1

Το Θέατρο Πορεία φιλοξενεί στο φετινό του πρόγραμμα την παράσταση της νουβέλας του Λέοντος Τολστόι Από τι ζουν οι άνθρωποι. Πρόκειται για ένα όμορφο, πολυδιάστατο παραμύθι που διαδραματίζεται στην χιονισμένη και μακρινή Ρωσία. Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ο Συμεών, βρίσκει στον δρόμο για τον σπίτι του έναν πληγωμένο άνθρωπο που χρειάζεται την βοήθειά του. Παρά τα σοβαρά οικονομικά τους προβλήματα, αυτός και η γυναίκα του αποφασίζουν να βοηθήσουν τον ξένο άνθρωπο, που αποδεικνύεται πολύτιμος συνοδοιπόρος στη ζωή, μέχρι την μεγάλη αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Μυστικά, ερωτήματα και απαντήσεις μας οδηγούν στο τέλος της παραμυθένιας νουβέλας του Τολστόι.

Το έργο διασκεύασαν, σκηνοθέτησαν και ερμήνευσαν επί σκηνής οι ηθοποιοί Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης και Ηλίας Κουνέλας σε μια παράσταση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές και ακολουθεί τις κλασικές μεθόδους της αφήγησης με απλό ύφος και περιγραφικές κινήσεις, χωρίς όμως να λείπουν και οι ενδιαφέρουσες και ευρηματικές σκηνές. Το λειτουργικό και όμορφο σκηνικό, καθώς και τα κοστούμια ανέλαβε η Κατερίνα – Χριστίνα Μανωλάκου. Τους φωτισμούς που εξυπηρετούσαν τη δράση, δημιουργούσαν ατμόσφαιρα και κέντριζαν το ενδιαφέρον τον θεατών υπέγραψε η Σοφία Αλεξιάδου, ενώ την ταιριαστή με το κείμενο και την παράσταση, μελωδική μουσική, ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Apo-ti-zoun-oi-anthropoi_p

Το έργο του Τολστόι μας ταξιδεύει σε ιστορίες άλλων ανθρώπων και μας θέτει ερωτήματα για εμάς τους ίδιους. «Τι έχουν μέσα τους οι άνθρωποι; Τι δεν ξέρουν οι άνθρωποι; Από τι ζουν οι άνθρωποι;». Μας δίνει απαντήσεις, αλλά δίνουμε κ εμείς. Έπειτα το συζητάμε με τους ανθρώπους γύρω μας και αυτό αποτελεί την μεγάλη επιτυχία της ιστορίας αυτής. Αν απολαμβάνετε περισσότερο το διάβασμα, προτιμήστε το βιβλίο. Αν όμως αγαπάτε το θέατρο, επιλέξτε την παράσταση. Μέχρι τότε, σκεφτείτε: Από τι ζουν οι άνθρωποι;