Μετά από χρόνια αποτρίχωσης με διάφορες μεθόδους, επίπονες και μη, αποφασίζεις να προβείς σε αποτρίχωση με laser. Για να λυθεί το ζήτημα μια για πάντα.

Ιδίως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες από εμάς επιλέγουν το laser για αποτελεσματική αποτρίχωση. Είναι σίγουρα μια αρκετά ακριβότερη επιλογή σε σχέση με άλλες μεθόδους, αλλά θεωρείται επένδυση από όσες το επιλέγουν. Πέρα από τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, το δέρμα είναι πιο λείο, χωρίς να εισχωρούν τρίχες στην επιδερμίδα. Από την άλλη, χρειάζονται 6-8 μήνες κατά μέσο όρο πριν αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα, οπότε θέλει υπομονή.

Άπαξ και επιλέξεις να κινηθείς προς την κατεύθυνση του laser, μπορεί σύντομα να μπερδευτείς μεταξύ laser και IPL.

Το μπέρδεμα είναι απολύτως φυσιολογικό αφού και οι δύο θεραπείες χρησιμοποιούν θερμότητα για να αποτριχώσουν και να αποτρέψουν την αναγέννηση της τρίχας. Η κύρια διαφορά τους, όμως, είναι ότι το IPL δεν είναι laser. Το laser επηρεάζει την τρίχα στο στάδιο της ανάπτυξης και χρησιμοποιεί ελεγχόμενους παλμούς ενέργειας, στοχεύοντας το χρώμα στο τριχοθυλάκιο. Αντίθετα, το IPL, αλλιώς ονομαζόμενο φωτόλυση, είναι μια συσκευή διάσπαρτου φωτός και λειτουργεί εκπέμποντας ενέργεια σε διαφορετικά μήκη κύματος. Πέρα από την αποτρίχωση, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των καφέ κηλίδων.

Παρόλο που και οι δύο μέθοδοι είναι πιο αποτελεσματικές από τις συνήθεις μεθόδους αποτρίχωσης, οι δερματολόγοι συνήθως συστήνουν το laser για μόνιμη αποτρίχωση.

Ξεδιαλύνοντας αυτό το συχνό μπέρδεμα, έρχεται η ώρα να σκεφτείς εάν είσαι καλή υποψήφια για laser.

Γενικά, οι σκούρες, χοντρές τρίχες είναι οι ιδανικές για αυτή τη θεραπεία. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότερες συσκευές έλκονται από τη μελανίνη του θύλακα της τρίχας. Έτσι, στοχεύουν καλύτερα πιο σκούρες και χοντρές τρίχες. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία του laser έχει εξελιχθεί ραγδαία και πλέον υπάρχει κατάλληλη θεραπεία laser για κάθε τύπο και χρώμα τρίχας. Για παράδειγμα, σε σκούρες τρίχες θα χρησιμοποιηθεί μια συσκευή με μεγαλύτερο μήκος κύματος, ενώ σε πιο ανοιχτόχρωμες μια με μικρότερο. Έτσι, ο σημαντικότερος παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία της θεραπείας είναι η υπομονή σου. Επειδή είναι μια θεραπεία που παίρνει χρόνο, χρειάζεται να είσαι πλήρως αποφασισμένη και υπομονετική καθ’ όλη τη διαδικασία. Μόνο έτσι θα δεις τα αποτελέσματα που θες. Παράλληλα, είναι τεράστιας σημασίας να σου κάνει την αποτρίχωση κάποιος έμπειρος ειδικός. Ακόμα και το καλύτερο μηχάνημα, μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και εγκαύματα σε λάθος χέρια. Οπότε, μόλις είσαι έτοιμη να δεσμευτείς ως προς την αποτρίχωση σου, πήγαινε σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και ρώτα όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς για τη διαδικασία.

Knowledge is power οπότε όσο καλύτερα ενημερωμένη είσαι τόσο το καλύτερο!

Έχοντας πάρει την απόφαση να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στην αποτρίχωση με laser, έχεις πιθανότατα δύο ερωτήματα στο μυαλό σου. Εάν, και πόσο, πονάει, και πως να προετοιμαστείς για τη θεραπεία.

Προσπαθώντας να απαντήσεις το πρώτο ερώτημα θα βρεθείς σε αδιέξοδο. Κάποιες θα σου πουν ότι πονάει πολύ, ενώ, άλλες ότι είναι απλά μια ελαφριά ενόχληση. Εάν έχεις πιο ευαίσθητο δέρμα, ίσως είναι προτιμότερο να εφαρμόσεις μια τοπική αναισθητική κρέμα πριν τη θεραπεία. Φυσικά, θα το συζητήσεις και με το δερματολόγο σου, ο οποίος θα σε συμβουλεύσει ανάλογα. Σχετικά με την προετοιμασία, προτείνονται τα εξής. Για έξι εβδομάδες πριν τη θεραπεία πρέπει να αποφεύγεις την έκθεση σε έντονη ακτινοβολία, όπως το solarium και να ελαχιστοποιήσεις την έκθεση σου στον ήλιο. Ο λόγος είναι επειδή εάν το δέρμα σου είναι μαυρισμένο, το laser δυσκολεύεται να ξεχωρίσει μεταξύ της τρίχας και της επιδερμίδας σου. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο έγκαυμα στο δέρμα σου. Επίσης, είναι σημαντικό να σταματήσεις το χρήση προϊόντων περιποίησης που μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Συγκεκριμένα, προϊόντα με AHAs, BHAs, σαλικυλικό οξύ, ρετινόλη και βενζοϋλο υπεροξείδιο είναι καλό να αποφεύγονται στην περιοχή για τουλάχιστον 3 μέρες πριν τη θεραπεία.

Την ημέρα του ραντεβού σου, πήγαινε με καθαρό δέρμα χωρίς κανένα προϊόν περιποίησης, ενυδατική ή άρωμα.

Εάν θα κάνεις laser στις μασχάλες μη βάλεις ούτε αποσμητικό. Επίσης, πρέπει να ξυρίσεις την περιοχή που θα αποτριχωθεί, 24 ώρες πριν το ραντεβού σου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις ξυραφάκι και όχι κάποια άλλη μέθοδο, καθώς το laser στοχεύει στις ρίζες των τριχών. Μετά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να εφαρμόζεις καθημερινά αντηλιακό στην περιοχή και να αποφύγεις την έκθεση στον ήλιο για τις πρώτες 2 εβδομάδες. Για αυτό το διάστημα συνιστάται να αποφύγεις και τη χρήση προϊόντων με οξέα και ρετινόλη. Το δέρμα σου θα είναι πιο ευαίσθητο οπότε πρέπει να επικεντρωθείς σε επανορθωτικά, καταπραϋντικά και ενυδατικά προϊόντα.

Όπως είπαμε, η αποτρίχωση με laser συνήθως χρειάζεται μια θεραπεία κάθε 4-6 εβδομάδες και περίπου 4-10 θεραπείες για να μειωθεί μόνιμα η τριχοφυΐα κατά 80%. Φυσικά, η ακριβής ποσότητα και συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από το άτομο, την στοχευμένη περιοχή, και τον τύπο τρίχας του. Πέρα από τις πρώτες θεραπείες, προτείνονται συχνά touch-ups, συνήθως σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η στοχευμένη περιοχή και ο ειδικός που θα επιλέξεις. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι η κάθε συνεδρία διαρκεί μερικά λεπτά, συνήθως κάτω από ώρα. Επίσης, όσο περνούν οι θεραπείες τόσο οι τρίχες αδυνατούν και ατονούν. Φυσικά, για να μάθεις τις ακριβείς λεπτομέρειες για εσένα, χρειάζεται να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες συσκευές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο σπίτι και υπόσχονται αντίστοιχα αποτελέσματα. Αν και το χαμηλότερο κόστος τους τις κάνει θελκτικές, τα αποτελέσματα δεν συγκρίνονται με εκείνα του δερματολόγου. Επίσης, είναι σχεδιασμένες κυρίως για άτομα με πιο ανοιχτές επιδερμίδες και σκούρα τρίχα, οπότε μπορεί να μην σε καλύπτουν.

Εν κατακλείδι, η αποτρίχωση με laser είναι μια μεγάλη απόφαση που, όμως, μπορεί κυριολεκτικά να σου αλλάξει τη ζωή. Εάν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει, είναι καλύτερο να μιλήσεις με το δερματολόγο σου και να φτιάξετε το καταλληλότερο πλάνο για τις ανάγκες σου. Παρά το κόστος και τη διάρκεια της, η αποτρίχωση με laser είναι μια επένδυση που αξίζει να κάνεις.