Τα δέκατα και η αίσθηση ότι αρρωσταίνω συνδέονται με τις πρώτες μέρες του κύκλου; Τι συμβαίνει με τις επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες; Τι πρέπει να προσέχουμε στα προϊόντα που επιλέγουμε για την ευαίσθητη περιοχή;

Τις απαντήσεις για τα παραπάνω βασικά ερωτήματα και πολλά περισσότερα θα βρεις στη συνέχεια του άρθρου.

O Χρήστος Μάντζιος, γυναικολόγος/μαιευτήρας, απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσαν οι αναγνώστριες μέσω του Instagram λογαριασμού του Savoir Ville.

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες και ποια η διαφορά της όψης από το σύνδρομο;

Η πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στον υπέρηχο είναι ένα πολύ συχνό εύρημα, δεν έχει κάποια σημασία και ούτε θα πρέπει να σχολιάζεται από τον γιατρό παρά μόνο στα πλαίσια του συνδρόμου.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα προϊόντα που επιλέγουμε για την ευαίσθητη περιοχή;

Δεν χρειάζονται υπερβολές στην ευαίσθητη περιοχή. να επιλέγετε πάντα προϊόντα που είναι ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας και οχι πχ για μωρά. Και να μη ξεχνάτε πως ο κόλπος ειδικά έχει δικό του σύστημα αυτοκαθαρισμού και δεν απαιτούνται πλύσεις.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα προϊόντα που επιλέγουμε για την ευαίσθητη περιοχή;

Δεν χρειάζονται υπερβολές στην ευαίσθητη περιοχή. να επιλέγετε πάντα προϊόντα που είναι ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας και οχι πχ για μωρά. Και να μη ξεχνάτε πως ο κόλπος ειδικά έχει δικό του σύστημα αυτοκαθαρισμού και δεν απαιτούνται πλύσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη χρήση του ταμπόν;

Τα ταμπόν είναι πολύ βολικά για αρκετές γυναίκες. Να ακολουθείτε πάντα τους κανόνες στη συσκευασία ειδικά για το κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζετε!

Τα δέκατα και η αίσθηση ότι αρρωσταίνω συνδέονται με τις πρώτες μέρες του κύκλου;

Η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας είναι χαρακτηριστικό της δεύτερης φάσης του κύκλου, δηλαδή μετά την ωορρηξία. Ένα αίσθημα κακουχίας πάντως συχνά αναφέρεται από γυναίκες κατά τις πρώτες μέρες του κύκλου και είναι φυσιολογικό.

Εάν κατά τη δεύτερη σεξουαλική επαφή υπάρξει μικρή ποσότητα αίματος είναι ανησυχητικό;

Μερικές φορές ο παρθενικός υμένας δεν ρήγνυται πλήρως στην πρώτη σεξουαλική επαφή οπότε μπορεί να υπάρξει μικρή αιμορραγία στη δεύτερη. Αν το πρόβλημα συνεχίζει ή υπάρχει πόνος στην επαφή καλό είναι να μας δει γυναικολόγος.

Έχω επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες ενώ προσέχω. Πώς μπορώ να τις αποτρέψω;

Όχι κολπικές πλύσεις, όχι χαρτί υγείας με αρώματα, όχι μωρομάντηλα, όχι σπρει, όχι ταλκ και ναι στα ντουζ με σκέτο ζεστό νερό. Βέβαια υπάρχουν και άλλα μέτρα αλλά εξαρτώνται από το είδος της κολπίτιδας για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια λήψη φαρμακευτικής αγωγής γι’ αυτό πάντα εξέταση από το γυναικολόγο αν έχουμε συμπτώματα κολπίτιδας.

Η μυκητίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον τράχηλο αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπισθεί σύντομα;

Οι μύκητες προκαλούν κυρίως κολπίτιδα αλλά και φλεγμονή του αιδοίου. Δεν συνδέονται με σοβαρά προβλήματα σε γυναίκες που δεν έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν απλά πολύ ενοχλητικά συμπτώματα και η αλήθεια είναι πως μερικές φορές θεραπεύονται χωρίς αγωγή

Μπορώ να αρχίζω λήψη αντισυλληπτικών λίγο πριν βρεθώ με το αγόρι μου;

Μένει μακριά. Μπορεί αλλά να θυμάσαι πως αν τα αντισυλληπτικά ξεκινήσουν πάνω από πέντε ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου χρειάζεται έξτρα αντισύλληψη για τις πρώτες επτά ημέρες λήψης τους.

Τι μπορώ να κάνω για να μην πονάω όταν έχω περίοδο; Υπάρχει επιστημονική άποψη;

Φυσικά! Υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές αλλά και μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν. αλλαγές στον τρόπο ζωής, τεχνικές χαλάρωσης, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, αντισυλληπτικά χάπια είναι μόνο μερικά από τα όπλα μας.

Είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να δυσκολεύεται να έρθει σε οργασμό ή να μην έχει ποτέ;

Μια γυναίκα που ποτέ ή σπάνια έρχεται σε οργασμό μπορεί να απολαμβάνει το σεξ και δεν θεωρούμε πως έχει κάποιο πρόβλημα εκτός και αν εκείνη το νιώθει σαν πρόβλημα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα αντισυλληπτικά χάπια;

Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν πολλαπλά οφέλη πέρα από την αντισυλληπτική δράση όπως πχ μείωση της πιθανότητας καρκίνου των ωοθηκών. υπάρχουν και κίνδυνοι όπως πχ μια μικρή αύξηση της πιθανότητας θρόμβωσης. Κάθε φορά βάζουμε σε μια ζυγαριά το κόστος και το όφελος και αποφασίζουμε για κάθε γυναίκα ξεχωριστά.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα Fordyce spots στην περιοχή;

Τα fordyce spots αποτελούν μια ακίνδυνη φυσιολογική παραλλαγή. Δεν απαιτούν θεραπεία εκτός και αν υπάρχει αισθητικό πρόβλημα οπότε καλύτερα να απευθυνθεί κανείς σε δερματολόγο.

Η θερμοφόρα για πόνους περιόδου τελικά κάνει καλό ή δημιουργεί άλλα προβλήματα;

Η θερμότητα στην περιοχή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία η οποία σε μερικές μελέτες θεωρείται ισάξια της ιβουπροφαίνης ή της παρακεταμόλης. Επίσης είναι εύκολη και δεν έχει κινδύνους.

Υπογονιμότητα στην ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση θεωρείται ένα από τα αίτια της υπογονιμότητας που μπορεί να χρειαστεί τελικά χειρουργική αντιμετώπιση ή και εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά όχι απαραίτητα.

Ποια είναι η άποψή σας για το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια επείγουσα θεραπεία και είναι πολύ αποτελεσματικό. Είναι ασφαλές και μπορεί να χρειαστεί να το πάρει μια γυναίκα και 2 φορές στον ίδιο κύκλο. Απλά, αν μια γυναίκα το χρειάζεται συχνά, σημαίνει πως πρέπει να βρει μια καλύτερη μέθοδο αντισύλληψης.

Τι σημαίνει στα 40 διαταραχή κύκλου; Καθυστέρηση/πρόωρα;

Οι διαταραχές της περιόδου όσο πλησιάζει μια γυναίκα στα 50 είναι συχνό φαινόμενο και δεν έχει συγκεκριμένο μοτίβο. Αν υπάρχουν διαταραχές πάντως χρειάζεται πλήρη διερεύνηση από γυναικολόγο καθώς τα αίτια μπορεί να είναι πολλά και όχι πάντα αθώα.

Τι προβλήματα μπορεί να προξενήσει η ερωτική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι κίνδυνοι για την σεξουαλική επαφή κατά την περίοδο. Αν ένα ζευγάρι νιώθει άνετα μπορεί να έχει επαφές. Μάλιστα υπάρχουν κάποιες γυναίκες που αναφέρουν πως ο οργασμός μπορεί να βοηθά στους πόνους της περιόδου.

Τι πιστεύετε για το εμβόλιο του HPV για γυναίκες άνω των 26 ετών; Πρέπει να το κάνουν;

Σχετικά πρόσφατα στην Αμερική το εμβόλιο πήρε έγκριση και για χρήση μέχρι 45 ετών. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ανάλογα με το αναμενόμενο όφελος μια γυναίκα θα μπορούσε να σκεφτεί να εμβολιαστεί. Ο γυναικολόγος θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τελικά τι να κάνετε.

Ελεύθερες επαφές κατά την κύηση επιτρέπονται; Και από ποιο μήνα;

Οι επαφές επιτρέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης αν ο μαιευτήρας δεν τις έχει απαγορεύσει για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν οι σεξουαλικές επαφές είναι αμοιβαία μονογαμικές, με τον σταθερό σύντροφο και έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις τότε μπορούν να είναι ελεύθερες.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες επιδέχονται θεραπείας πέρα από τα αντισυλληπτικά;

Η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η απώλεια βάρους, αν μια κοπέλα έχει παραπάνω κιλά, μπορούν να βοηθήσουν. Από εκείι και πέρα ανάλογα με το κυρίαρχο πρόβλημα της κοπέλας μπορεί να εφαρμοστούν τοπικές θεραπείες για δασυτριχισμό, αντιανδρογόνα φάρμακα, προγεστερόνη για να έρχεται η περίοδος αν αργεί πολύ, και αντιδιαβητικά δισκία αν υπάρχει προδιαβήτης.

Το περιεχόμενο του άρθρου έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό ούτε προτείνεται ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Να απευθύνεσαι πάντα στον γιατρό σου ή σε επαγγελματία υγείας για απορίες ή καταστάσεις που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. 

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Μάντζιο, γυναικολόγο/μαιευτήρα, καθώς και Επιμελητή Γυναικολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του στο [email protected] και στο Facebook.

first published: Οκτ 9, 2020