Το σεξ, όπως και οι περισσότερες απολαύσεις, δημιουργεί απορίες. Όπως και να το κάνουμε, έχει ένα θολό φίλτρο γύρω του. Για αυτό και εμείς ζητήσαμε από τον γυναικολόγο/μαιευτήρα, Χρήστο Μάντζιο, να μας απαντήσει σε κάποια ερωτήματα που έχουμε εδώ και καιρό για το σεξ.

Αν κάτι καταλάβαμε από αυτή τη συζήτηση είναι πως ποτέ δεν πρέπει να διστάζουμε να απευθυνθούμε στον γιατρό μας. Επίσης, πως πρέπει να διαγράψουμε όλη την παραφιλολογία σχετικά με το σεξ από τον “σκληρό” μας και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει να μας κάνει να ντρεπόμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις αυτής της ζωής.

> Είναι ΟΚ να κάνουμε σεξ όταν έχουμε ουρολοίμωξη; Τι ισχύει και στην περίπτωση της μυκητίασης; 

Θα ξεκινήσω με μια απλή συμβουλή: Όταν έχεις συμπτώματα “εκεί κάτω”, καλό είναι να αποφεύγεις τις σεξουαλικές επαφές μέχρι να σε δει ο γυναικολόγος σου. Πολλές γυναίκες νομίζουν πως έχουν μια απλή κολπίτιδα ή κυστίτιδα, ειδικά αν έχουν περάσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Έτσι, πιέζουν για θεραπεία από το τηλέφωνο.

Συμπτώματα όπως: Δυσουρικά ενοχλήματα, συχνουρία, επιτακτική ούρηση, αιματουρία, υπερηβικό άλγος ή δυσφορία χαμηλά στην κοιλιά, ειδικά αν συνδυάζονται με ενοχλήματα στον κόλπο όπως, κνησμός, αίσθημα καψίματος, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, μπορεί να οφείλονται σε κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, κολπίτιδα, τραχηλίτιδα ή πυελική φλεγμονώδη νόσο. Η κάθε κατάσταση έχει διαφορετική θεραπεία, κινδύνους, αλλά και οδηγίες για σεξουαλική συμπεριφορά.

Η απλή ουρολοίμωξη, ή αλλιώς κυστίτιδα δεν έχει κάποια αντένδειξη για σεξουαλικές επαφές. Δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Απλά η ανατομία της γυναίκας την καθιστά επιρρεπή σε ουρολοίμωξη μετά την σεξουαλική επαφή. Αυτό συμβαίνει γιατί το άνοιγμα της ουρήθρας στη γυναίκα βρίσκεται μπροστά στον κόλπο και το μήκος της είναι μικρό. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο εισέρχονται στην ουρήθρα μετά από επαφή με το πέος, τα δάχτυλα ή κάποια βοηθήματα/παιχνίδια. Οι σεξουαλικές επαφές, λοιπόν, ειδικά οι συχνές, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ουρολοίμωξη. Αν παρά τα ενοχλητικά συμπτώματα, έχεις όρεξη για σεξ, κράτησε τις παρακάτω συμβουλές: Καλό θα ήταν, πέρα από την κατανάλωση πολλών υγρών, θα ήταν να αδειάζεις την κύστη σου πριν και ακριβώς μετά την σεξουαλική επαφή. Να σκουπίζεσαι από εμπρός προς τα πίσω. Επίσης, να καθαρίζεις με νερό το δέρμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων αλλά και αυτό γύρω από τον πρωκτό.

Για την κολπίτιδα από μύκητες θα πρέπει να ξέρεις ότι παρά το γεγονός πως οι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική οδό, δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για σεξουαλικές επαφές. Δεν θεωρούνται σημαντικό αίτιο λοίμωξης ή επαναλοίμωξης. Τα συμπτώματα όμως της κολπίτιδας από μύκητες, μπορεί να κάνουν για σένα την σεξουαλική επαφή πολύ άβολη και δυσάρεστη. Η ύπαρξη συμπτωμάτων και στον σύντροφο βέβαια, είναι ένα θέμα που μπορεί να χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση.

Τα sex toys που θα βλέπουμε παντού από εδώ και πέρα
ELLE Australia

> Κατά το foreplay, υπάρχει κίνδυνος τα δάχτυλα να μεταφέρουν μικρόβια στον κόλπο μιας γυναίκας;

Πολλές από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω οποιουδήποτε τύπου σεξουαλικής επαφής. Και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το κολπικό ή πρωκτικό σεξ αλλά και το στοματικό σεξ ή οποιοδήποτε είδος σεξουαλικού παιχνιδιού ή επαφή με σωματικά υγρά.

> Είναι δυνατόν να μείνεις έγκυος κατά την περίοδο, από προσπερματικά υγρά, κτλ. Είναι τελικά τόσο εύκολο να μείνει μια γυναίκα έγκυος εκτός των γόνιμων ημερών της;

Πρακτικά η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα εκτός των γόνιμων ημερών της είναι 0%. Αν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών ως μέθοδο αντισύλληψης πρέπει να εκπαιδευτείς από το γυναικολόγο σου ώστε να μπορείς να τις αναγνωρίζεις σωστά. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά αν δεν έχεις σταθερό κύκλο ή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάποια σημάδια στο σώμα σου. Γενικά, οι γόνιμες ημέρες είναι 6 σε κάθε κύκλο και ξεκινούν 5 ημέρες πριν την ωορρηξία σου μέχρι και 24 ώρες μετά από αυτήν. Συνεπώς, αν μια γυναίκα έχει κύκλο 22 ημερών, η ωορρηξία της γίνεται την 8η μέρα του κύκλου. Οπότε μπορεί να μείνει έγκυος από επαφή στην 4η ημέρα κύκλου. Η πιθανότητα βέβαια να μείνεις έγκυος από επαφή χωρίς προφύλαξη την 5η ημέρα πριν την ωορρηξία είναι περίπου 4%. Τις 2 ημέρες πριν την ωορρηξία είναι 25-28% και το 24ωρο μετά την ωορρηξία 8-10%.

Όσο για τις ελεύθερες επαφές και γενικά για τη χρήση του “τραβήγματος’’ ως μεθόδου αντισύλληψης, πρέπει να ξέρεις πως θεωρείται από τις λιγότερο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης.Αυτό γιατί 20 από τις 100 γυναίκες που θα την επιλέξουν μέσα σε ένα χρόνο θα μείνουν έγκυες. Το ποσοστό αυτό αποτυχίας έχει να κάνει, εκτός των άλλων, με την αδυναμία ελέγχου της εκσπερμάτισης αλλά και την ύπαρξη σπερματοζωαρίων από προηγούμενη εκσπερμάτιση που αναμειγνύονται με τα προσπερματικά υγρά. Αν επιθυμείς μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης καλό είναι να μιλήσεις με το γυναικολόγο σου.

> Πρωκτικό σεξ: Έχουμε το ΟΚ των γυναικολόγων;

Όπως είπα και πριν, το πρωκτικό σεξ μπορεί να είναι ένα μέρος από αυτό που ονομάζουμε σεξουαλική επαφή. Αν το επιλέξεις πρέπει να γνωρίζεις πως το πρωκτικό σεξ μπορεί να είναι οδός μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς προφυλακτικό. Καλό είναι να χρησιμοποιείς πρόσθετη λίπανση, η οποία να είναι συμβατή με το προφυλακτικό αλλιώς αυτό θα σπάσει πιο εύκολα. Μη χρησιμοποιείς διπλό προφυλακτικό και να θυμάσαι πως πρέπει να αλλάζεις το προφυλακτικό κάθε φορά που αλλάζεις οδό επαφής, δηλαδή κάθε φορά που αλλάζεις από κολπικό σε πρωκτικό ή και στοματικό σεξ. Από έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική έχει φανεί πως κάποιες νεότερες γυναίκες (και ειδικά οι έφηβες), χρησιμοποιούν το πρωκτικό σεξ για αποφυγή πιθανότητας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν καθόλου για τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις αποφεύγοντας έτσι το προφυλακτικό, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο.

> Πόσο μεγάλο διάστημα αποχής από το σεξ μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα σε μια γυναίκα;

Σε γυναίκες χωρίς ιατρικά προβλήματα η αποχή από το σεξ δεν αναμένεται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Το θέμα όμως είναι, μήπως η αποχή από το σεξ είναι μέρος ενός προβλήματος που δεν έχει αναγνωριστεί και επιλυθεί. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να απέχει από το σεξ λόγω πόνου, ο οποίος χειροτερεύει με τον καιρό λόγω ενδομητρίωσης ή αδιάγνωστης κολπικής φλεγμονής.

Να θυμάσαι πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένες με τη σεξουαλική τους ζωή, αν είναι σωματικά και ψυχολογικά υγιείς και έχουν μια καλή σχέση με τον σύντροφό τους. Αν και μια μεγάλη ποικιλία αλλαγών στις ορμόνες, στα αιμοφόρα αγγεία, στον εγκέφαλο και στον κόλπο, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας, οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και το φτωχό σωματικό και ψυχολογικό well-being συμβάλλουν στη πλειονότητα των σεξουαλικών προβλημάτων. Μίλα με το γυναικολόγο σου για τους λόγους που απέχεις από το σεξ.

How to be sexy on Valentine's Day> Το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες νευρικές, με πονοκεφάλους και με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα όταν απέχουν από το σεξ, πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα;

Το στερεότυπο αυτό δεν ισχύει. Θα έλεγα πως πιθανότερο είναι να ισχύει το ανάποδο: Γυναίκες με ιατρικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα είναι περισσότερο πιθανό να απέχουν από το σεξ. Οπότε, αν έχεις μειωμένη σεξουαλική επιθυμία καλό θα ήταν να μιλήσεις με το γιατρό σου. Στόχος είναι να αναζητηθεί κάποιο πιθανό βαθύτερο συνυπάρχον πρόβλημα και να λάβεις τη βοήθεια που χρειάζεται.

> Τι tips δίνει ένας γυναικολόγος στα κορίτσια που προβληματίζονται γιατί δεν έχουν έρθει ποτέ σε οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή;

Ο οργασμός είναι η κορύφωση της σεξουαλικής απόλαυσης και η απελευθέρωση της σεξουαλικής έντασης που συνήθως συνοδεύεται από συσπάσεις των μυών της γεννητικής περιοχής αλλά και των αναπαραγωγικών οργάνων. Μια γυναίκα που δεν έχει έρθει ποτέ σε οργασμό ή πάρα πολύ σπάνια έρχεται, μπορεί να απολαμβάνει το σεξ και δεν έχει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα εκτός και αν είναι ενοχλητικό για εκείνη. Η επιθυμία, η διέγερση και ο οργασμός αποτελούν την τυπική σεξουαλική απάντηση μιας γυναίκας. Ο στόχος, όμως, της σεξουαλικής πράξης είναι η απόλαυση. Γεγονός που μπορεί να περιλαμβάνει και τα 3 παραπάνω στάδια ή και όχι. Αν η έλλειψη οργασμού είναι πρόβλημα για σένα, μίλησε με το γιατρό

σου.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το σεξ απευθείας από έναν γυναικολόγο

Συμβουλές που μπορεί γενικά να βοηθήσουν με τα σεξουαλικά προβλήματα περιλαμβάνουν στρατηγικές μείωσης του άγχους (άσκηση, γιόγκα, μασάζ, διαλογισμός). Επαρκή ξεκούραση και ύπνο, βιβλία, ταινίες και site με ειδικό ενδιαφέρον στα σεξουαλικά ζητήματα που βοηθούν τα ζευγάρια να επικοινωνήσουν καλύτερα για τις σεξουαλικές τους ανάγκες αλλά και διαφορές. Να κατανοήσουν την αιτία των δυσκολιών τους και προτείνουν διάφορες πρακτικές λύσεις. Πολλά ζευγάρια κάνουν καλύτερο σεξ στις διακοπές τους, γεγονός που τονίζει τη σημασία της μείωσης του άγχους και της ξεκούρασης. Επίσης, ζευγάρια που απολαμβάνουν το σεξ έξω από την κρεβατοκάμαρα τους έχει φανεί πως απολαμβάνουν περισσότερο τις σεξουαλικές τους ζωές. Η καθιέρωση τακτικών date nights με το αγόρι σου και η αύξηση της συχνότητας ειδικών εξόδων και διακοπών, μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική σου ζωή.

 
View this post on Instagram
 

#thenoisetier

A post shared by @ thenoisetier on

Οι καινοτομίες επίσης μπορεί να ανεβάσουν την σεξουαλική επιθυμία σου και να βελτιώσουν την σεξουαλική σου απάντηση. Δοκίμασε το αισθησιακό μασάζ, κάνε μπάνιο μαζί με το αγόρι σου, δοκίμασε νέες στάσεις, χρησιμοποίησε κεριά, μουσική. Κάνε σεξ στη μέση της ημέρας, έξω από την κρεβατοκάμαρα, χρησιμοποίησε βιβλία, ταινίες, δονητές και λιπαντικά για διέγερση. Ειδικά οι δονητές είναι η αποτελεσματικότερη βοήθεια για δυσκολίες στον οργασμό και μπορεί να χρησιμοποιηθούν με ή χωρίς σύντροφο. Τέλος, υπάρχουν ειδικοί στη σεξουαλική υγεία αλλά και sex therapists που μπορεί να σε βοηθήσουν με την κατάλληλη συμβουλευτική. Μη ντρέπεσαι να μιλήσεις στο γυναικολόγο σου ώστε να μπορέσει να σε βοηθήσει και να σε κατευθύνει κατάλληλα.

Ο Χρήστος Μάντζιος είναι γυναικολόγος/μαιευτήρας, καθώς και Επιμελητής Γυναικολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Μπορείς να επικοιωνήσεις μαζί του στο mantziosobgyn@gmail.com και στο Facebook.

Featured image: Thought Catalog