Η άσκηση αναπνοής που υπόσχεται να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος

Η άσκηση αναπνοής που υπόσχεται να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος

Δεν αποτελεί μια ακόμα άσκηση αναπνοής. Πρόκειται για μια ολόκληρη τελετουργία που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το άγχος.

Ο Rob Starbuck, yoga instructor, έγινε ακόμη πιο γνωστός χάρη σε αυτή ακριβώς την τεχνική. H διάρκειας 25 λεπτών (!) άσκηση αναπνοής δεν είναι σαν αυτές που έχεις στο μυαλό σου. Απλά να σου πούμε ότι είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια αυτής να νιώθεις τα χέρια και τα πόδια σου να καίνε. Και ολοκληρώνεται με μια κραυγή.

Η ιδέα του να ξεσπάσεις σε κλάματα με το πέρας της άσκησης αυτής μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένεις μετά από 25 λεπτά προσπάθειας να απαλλαγείς από το άγχος. Αλλά όσοι το έχουν δοκιμάσει έχουν αναφέρει ότι συνέβη ακριβώς αυτό που ήθελαν. Δηλαδή, ανακουφίστηκαν από τα βάρη που είχε ο καθένας.

Πώς δουλεύει όμως αυτή η άσκηση, γιατί λειτουργεί, ποια τα οφέλη και πώς μπορεί να την κάνει ο καθένας μόνος του;

Τι είναι;

Σύμφωνα με τον Starbuck, το breathwork (όπως ονομάζει τη διαδικασία αυτή) είναι κάτι που είναι δύσκολο να εξηγηθεί και όσοι το έχουν κάνει συμφωνούν με αυτή την άποψη. "Είναι μια εμπειρία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ πριν και αν έχουν, δυσκολεύονται να την εξηγήσουν με ακρίβεια ... Αλλά αυτό που υπερισχύει στα λόγια τους είναι ότι τους αλλάζει τη ζωή". Ουσιαστικά, η πρακτική περιλαμβάνει αναπνοές με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο. Με στόχο ο καθένας που την κάνει να βιώσει μια απελευθέρωση συναισθημάτων, εντάσεων και ανησυχιών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Τα οφέλη αυτής της άσκησης αναπνοής μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Για τον Starbuck συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή του επέτρεψε να απελευθερωθεί από μια τραυματική εμπειρία που είχε βιώσει. Και που αργότερα συνειδητοποίησε ότι ήταν η ρίζα των φοβιών που είχε στη ζωή του. "Η αναπνοή αυξάνει τη σαφήνεια, τη δημιουργικότητα, την εμπιστοσύνη στη ζωή. Σε συνδέει με τον πραγματικό σου εαυτό – τον εαυτό σου πίσω από παλιά βιώματα, πεποιθήσεις και ρόλους που παίζεις στην καθημερινότητά σου”, εξηγεί μιλώντας σε συντάκτρια του My Domaine.

Πώς δουλεύει η άσκηση;

Αυτός ο τύπος αναπνοής σου επιτρέπει να αξιοποιείς τις περιοχές του υποσυνείδητου που είναι οι πιο συναισθηματικά φορτισμένες, σύμφωνα με τον Starbuck. Περιγράφει την πρακτική σαν κάτι παρόμοιο με το να κοιτάς κάτω από την κουκούλα του αυτοκινήτου σου. “ Στη συνειδητή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε συνήθως, δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές, αλλά το υποσυνείδητο εξακολουθεί να υπάρχει στη ζωή μας – είτε θετικά ή αρνητικά”, λέει.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να περιμένεις όχι μόνο ψυχικές παρενέργειες, αλλά και σωματικές. Ο Starbuck επισημαίνει ότι οι δύτες που κάνουν ελεύθερη κατάδυση, χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές. Με στόχο να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους να κρατούν την αναπνοή τους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Επειδή πλημμυρίζει το σώμα σου με οξυγόνο, είναι συνηθισμένο να αισθανθείς στα χέρια και τα πόδια σου μια παράξενη αίσθηση γνωστή ως τετάνια. "Η αναπνοή στοχεύει στο να μετακινήσει την ενέργεια που είναι μπλοκαρισμένη στο σύστημα. Όσο περισσότερες φορές κάνεις την άσκηση αναπνοής αυτή, τόσο λιγότερο θα συμβαίνει αυτό" εξηγεί.

Πώς γίνεται;

Για να κάνεις την άσκηση, ξεκινάς ξαπλωμένη. Σε μια ακολουθία αναπνοής τριών σταδίων, θα δημιουργήσεις έναν κύκλο αναπνοής. Εισπνέεις από το στόμα, ο αέρας καταλήγει στο στομάχι στη συνέχεια ανεβαίνει και περνάει από το στήθος και τέλος φεύγει από το στόμα. Με τη συνοδεία μουσικής. Και απλά επαναλαμβάνεις για διάστημα 25 λεπτών.

Ο Starbuck συνιστά την άσκηση σε όποιον θέλει να κάνει αλλαγή στη ζωή του, αλλά δεν είναι σίγουρος από πού να ξεκινήσει.


featured image: blog.bulletproof.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.