Η απάντηση στην ερώτηση “τι θέλεις από μία σχέση” μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη αφού υπάρχει πλήθος πραγμάτων να αξιολογήσεις πριν βγάλεις ένα συμπέρασμα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θες στη σχέση σου

Σαφώς υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να χτιστεί μία ουσιαστική και λειτουργική σχέση όπως η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια ή ο σεβασμός. Πέρα όμως από αυτά ο καθένας αξιολογεί με τον δικό του τρόπο τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και φτιάχνει την δική του λίστα. Για να γίνει αυτό επιτυχημένα θα πρέπει να έχεις αναπτύξει αρκετά την αυτογνωσία σου. Να ξέρεις ποια είσαι, τι μπορείς να προσφέρεις και τι θα ήθελες να λάβεις. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην επηρεάζεσαι από αυτά που άλλοι θεωρούν σημαντικά και να τα υιοθετείς ως δικά σου. Για παράδειγμα κάποιες γυναίκες θέλουν ο άντρας να είναι ισχυρός. Αν ισχύει και για εσένα τότε σκέψου αν είναι όντως σημαντικό ή το θεωρείς σημαντικό επειδή το θεωρούν άλλες. Οι φίλες σου ή η μαμά σου.

Αφού έχει γίνει αυτό το βήμα θα πρέπει να βρεις κάποιον να πληροί τις προϋποθέσεις σου. Μπορεί αυτό να φαίνεται πολύ δύσκολο αλλά δεν είναι τόσο. Είναι σημαντικό να αφήσεις τον άλλον να σου δείξει ποιος είναι. Πριν αρχίσεις να μετράς όσα δεν έχει βρες τι έχει από αυτά που θες. Αν υπολείπεται πολλών πραγμάτων ενδεχομένως να μην είναι το πιο ιδανικό ταίρι που μπορείς να βρεις. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσεις πόσο πιο εύκολα θα κάνεις την διαλογή όταν πια θα ξέρεις τι θες. Δεν θα σπαταλάς τόσο χρόνο σε ανθρώπους που φαίνονται καλοί στην αρχή αλλά τελικά δεν σου κάνουν.

Πως να τα βρεις

Για να καταφέρεις να είσαι ακριβής με τα όσα θες είναι σημαντικό να εστιάσεις στον εαυτό σου. Κάθισε μόνη σου, στον χώρο που προτιμάς μέσα στο σπίτι και κάνε ησυχία. Κράτα στο μυαλό σου ότι υπάρχει πιθανότητα να αισθανθείς άβολα ή να φοβηθείς με κάτι που θα συνειδητοποιήσεις αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην κάνεις κριτική απλώς παρατήρησε τις σκέψεις σου. Φαντάσου πως θα ήθελες να είναι ο ιδανικός σύντροφος για εσένα και δες πως νιώθεις με κάθε χαρακτηριστικό που φαντάζεσαι ότι έχει.

Αν σε βοηθάει μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου και να δεις πως αντιδράει και το σώμα σου σε όλο αυτό. Νιώθεις όμορφα, άνετα, μήπως υπάρχει κάτι που σε τρομάζει; Αν ναι τότε επέτρεψε του να μείνει για λίγο και παρατήρησε το, σίγουρα έχει μία πληροφορία να σου δώσει. Αφού καταλήξεις στις ποιότητες που θες, γράψε τις όλες σε ένα χαρτί. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η λίστα σου και σε καμία περίπτωση μην σκεφτείς “δεν πρόκειται να βρω κάποιον τέτοιο”. Τώρα μιλάμε για το τι θέλεις και έχεις δικαίωμα να επιθυμείς ό,τι θες.

Στη συνέχεια διάβασε τες και βάλε ένα “Α” (απαραίτητο) δίπλα σε κάθε χαρακτηριστικό που θεωρείς απαραίτητο να έχει ο άλλος. Αφού το κάνεις αυτό κάνε το ίδιο με ένα “Ε” (έχω) δίπλα σε κάθε χαρακτηριστικό που θεωρείς ότι έχεις. Έτσι κάποια χαρακτηριστικά θα έχουν και Α και Ε, κάποια μόνο Α και κάποια μόνο Ε. Οι πραγματικά σημαντικές ποιότητες λοιπόν για σένα είναι αυτές που έχουν κάποιο -ή και τα δύο- γράμματα δίπλα τους.

Και τελικά;

Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις πιστά τη λίστα αυτή και ο σκοπός δεν είναι να βάλεις τικ δίπλα σε κάθε επιλογή. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσεις μέσα στο κεφάλι σου τις προτεραιότητες των ποιοτήτων και των χαρακτηριστικών που είναι σημαντικά για σένα. Κι αυτή η λίστα να θυμάσαι μπορεί να σε βοηθήσει και στις μη ερωτικές σχέσεις σου αφού κυρίως αφορά τα θέλω σου. Και κυρίως στη σχέση σου με τον ευαυτό σου γιατί στο τέλος μπορείς να ελέγξεις ποια από αυτά τα στοιχεία καλύπτεις κι εσύ. Η αυτοκριτική είναι μεγάλο πράγμα.

Featured photo: www.unsplash.com