Με την πανδημία οι περισσότεροι από εμάς γίναμε πιο προσεκτικοί στα θέματα της υγείας. Πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Στη συνέχεια, αρχίσαμε να αναζητούμε τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

Τι δεν ξέραμε ότι επίσης παίζει ρόλο στην ενδυνάμωσή του; Ο αυνανισμός μας.

Μπορεί λοιπόν το solo sex να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος κι αν ναι με ποιον τρόπο; Tην απάντηση δίνουν ειδικοί από το χώρο της σεξουαλικής υγείας καθώς και ιατροί, καθώς αρκετές μελέτες που βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2004, βρήκε πως οι άντρες είχαν υψηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων μετά από έναν οργασμό που προήλθε με αυνανισμό παρά πριν.

Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα είναι υπεύθυνα στο να εντοπίζουν και να καταπολεμούν ιούς, βακτήρια, παράσιτα και πολλά άλλα βλαβερά για τον οργανισμό. Η έρευνα κατέληξε πως ο αυνανισμός προκάλεσε αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων άρα με αυτόν τον τρόπο boostαρε το ανοσοποιητικό σύστημα των συγκεκριμένων ανδρών.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Tierney Lorenz, Ph.D.,που μελετά τη σεξουαλική υγεία και τη σχέση της με το ανοσοποιητικό σύστημα, ο αυνανισμός το επηρεάζει σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο πολύς κόσμος. Συγκεκριμένα είπε «Όταν οι άνθρωποι ρωτούν για το ανοσοποιητικό τους, συχνά εννοούν το πόσο προασπισμένοι είναι απέναντι στις αρρώστιες, όμως ο συγκεκριμένος μηχανισμός επηρεάζει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, βοηθά το σώμα να επουλώσει τις πληγές του και να θεραπεύσει μυϊκούς τραυματισμούς.»

Όσον αφορά τώρα στις γυναίκες, τόσο η σεξουαλική δραστηριότητα όσο και ο αυνανισμός, επηρεάζει το ανοσοποιητικό τους και στο επίπεδο της αναπαραγωγής. «Όσο πιο συχνά κάποιος κάνει σεξ ή αυνανίζεται, τόσο πιο συχνά στέλνει στο σώμα του το μήνυμα ότι ο μηχανισμός της αναπαραγωγής πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Τίθεται λοιπόν μια προτεραιότητα ενώ παράλληλα προασπίζει και από τα αυτοάνοσα νοσήματα» εξηγεί η Lorenz.

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε πως οι μελέτες που αφορούν στον αυνανισμό και την λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι ακόμα μικρές και λίγες αλλά πολύ υποσχόμενες. Οπωσδήποτε χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα όμως σε κάθε περίπτωση ο αυνανισμός και οι οργασμοί του ωφελούν.