επαναλαμβανόμενα. Γιατί οι υπερήρωες ξαφνικά έχουν γίνει τα πρότυπα των αγοριών χωρίς καν να είναι αληθινοί. Γι’αυτό μιλά στο Indie Wire και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Jeremy Merrifield.

H ιδέα του υπερήρωα είναι η τέλεια μεταφορά για την εσωτερική δύναμη, αλλά το είδος των ταινιών αυτών αναφέρεται πλέον μόνο στην σωματική δύναμη. Εξυψώνει έτσι μια σχεδόν απαρχαιωμένη ιδέα για τον ανδρισμό: αυτή του πολεμιστή. Όπως ακριβώς οι πριγκίπισσες ως πρότυπα υπήρξαν πολλές φορές επιβλαβείς για τα κορίτσια, το ίδιο είναι και οι υπερήρωες για τα αγόρια. Το να μαθαίνουν δηλαδή ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με μπουνιές.

Στο Joker, ο Arthur Fleck έκανε μια επιλογή γιατί θεώρησε ότι ήταν μονόδρομος. Ήταν όμως σε διαφορετική ηλικία και κατάσταση από τον Sam που πηγαίνει στο γυμνάσιο. Αν όμως είχαμε την όρεξη και στον χρόνο να μάθουμε στον κάθε Sam του γυμνασίου, του δημοτικού και του λυκείου ότι έχει επιλογές, κανένας Arthur Fleck δεν θα γινόταν Joker. Και οι υπερήρωες θα ήταν πρότυπα για άλλα χαρακτηριστικά, και όχι για το καλό αριστερό κροσέ.

Η ταινία Balloon έχει ήδη αποσπάσει πολλά βραβεία σε φεστιβάλ ταινιών ανά τον κόσμο. Είναι όμως και από τις επικρατέστερες για υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Εκεί ίσως έχει την ευκαιρία να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση που πολλοί χρειάζεται να ακούσουν. Μέχρι τότε μπορείς να παρακολουθήσεις την ταινία εδώ.

Πηγή: indiewire.com Featured Image: imdb.com