Πολλοί θα ήθελαν να περιορίσουν το screen time και με ένα μαγικό κλικ να αποσυνδεθούν από κάθε συσκευή, κάθε λογαριασμό, κάθε λόγο και οθόνη που μπορεί να τους «κλέβει» πολύ χρόνο μέσα στην ημέρα.

Φυσικά αυτό, στην εποχή που ζεις και ζω, δεν μπορεί να γίνει. Από τη δουλειά σου μέχρι την επικοινωνία με τα μακρινά ξαδέρφια σου χρειάζεσαι ένα gadget που θα σε εξυπηρετήσει. Τι γίνεται όμως όταν νιώθεις ότι θέλεις πραγματικά ένα break από όλα αυτά ενώ είναι ακόμα μόνο Σεπτέμβρης;

Η λύση είναι να ξεκινάς με μικρά βήματα και να ενσωματώνεις διακριτικές ρουτίνες που θα σε βοηθήσουν να ξεχαστείς, να αποφορτιστείς και να επιστρέψεις δυναμικότερα την επόμενη ημέρα σε όσα έχεις να κάνεις.

1. Γράψε τις σκέψεις σου

Ακούγεται τρομακτικό και ίσως άβολο αν δεν έχεις συνηθίσει να το κάνεις αλλά πίστεψε με, θα καθαρίσει το μυαλό σου. Μπορείς να γράφεις σε bullets όσα σε έκαναν χαρούμενη, όσα σε θύμωσαν ή ό,τι σου έκανε εντύπωση εκείνη τη μέρα. Είναι σαν να αφήνεις ένα μικρό φορτίο των σκέψεων σου σε εκείνο το χαρτί.

2. Αναπνοές, βαθιές αναπνοές

Ίσως σου φαίνεται παράξενο το να κάθεσαι και να συγκεντρώνεσαι στις αναπνοές σου για κάποια λεπτά αλλά πραγματικά, οι ασκήσεις αναπνοών μπορούν να αδειάσουν το μυαλό σου και να σε ξεκουράσουν. Αφιέρωσε 5’ από το χρόνο σου στο να αναπνεύσεις βαθιά και καθαρά και θα καταλάβεις τι εννοούμε.

3. Εξοπλίσου με φυτά εσωτερικού χώρου

Κι όμως, ένα φυτό στο χώρο σου μπορεί να σου αλλάξει κατευθείαν τη διάθεση. Αν επιστρέφεις μετά από μία δύσκολη ημέρα στο γραφείο και σε περιμένει άλλη τόση στο σπίτι, η μυρωδιά και η όψη ενός όμορφου φυτού στο σπίτι σου θα σε παρασύρει για λίγα λεπτά από το φόρτο εργασίας. Διαφορετικά, αν δεν πρόκειται να φύγεις σύντομα από το γραφείο, διακόσμησε το χώρο σου εκεί με μερικά φυτά.

4. Γυαλιά οράσεως

Ναι, ναι, ναι. Είναι πολλοί εκείνοι που χρειάστηκαν γυαλιά οράσεως ακριβώς επειδή περνούσαν –και συνεχίζουν να περνούν- πολύ χρόνο μπροστά από μία οθόνη. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς, αν νιώθεις δηλαδή πως τα μάτια σου τσούζουν κάθε φορά που αφήνεις το laptop σου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον οπτικό.

5. Επιτραπέζια

Θα σου έλεγα και για παιχνίδια στο κινητό αλλά εδώ μιλάμε για αποφόρτιση από όλα αυτά. Μην παρασύρεσαι επειδή είναι παιχνίδια. Είναι ακόμη μέσα σε μία οθόνη. Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις είναι να μαζέψεις μερικούς φίλους στο διάλλειμα ή στο σπίτι αργότερα και να ασχοληθείτε με κάποιο επιτραπέζιο. Θα σας κάνει να σκεφτείτε, να γελάσετε και σίγουρα να ξεχάσετε για λίγη ώρα τις οθόνες σας.

6. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Οι κουραστικές ημέρες ελαφρύνονται με ένα πολύ ζεστό μπάνιο. Αν είχες αγοράσει καινούρια αφρόλουτρα, scrub ή και διάφορα έλαια αλλά ποτέ δε τα χρησιμοποίησες , ήρθε ή ώρα. Δώσε στον εαυτό σου τη χαλάρωση που του αξίζει μετά από μία έντονη ημέρα χωρίς να νιώθεις τύψεις.

7. Γυμναστική

Αν το κάνεις ήδη, συνέχισε να το κάνεις. ΑΝ πάλι όχι, είναι καιρός να ενσωματώσεις την άσκηση στην καθημερινότητα σου. Όλες οι τοξίνες και το στρες θα φύγουν με λίγη μόνο γυμναστική. Θα χρειάζεται να κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει. Διάλεξε το είδος άσκησης που σου ταιριάζει και ξεκίνα από σήμερα κιόλας.

8. Διάβασε κάτι

Αν η γυμναστική είναι η άσκηση του σώματος, τότε το διάβασμα είναι η άσκηση του μυαλού. Ένας έξυπνος τρόπος λοιπόν να κάνεις ένα σύντομο log out από όσα σε κατακλύζουν καθημερινά, είναι ένα καλό βιβλίο. Δε χρειάζεται να είναι τελευταίας κυκλοφορίας ούτε κάτι που διαβάζουν όλοι. Μπορεί να είναι η αγαπημένη σου ποίηση, το αγαπημένο σου μυθιστόρημα ή το αγαπημένο σου βιβλίο αυτοβελτίωσης. Άσε το κινητό στην άκρη και δώσε του την προσοχή σου.

Unsplash @sincerelymedia

9. Άκουσε κάτι

Χαλαρωτική ή έντονη μουσική –ότι σε κάνει να νιώθεις πιο χαρούμενη- ή ακόμη και κάποιο podcast που προτιμάς και θίγονται θέματα που σε αφορούν. Αν δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο μέσα στη μέρα για να ακούσεις απλά το αγαπημένο σου κομμάτι ή τους αγαπημένους σου podcasters αυτή είναι η στιγμή.

10. Κοιμήσου σωστά

Μπορεί να ακούς ύπνο και να χαίρεσαι αλλά δεν σημαίνει πως κοιμάσαι σωστά. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός σου και μην περιορίζεις την ώρα ανάπαυσης για υποχρεώσεις που μπορούν και να περιμένουν. Αν δεν έχεις γεμάτες μπαταρίες, δεν μπορείς να λειτουργήσεις και αποτελεσματικά.

featured photo: Twenty20 Stock Gallery @thefieldguide