Αυτή η καθημερινή δραστηριότητα σε βλάπτει περισσότερο από το να κάθεσαι όλη μέρα

Πολλοί παρομοιάζουν τη καθιστική ζωή με το κάπνισμα. Πράγματι, αποτελούν και τα δύο επιβλαβείς ρουτίνες για τη σωματική σου υγεία. Η καθιστική ζωή (άμεσα συνδεόμενη με την εργασία γραφείου) συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους, ακόμη και πρόωρο θάνατο. Όμως, υπάρχει μια άλλη καθημερινή συνήθεια που σου κάνει μεγαλύτερο κακό. Ίσως δεν έχεις δώσει τη δέουσα σημασία και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να την προσέξεις περισσότερο (και να κάνεις αλλαγές): η παρακολούθηση τηλεόρασης τα βράδια.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, o μέσος Έλληνας αφιερώνει περισσότερες από 3 ώρες ημερησίως παρακολουθώντας τηλεόραση. Μάλιστα το 95,1% δηλώνει πως βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποια οθόνη μετά τη δουλειά. Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association διαπιστώθηκε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης-ιδιαίτερα, όταν γίνεται τακτικά-βλάπτει περισσότερο από την πολύωρη εργασία στο γραφείο.

Η μελέτη είχε ως δείγμα 3.592 μαύρους ενήλικες-βιώνουν δυσανάλογα υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων σε όλες τις ηλικίες σε σύγκριση με τους λευκούς. Αυτοί ανέφεραν τις τηλεοπτικές τους συνήθειες, τις ώρες που περνούσαν καθισμένοι στο γραφείο και τα επίπεδα άσκησής τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα ίδια άτομα μετά από 8 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που παρακολουθούσαν καθημερινά περισσότερες από 4 ώρες τηλεόραση ημερησίως είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν για λιγότερο από 2 ώρες. Συνολικά, η τακτική παρακολούθηση τηλεόρασης ήταν πιο βλαβερή από την καθημερινή πολύωρη εργασία στο γραφείο.

Η αιτία;

Όπως ανέφερε στο δελτίο τύπου η Jeanette Garcia, καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσικοθεραπείας στη Φλόριντα: «Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ώρα της μέρας που οι άνθρωποι παρακολουθούν τηλεόραση. Αλλά και τον τρόπο ζωής που περιβάλλει την τηλεοπτική παρακολούθηση. Συνήθως, συμβαίνει στο τέλος της ημέρας, όπου μπορούν να καταναλώσουν το μεγαλύτερο γεύμα τους και μένουν αδιάκοπα καθιστοί ώρες έως ότου πάνε για ύπνο». Άρα η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος και μετά το να κάθεσαι ώρες κάθε φορά μπροστά από την οθόνη αποδεικνύεται πολύ επιβλαβής συνδυασμός. Συν ότι την ώρα εκείνη συνηθίζουν να τρώνε ανθυγιεινά σνακ.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι σε γραφείο δεν κάθονται ακίνητοι για 8 ώρες συνεχόμενα. Συχνά κάνουν διαλείμματα, πηγαίνουν με τα πόδια για μεσημεριανό ή μετακινούνται στο γραφείο, για να μιλήσουν με έναν συνάδελφο ή να παρακολουθήσουν ένα meeting. Αν και τα ευρήματα της μελέτης ήταν συγκεκριμένα για τους μαύρους Αμερικανούς, είναι σημαντικά για όλους. Κυρίως, αφού οι ώρες τακτικής παρακολούθησης τηλεόρασης (και γενικά μπροστά από μια οθόνη) είναι αυξημένες παγκοσμίως.

Ωστόσο, δεν υπήρξε σύνδεση μεταξύ τηλεοπτικής παρακολούθησης και καρδιακής νόσου σε άτομα που αφιέρωναν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα για μέτρια ή έντονη άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να παρακολουθείς τις αγαπημένες σου εκπομπές. Εφόσον βέβαια κάνεις κάποια φυσική δραστηριότητα έστω 5 ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά την ημέρα. Γενικά, αν κι εσύ ακολουθείς αυτό το μοτίβο, προσπάθησε να περιορίσεις τον αριθμό των ωρών που ξοδεύεις μπροστά στην οθόνη. Αλλιώς, δοκίμασε να πηγαίνεις για μια γρήγορη βόλτα πριν από το αγαπημένο σου show. Και φρόντισε παράλληλα να καταναλώνεις μερικά φρούτα και λαχανικά.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.