Η Apple εργάζεται για την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας, η οποία θα συμβάλλει στη διάγνωση της κατάθλιψης και της πρώιμης γνωστικής εξασθένησης, τονίζει σε πρόσφατη έρευνά της η Wall Street Journal.

Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός στόχος της εταιρείας  είναι να δημιουργήσει μια νέα λειτουργία η οποία θα ενημερώνει τους χρήστες για κάποια δυνητική νοητική ασθένεια. Συλλέγοντας δεδομένα που σχετίζονται με την κινητικότητά, τη φυσική δραστηριότητα, διάφορα μοτίβα ύπνου, τη συμπεριφορά πληκτρολόγησης και πολλά ακόμα, οι ερευνητές ευελπιστούν να εντοπίσουν εκείνα τα ψηφιακά σήματα που σχετίζονται με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τους κατάλληλους αλγόριθμούς που θα εντοπίζουν τις σχετικές παθήσεις, τονίζει η WSJ.

Πριν λίγο καιρό, και συγκεκριμένα στις αρχές Αύγουστου, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε μια τριετή μελέτη του, σε συνεργασία με την Apple.

Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ κατάθλιψης και βιοδεικτών που συλλέγονται από τα ψηφιακά εργαλεία. Δεδομένα από το iPhone, το Apple Watch και τη συσκευή παρακολούθησης ύπνου Beddit, θα εξετασθούν διεξοδικά.

«Αυτή η συνεργασία, η οποία αξιοποιεί τη βαθιά ερευνητική τεχνογνωσία του UCLA και την καινοτόμο τεχνολογία της Apple, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την έρευνα για τη συμπεριφορά και την κλινική φροντίδα», δήλωσε ο Δρ. Nelson Freimer, καθηγητής ψυχιατρικής και διευθυντής της μελέτης, κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης του Αυγούστου.

«Οι τρέχουσες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις υποκειμενικές αναμνήσεις των πασχόντων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη λήψη αντικειμενικών και ακριβών μετρήσεων που καθοδηγούν τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία», είχε τονίσει ο Freimer.

H σπουδαιότητα αυτής της έρευνας 

Σύμφωνα με το CDC, Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Ερευνών Υγείας, η κατάθλιψη οξύνεται με φρενήρεις ρυθμούς στις ΗΠΑ, ενώ το 4,7% των ενηλίκων άνω των 18 ετών βιώνουν τακτικά συναισθήματα κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τόσο ο τεχνολογικός όσο και ο ιατρικός χώρος συνεργάζονται και διερευνούν πώς οι ψηφιακοί βιοδείκτες μπορούν να συμβάλλουν στην  παρακολούθηση ασθενών με ψυχικές παθήσεις.

Ιδιαίτερα, η Apple έχει θέσει τον τομέα της υγείας στο επίκεντρό της εδώ και αρκετό καιρό. Για παράδειγμα, το Apple Watch έχει ξεπεράσει την καταμέτρηση βημάτων και τον καρδιακό ρυθμό. Η εταιρεία έχει επίσης ενσωματώσει περισσότερα χαρακτηριστικά υγείας στα iPhone της. Τον Ιούνιο ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία διαμοιρασμού, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να μοιραστούν τα δεδομένα τους με τους γιατρούς και την οικογένεια τους. Τέλος, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς σε ερευνητικά προγράμματα.