Κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι έχουμε βιώσει περιόδους παρατεταμένου άγχους. Προσωπικά, έχοντας ζήσει αρκετά και μεγάλα διαστήματα με άγχος και στρες, έμαθα πως το πιο σημαντικό βήμα είναι να το αναγνωρίσεις.

Σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης των ΗΠΑ, οι διαταραχές άγχους είναι η πιο κοινή ψυχική διαταραχή μεταξύ ενηλίκων. Ανάλογα με το είδος του, το άγχος, μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, από εφίδρωση και γρήγορη αναπνοή μέχρι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Η πιο ορθή άποψη που μπορεί κάποιος να σου πει, γιατί συμβουλές μόνο οι ειδικοί μπορούν να σου δώσουν, είναι να απευθυνθείς πρώτα σε κάποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις και μερικές πρακτικές που ανακουφίζουν από το άγχος. Πρόκειται για μικρές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες όσο απλές κι αν μπορούν πραγματικά να έχουν αποτέλεσμα!

Σωστή αναπνοή

Μπορεί να το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές και για πολλές περιστάσεις, όμως η σωστή αναπνοή είναι πραγματικά το πρώτο βήμα για να χαλαρώσεις. Το θέμα είναι να συγκεντρωθείς στις ανάσες σου και να τις κάνεις σωστά, ώστε να λειτουργήσουν υπέρ σου. Κάθισε σε μία καρέκλα και ακούμπησε τα χέρια σου στα γόνατα σου. Τα πόδια σου είναι σημαντικό να αγγίζουν το πάτωμα. Πάρε αργά βαθιές αναπνοές από τη μύτη. Θυμήσου να εισπνέεις από τη μύτη και να εκπνέεις από το στόμα αργά.

Προτίμησε κάποιο χαλαρωτικό ρόφημα

Η καφεΐνη προκαλεί διέγερση, που δεν τη θέλεις σε στιγμές άγχους. Ωστόσο η ενυδάτωσή σου είναι πολύ σημαντική όταν βιώνεις παρατεταμένο στρες. Γι’αυτό μπορείς πάντα να προτιμάς ροφήματα που περιέχουν μικρή -ή και καθόλου- ποσότητα καφεΐνης, όπως πράσινο τσάι ή χαμομήλι.

Συγκεντρώσου στους αριθμούς

Το μέτρημα, μπορεί να είναι αγχολυτικό. Ναι κάτι τόσο απλό μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα. Όταν αισθάνεσαι πως έχεις υπερβολικό άγχος, βρες ένα ήσυχο σημείο, κλείσε τα μάτια σου και ξεκίνα να μετράς έως ότου νιώσεις ανακούφιση.

 Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Το άγχος συνοδεύεται συνήθως από αυξημένη μυϊκή ένταση. Ο Αμερικανός γιατρός Edmund Jacobson δημιούργησε γι’ αυτό το λόγο την τεχνική της προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης. Βασίζεται στην αίσθηση χαλάρωσης που μπορεί να προσφέρουν οι διάφορες μυϊκές ομάδες του σώματος: τα δάκτυλα των ποδιών,  γάμπες, μύες των μηρών, μύες του δεξιού και αριστερού βραχίονα, οι μύες των χεριών, της πλάτης, του ώμου, του αυχένα και τέλος οι μύες στο πηγούνι, στο σαγόνι κλπ.

Ουσιαστικά η τεχνική βασίζεται στη συστολή κάθε ομάδας μυών διαδοχικά κάθε ομάδα για 4-8 δευτερόλεπτα, ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών και καταλήγοντας στο πρόσωπο. Η άσκηση γίνεται για 10-15 λεπτά, 2 φορές την ημέρα.

Μερικές φορές, η ανακούφιση από το άγχος μπορεί να έρθει πιο γρήγορα, μερικές φορές φορές μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμάσαι να παραμένεις σε ηρεμία και να έχεις υπομονή.