Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι έστω και μετά από μία σύντομη προπόνηση ή ακόμα και απλό jogging, δεν έχεις τόση όρεξη –ας πούμε- για κρασί ενώ σε άλλη περίπτωση θα έπινες ένα ποτηράκι ευχάριστα;

Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη και μια σύντομη προπόνηση μειώνει αισθητά την όρεξή μας για αλκοόλ.

Μια νέα μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και άσκησης, εστιάζοντας  μάλιστα σε μία πολύ ενεργή κοινωνικά ομάδα, τους φοιτητές. Που όσο να πεις έχουν αρκετές ευκαιρίες για εξόδους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loughborough ανακάλυψαν ότι οι φοιτητές που ασκούνται έστω και μερικές μέρες την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να θελήσουν να πιούν αλκοόλ.

Ζητήθηκε από 60 μαθητές ηλικίας 18-25 ετών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο ελέγχου για το αλκοόλ, το οποίο διαπίστωσε ότι έπιναν «επικίνδυνες» ποσότητες αλκοόλ. Ρωτήθηκαν για τα αγαπημένα τους ποτά προτού τους εμφανιστεί ένα βίντεο που είχε σχεδιαστεί για να αυξήσει την επιθυμία τους για αλκοόλ (κάτι που συνέβη). Στη συνέχεια, μία ομάδα συνέχισε με μια πεντάλεπτη ρουτίνα άσκησης με, push-ups, jumping jacks, λακτίσματα και κοιλιακούς. Η δεύτερη ομάδα ζωγράφισε και μία τρίτη δεν έκανε καμία δραστηριότητα.

Μετά και τις ομαδικές συνεδρίες όλοι οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ποτό, την επιθυμία για αλκοόλ, τη διάθεση και το άγχος τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που είχε ασκηθεί είχε σημαντικά χαμηλότερη επιθυμία για αλκοόλ σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες, καθώς και λιγότερο άγχος και πιο θετική διάθεση.

Όσοι ζωγράφισαν ένιωσαν πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο ανήσυχοι από εκείνους που δεν έκαναν τίποτα, αλλά η λαχτάρα τους για αλκοόλ παρέμεινε η ίδια.

«Αυτό δείχνει ότι μόλις πέντε λεπτά άσκησης θα μπορούσαν πραγματικά να έχουν θετική επίδραση στην επιθυμία για ποτό, μειώνοντας την πρόσληψη και βελτιώνοντας τη γενική σας υγεία», υπογράμμισαν οι συγγραφείς της μελέτης οι καθηγητές Eef Hogervorst και Aleksandra Gawor.

Γιατί η άσκηση μειώνει τελικά την όρεξη για αλκοόλ;

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν το γεγονός ότι η άσκηση, όπως το αλκοόλ (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος και ότι βοηθώντας μας να απελευθερώσουμε αυτές τις χαρούμενες ορμόνες ντοπαμίνη και σεροτονίνη, καταλήγουμε να αισθανόμαστε ευχάριστα.

Όπως θα μας συνέβαινε μετά από ένα ποτό.

Όποιες κι αν είναι λοιπόν οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και η φυσική σου κατάσταση, είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και πέντε λεπτά κίνησης μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές. Μόλις πέντε λεπτά κάνουν μία τόσο μεγάλη διαφορά και με πολύ μικρό κόπο. Σκέψου το!