Η Άρτεμις Μαυροκέφαλου βρίσκεται πίσω από την υπέροχη ιδέα των κοσμημάτων Artemis Creations. Γεννημένη στην Αθήνα, ανακάλυψε σε πολύ μικρή ηλικία την αγάπη της για το κόσμημα.

Ταξίδεψε μέχρι τη Φλωρεντία, όπου μέσα από τις σπουδές της στο Metalo Nobile ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όπως τονίζει κι εκείνη, «η δημιουργία δεν τελειώνει ποτέ και καθημερινά, μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, εμπλουτίζω τις ιδέες και τις τεχνικές μου».

Τι θα έλεγες να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε περισσότερα για τα κοσμήματα Artemis Creations;

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Artemis Creations; Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα;

Σε πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες γιατί ήθελα αυτό που θα φοράω να είναι μοναδικό. Μεγαλώνοντας λοιπόν, θέλησα να μάθω όλα τα μυστικά και τις τεχνικές γύρω από την κατασκευή και τον σχεδιασμό του κοσμήματος. Πήγα στη Φλωρεντία για να μάθω αυτή την τέχνη και συνέχισα και στην Αθήνα με σεμινάρια. Η δημιουργία δεν τελειώνει ποτέ και καθημερινά, μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, εμπλουτίζω τις ιδέες και τις τεχνικές μου.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Έχετε επηρεαστεί από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;

Έχω πολύ μεγάλη αδυναμία για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οι τεχνικές και τρόπος κατασκευής των χειροποίητων κοσμημάτων της εποχής εκείνης είναι κάτι που με έχει επηρεάσει πολύ. Και κάτι άλλο… Στα ταξίδια που έκανα από μικρή, πάντοτε με ερέθιζε η ανατολίτικη αισθητική που εκφράζει μια πλευρά της γυναίκας, την οποία κατά τη γνώμη μου ο δυτικός κόσμος έχει “ξεχάσει”. Οι συλλογές που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μου, άμορφα σχήματα με τεχνικές γλυπτικής και χαρακτικής, κοσμήματα εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα, τα καθολικά σύμβολα καθώς και τα γεωμετρικά μοτίβα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πηγές έμπνευσής μου και τις τεχνικές που χρησιμοποιώ.

Τι είναι για εσάς το κόσμημα; Θεωρείτε ότι η πλειοψηφία των γυναικών βλέπουν τα κοσμήματα ως ένα αξεσουάρ που απλά ολοκληρώνει το style τους ή αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα;

Για ‘μένα το κόσμημα μπορεί να ολοκληρώσει το στυλ μας, αλλά είναι και κάτι άλλο. Είναι μέρος του χαρακτήρα, της αισθητικής αλλά και της διάθεσης κάθε γυναίκας. Όλες μας έχουμε κάποια αγαπημένα κοσμήματα που τα φοράμε καθημερινά. Πολλές φορές όμως θέλουμε να βάλουμε κάτι πιο ιδιαίτερο. Αυτό το κόσμημα, αυτό το ιδιαίτερο, είναι που ψάχνει η κάθε γυναίκα να βρει στο χειροποίητο κόσμημα .

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται τα κοσμήματα Artemis Creations;

Τα κοσμήματα Artemis Creations απευθύνονται στη γυναικά που ψάχνει να βρει αυτό το ιδιαίτερο, στο οποίο αναφέρθηκα πιο πάνω. Είτε με ένα πιο απλό λιτο ντύσιμο δίνοντας βάση σε ένα κόσμημα είτε με κάτι πιο βραδινό, στόχος μου είναι να νιώθει κάθε γυναίκα μοναδική.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό για τη δημιουργία των κοσμημάτων;

Ο χρυσός αναμφίβολα είναι το πιο όμορφο μέταλλο για να δουλέψεις. Την ίδια στιγμή όμως είναι και το πιο ακριβό. Γι’ αυτό πολλές φορές κατασκευάζω τα κοσμήματα μου σε ασήμι και σε επιχρυσωμένο ασήμι για να είναι πιο προσιτά. Κατόπιν παραγγελίας, φυσικά, μπορούν να φτιαχτούν και σε χρυσό.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος στηρίζει τα χειροποίητα κοσμήματα;

Πιστεύω ότι είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει να εκτιμά τη διαφορετικότητα του χειροποίητου κοσμήματος.

Ποια είναι η αγαπημένη σας δημιουργία από όλες τις συλλογές σας και γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι αγαπάω όλα τα κοσμήματα που φτιάχνω. Κάθε βήμα από τη δημιουργία μέχρι και την ολοκλήρωση του για ‘μένα είναι μοναδικό, σε σημείο που παλαιότερα δεν ήθελα να τα αποχωριστώ. Αυτή την περίοδο ξεχωρίζω τα φτερά του Ερμή (Hermes Wings) που φυσικά δεν είναι κάτι καθημερινό, αλλά θα μπορούσε να αναδείξει και το πιο απλό little black dress. Επίσης, πάντοτε ξεχωρίζω τα Good Faith earrings που και εγώ τα φοράω καθημερινά.

Τι σχέδια έχετε για το εγγύς μέλλον;

Όπως και κάθε χρόνο, σε λίγο καιρό, θα βγει το γούρι της επόμενης χρονιάς. Είναι μια ιδέα που τη στηρίζει πολύ ο κόσμος. Στα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια είναι μια προσωπική έκθεση κοσμήματος.

Artemis Creations artemis-creations.gr