Το άρωμα συνήθως σε μια συλλογή είναι το πιο ακριβό προϊόν και για κάποιους δεν αλλάζει για αρκετά χρόνια.

Αν έχεις παρατηρήσει ότι η διάρκειά του δεν είναι η επιθυμητή, πριν βιαστείς να κατηγορήσεις το προϊόν, σκέψου ότι μπορεί εσύ να μην κάνεις τη σωστή εφαρμογή. Συγκεντρώσαμε λοιπόν 7 εύκολα tips με τα οποία θα κάνεις το άρωμά σου να διαρκέσει όλη μέρα.

Βάλε το άρωμά σου μετά το μπάνιο

Μετά το μπάνιο, το ενυδατωμένο και νωπό δέρμα σου θα «κλειδώσει» με τον καλύτερο τρόπο το άρωμα σου και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Αν το μπάνιο σου είναι το βράδυ, μην βάλεις υπερβολική ποσότητα, γιατί μπορεί να σε ενοχλήσει η έντονη μυρωδιά.

Κράτα το δέρμα σου ενυδατωμένο

Το ενυδατωμένο δέρμα κάνει την ίδια δουλειά με το νωπό σε ό,τι αφορά την διάρκεια του αρώματος. Μπορείς να συνδυάσεις την κρέμα σώματος με το άρωμα σου για άψογο αποτέλεσμα, αλλιώς πρόσεξε να μη διαλέξεις μια έντονη κρέμα η οποία δε θα ταιριάζει με αυτό. Για παράδειγμα αν το άρωμά σου έχει νότες βανίλιας, μπορείς να διαλέξεις ένα αντίστοιχο body lotion.

Ψέκασε το άρωμά σου στα σημεία που χτυπούν οι παλμοί σου

Αυτό το tip είναι από τις πιο παλιές συμβουλές, που σίγουρα έχεις ακούσει από τη μαμά σου ή τη γιαγιά σου. Ψέκασε στο εσωτερικό των καρπών, στον λαιμό, στο εσωτερικό των αγκώνων και πίσω από τα γόνατα. Αυτά τα σημεία, είναι εκεί που τα αιμοφόρα αγγεία είναι πιο κοντά στο δέρμα και οι περιοχές είναι πιο ζεστές. Αυτή η ζέστη είναι που θα ενισχύσει τη διάρκεια του αρώματος σου.

Προσοχή: Αν έχεις κάνει αποτρίχωση, απόφυγε να βάλεις στο σημείο πίσω από τα γόνατα, γιατί θα σου προκαλέσει τσούξιμο και ίσως κάποιο ερεθισμό.

Τα απαραίτητα tips για να εφαρμόζεις σωστά το άρωμά σου και να διαρκεί όλη μέρα
Byrdie

Απέφυγε να τρίψεις τους καρπούς σου μεταξύ τους

Μην τρίβεις το άρωμα στους καρπούς σου για να το μοιράσεις, αλλά προτίμησε να κάνεις μικρότερο ψέκασμα στον καθένα, αν θεωρείς ότι πέφτει μεγάλη ποσότητα. Η τριβή που προκαλείται από αυτή την κίνηση, καταστρέφει τις νότες του αρώματος και μπορεί να αλλάξει τη μυρωδιά του. Επίσης μπορείς αντί για τρίψιμο, απλά να ταμπονάρεις τους καρπούς μεταξύ τους ή στους αγκώνες για να μεταφέρεις λίγη ποσότητα.

Δοκίμασε να κάνεις layering

Το layering πέρα από τα ρούχα και την skincare ρουτίνα σου, μπορεί να γίνει και στο άρωμά σου. Τα αρώματα όταν τοποθετούνται το ένα πάνω από το άλλο, έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Εξ ου και το άρωμα σου σε συνδυασμό με τα έλαια του δέρματος σου, το αφρόλουτρο και τη body lotion που υπάρχουν ήδη θα δώσουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Βρες τη φόρμουλα που σου ταιριάζει περισσότερο

Οι φορμόλες που υπάρχουν εκεί έξω είναι πολλές και φυσικά δεν ταιριάζουν όλες σε όλους. Τι μπορεί να βρεις στα καταστήματα: άρωμα, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne και eau fraiche. Η διαφορά τους; Η δυναμική του αρώματος και το ποσοστό των αρωματικών ελαίων της φόρμουλας τους. Το άρωμα ή αλλιώς extrait de parfum έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ελαίων από 20 έως 30%. Το eau de parfum είναι το επόμενο με 15 έως 20% και ακολουθεί το eau de toilette με 5 έως 15%. Το eau de cologne και το eau fraiche που έχουν συγκέντρωση από 2 έως 4% και από 1 έως 3% αντίστοιχα.

Γνωρίζοντας αυτά τα ποσοστά, την επόμενη φορά που θα πας να αγοράσεις ένα άρωμα θα ξέρεις ποιο θα κρατήσει περισσότερο. Ένα προϊόν που έχει την ένδειξη parfum έχει καλύτερη διάρκεια από ένα eau de cologne ή ένα eau fraiche, για παράδειγμα.

Πόσο διαρκούν ακριβώς όμως; Ως γενικός κανόνας, τα parfums κρατούν μέχρι και 24 ώρες, τα eau de parfums μεταξύ πέντε και οκτώ ωρών, τα eau de toilettes περίπου τρεις ώρες. Τα eau de colognes έχουν διάρκεια δυο ώρες και τα eau fraiche γύρω στη μια ώρα.

Επέλεξε με προσοχή τις βασικές νότες του αρώματος

Κάθε άρωμα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες νότων: top, middle (ή heart) και base. Οι top νότες είναι οι πρώτες που μυρίζεις μετά το ψέκασμα και κρατούν 15 με 20 λεπτά. Οι middle είναι αυτές που αναδεικνύονται μετά τις top και τέλος οι base νότες είναι αυτές που είναι οι βαριές και κρατούν περισσότερο. Αν θέλεις ένα άρωμα με μεγάλη διάρκεια, βρες κάποιο που να έχει ως base νότες ξύλα (όπως το σαναδλόξυλο). Κεχριμπάρι (ή amber όπως θα το βρεις γραμμένο), leather και musk.

featured image: Byrdie