Έρχεται η μέρα που τόσο περίμενες, η πολυπόθητη μέρα των διακοπών, του ταξιδιού σου. Κι ενώ έχεις οργανώσει τα πάντα, υπάρχει ένας απρόσκλητος επισκέπτης που μπορεί να σου χαλάσει τις ονειρικές σου διακοπές. Αυτός δεν είναι άλλος από μια ασθένεια που μπορεί να προκύψει. Σύμφωνα με μελέτη της εφημερίδας American Medical Association, κατά μέσο όρο το 20% των επιβατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο αναφέρει ότι προκαλείται κάποια λοίμωξη στο αναπνευστικό τους σύστημα από πέντε έως επτά μέρες μετά από την πτήση. Και η αλήθεια είναι ότι δεn θέλαμε επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο «ασθένεια μετά ή κατά την διάρκεια των διακοπών» γιατί λίγο πολύ σε όλους έχει τύχει.

Για να μην ξανατύχει σου δίνουμε 4 tips που θα κρατήσουν τις ανεπιθύμητες ταξιδιωτικές ασθένειες μακριά από τον οργανισμό σου.

Ύπνος

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ πάμε διακοπές για να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε και κυρίως να κοιμηθούμε, τελικά ΔΕΝ κοιμόμαστε όσο θα έπρεπε! Και αυτό συμβαίνει κυρίως σε ταξίδια στο εξωτερικό. Λίγο το βεβαρημένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ξεναγήσεις και αξιοθέατα σ’ αυτό τον νέο τόπο, λίγο οι περιπέτειες που ανυπομονείς να ζήσεις εκεί και λίγο τα ξενύχτια για ποτάκι, αφήνουν τις ώρες του ύπνου ελλείπεις! Και η έλλειψη ύπνου μπορεί κάλλιστα να φέρει μια ασθένεια! Οι άνθρωποι που κοιμούνται έξι ώρες τη νύχτα ή λιγότερο έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν απ’ αυτούς που κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες.

Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα είναι -κλασικά- οι οκτώ συνεχόμενες ώρες ύπνου! Όσο αδύνατο κι αν σου φαίνεται αυτό να συμβεί σε όλες τις μέρες του ταξιδιού σου, είναι σημαντικό να το συμπεριλάβεις στην πλειοψηφία τους. Μην ξεχνάς η ξεκούραση είναι ένα από τους λόγους που πηγαίνεις διακοπές εξαρχής και για να τις απολαύσεις περισσότερο– αλλά και να αποφύγεις τις τυχόν ασθένειες – οι οκτώ ώρες ύπνου είναι αναγκαίες και απαραίτητες!

Alcohol permitted #not

Το αλκοόλ στις διακοπές δεν είναι και τόσο αθώο! Προκαλεί αφυδάτωση και αξέχαστα hangovers που μπορείς να αποφύγεις αν πεις όχι στο «άλλο έναν γύρο σφηνάκια». Σίγουρα θα πιεις και ένα ποτηράκι παραπάνω, διακοπές είσαι, αλλά πρόσεξε λίγο την ποσότητα γιατί εκεί βρίσκεται η παγίδα. Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στο ανοσοποιητικό σου σύστημα θα είναι ισχυρές και θα το αποδυναμώσουν και θα σε κάνουν ευάλωτη σε ασθένειες, μικρόβια και βακτήρια.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι το μέτρο στο αλκοόλ, όπως προαναφέραμε, αλλά και η κατανάλωση άφθονου νερού. Το νερό θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα.

Πώς να αποφύγεις την ατυχία του να είσαι άρρωστη στις διακοπές
barefootblonde.com

Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση στο σώμα σου μπορεί να συμβεί και χωρίς τη χρήση αλκοόλ, αφού ενώ ταξιδεύουμε παρατηρούνται ενδείξεις αφυδάτωσης στο σώμα μας. Συνήθως στη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού το αίσθημα της δίψας είναι έντονο για τον λόγο ότι ο αέρας του αεροπλάνου είναι ξηρός με χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης κάποιου αναπνευστικού προβλήματος ή ιού όπως είναι το κρύωμα. Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση και ζάλη.

Για να αποφύγεις, λοιπόν, τις ανεπιθύμητες ζαλάδες και τα υπόλοιπα κακά της αφυδάτωσης, η συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσεις δεν είναι μόνο η κατανάλωση μπόλικου νερού αλλά και η αποφυγή καφεΐνης (που προκαλεί αφυδάτωση). Στο ημερήσιο πρόγραμμα του ταξιδιού σου, θα πρέπει να εντάξεις τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά νερού όπως φρούτα και λαχανικά.

Διατροφή

Αφού αναφέραμε τους κινδύνους του hangover από το αλκοόλ, ας δούμε τι γίνεται και στο hangover από φαγητό! Το hangover φαγητού είναι κάτι που συμβαίνει συχνά θα λέγαμε. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες «κακού» φαγητού χωρίς να το καταλάβουμε – ή και όχι. Το fast food, οι λιπαρές, αλμυρές τροφές και οι πλούσιες σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες είναι αυτές που θα προκαλέσουν το διατροφικό πρόβλημα στο ταξίδι σου. Τα συμπτώματα από ένα τέτοιου είδους φαινόμενο είναι η αφυδάτωση, το φούσκωμα ακόμα και η κατακράτηση υγρών, που κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ καλοδεχούμενο στο vacation mood.

Συμβουλή: ισορρόπησε όσο μπορείς τη διατροφή σου ακόμα και στις διακοπές, βάλε ένα μέτρο στην κατανάλωση των «κακών» τροφών, χωρίς όμως να τις αποφύγεις εντελώς. Μη ξεχνάς σε διακοπές είσαι!

Δες ακόμα: Γιατί όλοι χωρίζουν στις διακοπές;
featured photo: unsplash.com