Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που είναι κάτι άλλο, είναι υπεράνθρωποι. Ξυπνάνε κεφάτοι το πρωί, κάνουν τη γυμναστική τους, κάνουν το μπανάκι τους, πάνε στις δουλειές τους, τρέχουν για όλα και τα προλαβαίνουν όλα.

Την ίδια ώρα υπάρχεις κι εσύ -κι εννοώ εμείς- που όσο καλή διάθεση κι αν έχεις, όσο αποφασισμέν@ κι αν είσαι, συχνά αμελείς την άσκηση, γιατί βαριέσαι ή γιατί απλά δεν προλαβαίνεις.

Το ερώτημα όμως είναι, γιατί οι άλλοι κι όχι εσύ;

Η απάντηση είναι η εξάσκηση. Αν δηλαδή, εντάξεις στη ζωή σου ένα είδος άσκησης, ένα χόμπι και γενικά μια ασχολία, που σου αρέσει πολύ κι αποφασίσεις να το εξασκείς, αυτό θα σταδιακά θα σου γίνει συνήθεια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς να το σκέφτεσαι πολύ.

Σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι, η αυτοματοποιημένη συνήθεια είναι η διαφορά αυτών που θέλουν και μπορούν και αυτών που θέλουν αλλά δεν κάνουν. Το 100% των ανθρώπων που ασκούνται, απάντησαν ότι η άθληση είναι μέρος της ρουτίνας τους και 92% αυτών που δεν ασκούνται, απάντησαν  ότι δεν είναι.

Αυτό δείχνει την προβληματική μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Δεν είναι δηλαδή, μόνο η θέληση. Είναι και η πρακτική της θέλησης.

Γιατί όμως η άσκηση είναι τόσο σημαντική;

Η γυμναστική και γενικότερα η άσκηση με οποιοδήποτε τρόπο είναι ευεργετική. Δεν είναι μόνο ότι κάνει καλό στο σώμα σου και βελτιώνει την υγεία σου, είναι και το ότι ωφελεί την ψυχολογία κι ανεβάζει τη διάθεσή σου. Άλλωστε “νους υγιής εν σώματι υγιεί”, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Η ενσωμάτωση της άσκησης στο καθημερινό σου πρόγραμμα λοιπόν, είναι πολύ σημαντική. Στην ίδια έρευνα, το 77% των ανθρώπων που αθλούνται σε τακτική βάση, δήλωσε ότι νιώθει ικανοποιημένο με τη ζωή και τις επιλογές του και γενικά, έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση κι αυτοεκτίμηση.

Στον αντίποδα, το 62% αυτών που δεν ασκούνται τακτικά, δήλωσε ότι δε νιώθει αρκετά σίγουρο για τον εαυτό του, ότι νιώθει συχνά στρες κι εκνευρισμό, γιατί αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο.

Από αυτό, καταλαβαίνουμε ότι όλοι συμφωνούμε ότι η γυμναστική είναι καλή κι ωφέλιμη, αλλά λίγοι την εντάσσουν αποτελεσματικά στη ζωή τους. Αυτό που λείπει λοιπόν, είναι η πειθαρχία και η αφοσίωση.

Κι όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και η άσκηση για να γίνει τρόπος ζωής, χρειάζεται να ασχοληθείς, να μη βαρεθείς και να μην εγκαταλείψεις. Σε πολύ σύντομο διάστημα η εξάσκηση θα γίνει συνήθεια και ρουτίνα.

Τρεις τρόποι για να κάνεις την άσκηση τρόπο ζωής.

Βάλε πρόγραμμα και τήρησέ το.

Βρες ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για σένα να ασχοληθείς και “κλείδωσέ” την. Αν δηλαδή, καταφέρεις να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα, μισή ώρα γυμναστικής και μείνεις πιστ@ στον προγραμματισμό σου, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.

Επέλεξε να κάνεις το σωστό.

Πολλές φορές, θα θελήσεις να θυσιάσεις αυτή την ώρα για να κάνεις κάτι άλλο, που ίσως θεωρείς ότι μπορεί να είναι πιο σημαντικό. Μην πέσεις στην παγίδα αυτή. Σκέψου ότι, ποτέ δε θα θυσίαζες το βούρτσισμα των δοντιών σου για να πας νωρίτερα στη δουλειά σου. Γιατί να θυσιάσεις λοιπόν, κάτι που σου κάνει ανάλογο καλό;

Βρες φίλους να μοιράζεσαι τη νέα σου ενασχόληση.

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να έχεις κάποιον να μοιραστείς το καινούριο σου χόμπι. Ιδανικά, θα ήταν να βρεις άτομα του κύκλου σου, που να μοιράζονται το ίδιο πάθος με σένα για άσκηση. Είναι μια ευκαιρία άλλωστε, για socializing με αφορμή κάτι που αγαπάτε. Μπορείς να ανταλλάξεις ιδέες, tips και γενικά εμπειρίες, ή ακόμα να συντονίσετε την άσκησή σας και να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί.

Δες ακόμα:

Πως να βάλεις αποτελεσματικά την άσκηση στη ζωή σου

Γιατί η άσκηση είναι υπέροχη συνήθεια σύμφωνα με έναν ψυχίατρο