Εκτός από τα μεγάλα και γνωστά φεστιβάλ της πόλης, συμβαίνουν και άλλα πιο μικρά που αποτελούν μια προσπάθεια των νέων να μιλήσουν μέσα από την τέχνη και να βρουν μια στέγη για την δημιουργικότητα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και το τριήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει η πολιτιστική ομάδα Α.Τ.ΟΜΑ. Αν λοιπόν θέλεις να διασκεδάσεις και να προσφέρεις δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το Μαρκόπουλο στις 10, 11 και 12 Ιουλίου.

Α.Τ.ΟΜΑ  Ενα νεο καλλιτεχνικο φεστιβαλ savoir ville (2)

Τι είναι τα Α.Τ.ΟΜΑ;

“Πρόκειται για μια ομάδα νέων ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη τους για την τέχνη. Είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος καλλιτεχνών που ξεκίνησε πέρυσι, έχοντας ως έδρα το Μαρκόπουλο Αττικής. Πέρυσι πραγματοποιήσαμε και το πρώτο μας φεστιβάλ το όποιο θα επαναληφθεί και φέτος. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε όμως είναι πως όλοι μας είμαστε Α.Τ.ΟΜΑ που μας ενώνουν η Αλληλεγγύη, η Τέχνη και η ΟΜΑδικότητα!”

Τι σας έκανε να φτάσετε στη δημιουργία της ομάδας; “

Όλοι μας κατά καιρούς είχαμε ασχοληθεί με διάφορες μορφές τέχνης και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που μας έφερε κοντά. Σκεφτήκαμε πως είναι πολλά αυτά που έχουμε μάθει ο καθένας ξεχωριστά, όμως όλοι μαζί έχουμε πολλά περισσότερα να δώσουμε και να πούμε. Θέλαμε λοιπόν να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε γνώσεις, εμπειρίες και δημιουργίες με άλλους νέους-και όχι μόνο- ανθρώπους. Είχαμε και έχουμε μια κοινή επιθυμία, να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας και παράλληλα να βοηθήσουμε ενθαρρύνοντας την ενασχόληση με τις τέχνες και των υπόλοιπων νέων ανθρώπων στην περιοχή μας.”

Α.Τ.ΟΜΑ  Ενα νεο καλλιτεχνικο φεστιβαλ savoir ville (1)

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

“Σκοπός της προσπάθειας μας είναι να δοθεί ένας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης και δημιουργικής εκτόνωσης για την νεολαία του τόπου, μια ανάγκη που θεωρούμε πως είναι υπαρκτή και άμεση. Θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα στους νέους να εκφραστούν μέσω πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και σε ένα ευρύτερο επίπεδο, να προτείνουμε έναν διαφορετικό τρόπο συνύπαρξης και δημιουργίας. Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι αποκλειστικά κοινωνικός και μη κερδοσκοπικός. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε όσο το δυνατόν μπορούμε και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες στην περιοχής μας, όπως είναι η συγκέντρωση τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο, σε μια προσπάθεια να προάγουμε και αξίες αλληλεγγύης. Επίσης σκοπός μας είναι το φεστιβάλ, μελλοντικά να αποκτήσει έναν θεσμικό χαρακτήρα και να αποτελέσει διαχρονικό σημείο συνάντησης και προώθησης των καλλιτεχνικών ανησυχιών των νέων της περιοχής μας και όχι μόνο.”

Πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε σήμερα αυτό που θέλουμε;

“Αρχικά όταν λέμε ότι κάτι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αυτόματα παραδεχόμαστε οτι δεν είναι ακατόρθωτο. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι στέκονται στη δυσκολία και ξεχνάνε τις δυνατότητες τους ή και την πίστη τους σε αυτές. Όλοι μας βιώνουμε μια δύσκολη και ρευστή περίοδο και σίγουρα ερχόμαστε αντιμέτωποι και με εμπόδια οικονομικού χαρακτήρα. Ο μόνος τρόπος όμως να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες είναι να παραμένουμε ψύχραιμοι και πιστοί στον εαυτό μας κ τις δυνάμεις μας. Το σημαντικό κομμάτι είναι να βρούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε και μας γεμίζει. Αν ξέρουμε τι θέλουμε με υπομονή και επιμονή η δυσκολία σιγά σιγά εξανεμίζεται. Εξάλλου χωρίς προβλήματα δεν θα είχαμε λύσεις, χωρίς δυσκολία δεν θα είχαμε πείσμα για να φτάσουμε τους στόχους μας και επομένως να φτάσουμε στην κατάκτηση τους.”

Εσείς συναντήσατε δυσκολίες κατά την υλοποίηση του έργου σας;

“Σίγουρα οι κoινονικοπολιτικές συνθήκες και η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως Έλληνες πήγε πίσω κάποιες διαδικασίες και δυσκόλεψε την διεξαγωγή του φεστιβάλ. Όμως όπως αναφέραμε και προηγουμένως η θέληση μας να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια ήταν η κινητήριος δύναμη που μας ώθησε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Επιπλέον πιστεύουμε πως η παρουσία της τέχνης σε περιόδους κρίσης είναι επιτακτική και αναγκαία.”

Α.Τ.ΟΜΑ  Ενα νεο καλλιτεχνικο φεστιβαλ savoir ville (3)

Τι θα περιλαμβάνει το φετινό φεστιβάλ;

“Στόχος μας είναι να αναδείξουμε όσες περισσότερες μορφές τέχνης μπορούμε. Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, εκθέσεις λογοτεχνίας, ζωγραφικής, σκίτσου και φωτογραφίας. Και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ θα παρελάσουν από την σκηνή μουσικά συγκροτήματα funk, hip hop, reggae , rock, έντεχνο και ρεμπέτικο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μέσα από το φεστιβάλ βρίσκουν χώρο έκφρασης νεοσύστατα συγκροτήματα αλλά και παλιά αγαπημένα όπως οι Ρόδες United. Θέλουμε να τονίσουμε πως η είσοδος είναι δωρεάν και αντί εισιτηρίου καλούμε όλους να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα αγαθά για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την βοήθεια μας.”

Επομένως πόσο σημαντική είναι η τέχνη στη ζωή μας;

“Η ίδια η ζωή μας είναι τέχνη. Χωρίς τέχνη δεν υπάρχει ζωή κάτι που μπορούμε να δούμε παντού γύρω μας παρατηρώντας την φύση και τους ανθρώπους. Επομένως η ενασχόληση μας με την τέχνη είναι ένας τρόπος να νιώθουμε όλο και πιο ζωντανοί.”

Μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές εδω https://www.facebook.com/omada.atoma