Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στην ανθρώπινη φύση όταν έρχεται η ώρα να ζητήσεις συγγνώμη για κάποιο πιθανό λάθος που έκανες. Νομίζεις ότι αυτόματα θα γελοιοποιηθείς, θα μειωθεί η αξία σου στα μάτια των άλλων και πάει λέγοντας. Αυτά είναι και τα χειρότερα σενάρια που κάνεις με το μυαλό σου χωρίς να καταλαβαίνεις ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για απλά σενάρια. Στην πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι ότι οι άνθρωποι γύρω σου θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά σου και δε θα στραφούν εναντίον σου για το λάθος που έκανες. Γιατί, λοιπόν, να μη μάθεις κάποιους απλούς τρόπους για να παραδέχεσαι τα λάθη σου συχνότερα και να μην “στρουθοκαμηλίζεις” όπως συνήθως;

Παραδέξου το λάθος πρώτα στον εαυτό σου

Όλη η διαδικασία ξεκινά από εσένα. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος άλλος να έχει πεισθεί ότι έκανες ένα λάθος εσύ, όμως, να μην το αντιλαμβάνεσαι. Ή, στην χειρότερη περίπτωση, να κάνεις πως δεν το αντιλαμβάνεσαι. Έτσι, μόνο χειρότερα μπορείς να κάνεις τα πράγματα. Αντιθέτως, κάτσε και σκέψου τι ήταν το λάθος στη συμπεριφορά σου χωρίς να κάνεις τα κακά σενάρια στο μυαλό σου που λέγαμε προηγουμένως. Μην ξεχνάς ότι είναι δείγμα μεγάλου θάρρους αυτή η παραδοχή.

Μην προβάλεις δικαιολογίες

Αν έκανες ένα λάθος στη δουλειά, μην προσπαθείς να το καλύψεις λέγοντας κάθε δικαιολογία που κατεβαίνει στο κεφάλι σου. Αν πάλι έκανες ένα λάθος σε μία προσωπική σχέση, οι δικαιολογίες δε μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Οποιαδήποτε συγγνώμη μετά από αυτό δεν έχει την ίδια αξία και κυρίως την ίδια σημασία.

Παραδέξου το λάθος σου μπροστά στους ανθρώπους που τους αφορά ή τους επηρεάζει

Αφού, λοιπόν, έχεις παραδεχτεί μέσα σου ότι έχεις κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο βήμα είναι να το παραδεχτείς και μπροστά σε όσους τους αφορά ή τους επηρεάζει αυτό το λάθος. Μπορεί να μίλησες άσχημα για κάποιον πίσω από την πλάτη του, να ξέχασες ένα deadline στη δουλειά ή τα γενέθλια της σχέσης σου. Ό,τι κι αν είναι αυτό, βρες το θάρρος να σταθείς μπροστά στους ανθρώπους αυτούς με ειλικρίνεια και να παραδεχτείς το λάθος σου. Πίστεψε με, έχουν κάνει κι αυτοί πολλά στη ζωή τους -άσχετα αν τα παραδέχτηκαν ή όχι.

Δείξε έμπρακτα ότι το κατάλαβες και επανορθώνεις γι’αυτό

Το να πεις απλά ότι δε θα ξανασυμβεί ή ότι θα επανορθώσεις, είναι άλλη μία λεκτική δέσμευση. Αυτό που έχει σημασία είναι να δείξεις έμπρακτα ότι θες να διορθώσεις τα λάθη σου χωρίς περαιτέρω δηλώσεις και φανφάρες. Αντί να λες και να δίνεις υποσχέσεις για όσα πρόκειται να κάνεις, καν’τα κατευθείαν. Οι άνθρωποι γύρω σου θα το εκτιμήσουν περισσότερο.

Δες το λάθος ως ένα βήμα κι όχι εμπόδιο

Το να παραδεχτείς τα λάθη σου δε σε κάνει χειρότερο άνθρωπο ούτε μειώνει την αξία σου. Αντίθετα με όσα αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή, να θυμάσαι ότι έχεις πετύχει ένα στοίχημα με τον εαυτό σου. Κι αυτό θα γίνει από μόνο του μάθημα για όλες τις επόμενες φορές. Όσο για τους ανθρώπους που δεν εκτιμούν αυτή την ειλικρίνεια που δείχνεις, μάντεψε ποιος θα πρέπει να το δουλέψει μέσα του αργότερα.

featured image: @Lesia.Skywalker