Το wellbeing εστιάζει πολύ έντονα στο τι μας συμπληρώνει διατροφικά αλλά και σωματικά με στόχο να διατηρήσει την κατάσταση της υγείας μας υπό έλεγχο. Φυσικά μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάς και την υγεία της στοματικής σου κοιλότητας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με κάποιες τροφές που θα διατηρήσουν τα ούλα και τα δόντια σου υγιή. 

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και γενικότερα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι κύριες πηγές ασβεστίου και βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τα δόντια να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το ασβέστιο εκτός από τα κόκαλα του σώματος επιφέρει οφέλη και στο σμάλτο των δοντιών. Ιδιαίτερα τα τυριά περιέχουν μια ουσία, την καζεΐνη, η οποία αντιμετωπίζει οτιδήποτε μπορεί να μην πηγαίνει καλά στη στοματική κοιλότητα.

Φυτικές ίνες

Κυρίως τα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό και επειδή ακριβώς απαιτούν περισσότερο μάσημα από άλλες τροφές κάνουν πολύ καλό στα δόντια. Η έκκριση σάλιου μαζί με τα υπολείμματα από τα λαχανικά μπορούν να “καθαρίσουν” τα δόντια σου σε μεγάλο βαθμό.

fitskinnyandhealthy.wordpress.com
fitskinnyandhealthy.wordpress.com

Φράουλες & Ακτινίδια

Από τα λίγα φρούτα που περιέχουν φυσικό λευκαντικό για τα δόντια. Μια πολύ καλή συμβουλή για όμορφο χαμόγελο είναι να πολτοποιήσεις τις φράουλες και μέσα στο μείγμα να προσθέσεις μαγειρική σόδα. Απλώνεις την πάστα στα δόντια σου για πέντε λεπτά και τρίβεις με μια απαλή οδοντόβουρτσα. Μετά το πέρασμα του χρόνου μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις οδοντικό νήμα για να αφαιρέσεις του σπόρους της φράουλας αφού αν μείνουν εκεί θα έχεις τελικά το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κρεμμύδι

Μπορεί να σου αφαιρούν τη δροσερή αναπνοή που τόσο επιθυμείς, αλλά πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα κρεμμύδια περιορίζουν την εξάπλωση βακτηρίων. Συγκεκριμένα περιορίζουν τέσσερα βακτήρια που είναι γνωστό ότι προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.

pinlavie.com
pinlavie.com

Σολομός

Είναι μια επιλογή τόσο γευστική όσο και ωφέλιμη, η οποία μπορεί να αποτελέσει κυρίως πιάτο αλλά και δευτερεύον υλικό σε κάποια σαλάτα. Για παράδειγμα το πρωί μπορεί να γίνει συνοδευτικό με τα scrambled eggs σου, αλλά για το μεσημεριανό σου γεύμα μπορείς να τον προτιμήσεις με μια σαλάτα με σπανάκι και ντοματίνια. Ο σολομός περιέχει σημαντικές ποσότητες Ω3 που βοηθούν πολύ στο να διατηρούν τα ούλα το φυσικό τους χρωματισμό καθώς και στην αντιμετώπιση πιθανών φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας.

featured image: stocksy.com