“To apple crumble” γράφει ο thiscookingman “είναι τόσο εύκολο και κυρίως είναι ένα γλυκό που μπορείς να “χτίσεις” με γεύσεις και αρώματα. Τα μήλα “μαριναρίστηκαν” μέσα στο ουίσκι, αργοψήθηκαν μέσα σε ένα τσάτνει από κρασί Πόρτο, φρέσκα βατόμουρα και σταφίδες και καλύφθηκαν από μια τραγανή κρουστά δημητριακών και θρυμματισμένων βουτυράτων English Shortbread. Ανάλογα με τα γούστα σου, σέρβιρε το με ζεστή κρέμα βανίλια ή μια μπάλα παγωτό” προτείνει στο caption που συνοδεύει τις φωτογραφίες με το πιο γοητευτικό crumble μήλου που έχεις δει πρόσφατα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη K.B (@thiscookingman)

Τα υλικά που θα χρειαστείς: 

– 3 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ή καρέ (το μέγεθος εξαρτάται απο εσένα)

– 2 κ.σ chutney Cranberry Sauce with port (Mrs Bridges) ( ή 2 κ.σ μαρμελάδα βατόμουρο)

– 4 κ.σ Whiskey (ή κονιάκ ή σέρι)

ξύσμα απο μισό πορτοκάλι

– 2 κ.σ νερό

– 80 γρ καστανή ζάχαρη (χωρισμένη σε 40 γρ.)

– 20 γρ μαύρη σταφίδα

– 1 κ.σ σκόνη κανέλα

– 1 κ.γ σκόνη μοσχοκάρυδο

– 1 κ.γ σκόνη τζίντζερ

– 8-10 φρέσκα βατόμουρα κομμένα στη μέση

– 80 γρ αλεύρι γ.ο.χ

– 30 γρ αλεύρι αμυγδάλου (αν δεν έχεις βάλε μόνο αλεύρι γ.ο.χ)

– 60 γρ βούτυρο

– 1 πρέζα αλάτι

– 50 γρ δημητριακά (συγκεκριμένα χρησιμοποίησα Quaker με ξηρούς καρπούς και βρώμη) αλεσμένα ελαφρά (μην την κάνεις σκόνη) (μπορείς να χρησιμοποιήσεις καρύδια, αμύγδαλα, ξερά κράνμπερις ή ό,τι σου αρέσει)

– 10 αλεσμένα μπισκότα English shortbread (προαιρετικά)

Η διαδικασία:

~ Ξεκίνα από το topping, προσθέτοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, 1 κ.γ σκόνη κανέλα, το αλάτι και τα δημητριακά και ανακάτεψε τα με τα χέρια μέχρι να ομογενοιοποιηθούν και να πάρουν την υφή της άμμου. Βάζεις το μπολ στο ψυγείο.

~ Σε ένα άλλο μπολ ρίχνεις τα καθαρισμένα και κομμένα μήλα μαζί με το ουίσκι και τα αφήνεις για μισή ώρα περίπου.

~ Σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μεσαία φωτιά προσθέτεις τα μήλα μαζί με όλα τα υγρά που θα έχουν βγει, το νερό και το τσάτνει και τα σιγοβράζεις με το καπάκι κλειστό για 20 λεπτά περίπου ώστε να αρχίσουν να μελώνουν. Ανοίγεις το καπάκι και προσθέτεις τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα βατόμουρα και συνεχίζεις να σιγοβράζεις και να ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.

~ Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 και σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε ταρτιέρα ή σε ένα λίγο βαθύ ταψί (εγώ χρησιμοποίησα ένα τετράγωνο ταψί (25χ25χ6)), προσθέτεις τη γέμιση των μήλων, από πάνω το μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο που έχεις στο ψυγείο και τα αλεσμένα shortbread. Δεν χρειάζεται να καλύψεις όλα τα μήλα, μην ξεχνάς ότι είναι ένα γλυκό που τρώγεται με το κουτάλι και δεν “δένει” σαν μια μηλόπιτα για παράδειγμα.

~ Ψήνεις για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να ροδίζει από πάνω. Το βγάζεις και το σερβίρεις ζεστό είτε σκέτο, είτε με παγωτό είτε με μια κρέμα βανίλιας (vanilla custard)