Το ηρωικό παρασκευοσαββατοκύριακο του Μαΐου που μας πέρασε, διοργανώθηκε με μεγάλη απήχηση στο κοινό -αν κρίνουμε από τις επικές ουρές στα περίπτερα των Burger Houses- το πρώτο Αthens Burger Festival στο παλιό αμαξοστάσιο στην Πειραιώς. Εμείς βρεθήκαμε εκεί, φωτογραφηθήκαμε, ήπιαμε, φάγαμε -σκάσαμε δηλαδή- και παρατηρήσαμε το εξής σημαντικό.

20160506_185655

Μεταξύ διαφόρων γνωστών και αγνώστων που παρέλαυναν με το γενεαλογικό δέντρο του -γνωστού πλέον- Γενναίου ανά χείρας, ανάμεσα στα χαβανέζικα burgers κροκόδειλου με την πιο γαμάτη chipotle mayo που έχεις δοκιμάσει, πίσω από τα φωτογενή καβουροπάτι -ήτοι buns με μελάνι σουπιάς παραγεμισμένα με παναρισμένο καβούρι και wasabi- και κάτω από το εθνικό βάρος του burger Μoussaka, ήταν ηλίου φαεινότερο πως οι κοριτσοπαρέες εμφανίστηκαν πιο πεινασμένες από ποτέ.

(Ας φάμε)
(Ας φάμε)
(Εδώ η Φρόσω προσπαθεί να φάει αυτό)
(Εδώ η Φρόσω προσπαθεί να φάει αυτό)

Από χίπισσες με indie πλεξούδες μέχρι μεταλλούδες με ημισκουμπριανό παρελθόν, άκουγες παντού γυναικείες φωνές να διαφωνούν για το καλύτερο μπεργεράδικο της πόλης, να παραγγέλνουν μεγαλόφωνα ένα ακόμα chickenburger –αυτό εκεί με τα σπασμένα ντορίτος, μωρό μου!- , να σελφάρουν μπροστά από τόνους τσένταρ και με συνοπτικές διαδικασίες να βάζουν τα γυαλιά σε όποιον ποτέ τόλμησε να υποθέσει πως τα κορίτσια σ’ αυτόν τον τόπο δεν τρώνε. Τολμώ, μάλιστα, να ‘πω ότι υπήρξε και πληθυσμιακή υπεροχή αφού σε κάθε φώτο που ανέβαινε στα social media, οι ντάμες ήταν μάλλον περισσότερες. Αλλά, εντάξει, αυτό, ας πούμε, ότι αναλογικά με τον πληθυσμό και την αγάπη του φακού στο ωραίο φύλλο ήταν αναμενόμενο

(Big Kahuna by Kahuna Burgers)
(Big Kahuna by Kahuna Burgers)
(To Dark Atlantic του Mikaello)
(To Dark Atlantic του Mikaello)
(Δείγμα κοριτσιών που τρώνε)
(Δείγμα κοριτσιών που τρώνε)

Όπως και να ‘χει, τί συνέβη, παιδιά;; Η κουλτούρα του junk ξεπήδησε, ανά την υφήλιο, από το γκέτο της αντροπαρέας και για να το θέσω πιο ανάλαφρα, φράσεις τύπου ‘’ρε φιλαράκι πότε θα μαζευτούμε για πίτσες και κοακολίδια’’ έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές κολλητών. Πότε, ακριβώς, τα food festivals, τα fancy κολιέ με μπέργκερ και τηγανιτές πατάτες -ω ναι!- και εν γένει το βρώμικο φαγητό αντικατέστησαν τα ψώνια και το γυμναστήριο στην καρδιά της σύγχρονης Ελληνίδας; Μήπως τότε που οι εσπαντρίγιες και οι κρέμες περιποίησης για τα γένια πήραν τη θέση που τους αξίζει στη ζωή των αρσενικών; Ποτέ δε θα μάθουμε. Εμείς στο Savoir Ville, πάντως, πολύ το χαρήκαμε που οι εξαντλητικές δίαιτες δεν έχουν πια το μονοπώλιο στο γυναικείο μυαλό πριν το καλοκαίρι. Τέλος, εγώ προσωπικά, θέλω να σας εκμυστηρευτώ πως αγόρασα στις εντεκάμιση το βράδυ -που είχαν ξεπουλήσει τα περισσότερα περίπτερα- το πιο χορταστικό burger όλου του τριημέρου στη μαύρη αγορά. Από γυναίκες.

(Η Μαργαρίτα αφού έφαγε ήθελε και να πιεί)
(Η Μαργαρίτα αφού έφαγε ήθελε και να πιεί)
(Το κιόσκι του Mikaello)
(Το κιόσκι του Mikaello)

Με αγάπη πάντα –και όχι μόνο-.